Прича: На њима је да докажу да је Пеп погријешио!

Бивши ђак Манчестер ситија експресно је направио име у Немачкој и показао да је Пеп можда требало да има више стрпљења с њим. Други је отишао у Реал, трећи у Шалке. . . Видећемо да ли је Шпанац био у праву.

Фудбал 23.05.2019 | 22:30
Прича: На њима је да докажу да је Пеп погријешио!
Пеп Гвардиола (48) донео је у Енглеску свој, најбољи фудбал, увео га у Манчестер сити, па тако донео "грађанима" две титуле Премијер лиге узастопно - 2018. и 2019. године.

Селектирајући екипу, шпански стручњак потрошио је огроман новац, посебно правећи тим за прошлу сезону.

Уочи такмичарске 2017/18, клуб плаве стране Манчестера издвојио је за појачања чак 315 милиона евра (за Лапорта 65 милиона, Мендија 57, Вокера 52,7, Бернарда Силву 50, Едерсона 40, Данила 30...), а минулог лета је тај тим "дорадио" довођењем Ријада Махреза за 67,8 милиона.

Са друге стране, Гвардиола је селектирао тим и тако што се растајао са играчима које је затекао и који су "излазили" из омладинске школе. Време је показало, бар за сада, да је био у праву што се некима захвалио, али има и примера који показују да је, ипак, могао да одлучи другачије.



Наравно, најсвежији је пример Џејдона Санча (19), крилног нападача Борусије Дортмунда. Он је већ са 19 година оправдао новац који је немачки клуб уложио да га 2017. доведе из Ситија. Пеп је проценио да му млади Енглез није потребан, а он се после селидбе међу "милионере" за 7,8 милиона евра одмах наметнуо као један од вођа екипе.

У међувремену је постао и репрезентативац Енглеске и имао феноменалну прошлу сезону у Бундесу, где је постигао 12 голова и остварио чак 17 асистенција.

Додуше, Манчестер сити је понудио Санчу уговор и могућност да остане, али је он то одбио. Штавише, на столу је имао шансу да постане најплаћенији играч у историји академије "грађана", али је одлучио другачије, покупио ствари и прешао у Немачку.

Слична је прича и са још неким звучним талентима "грађана".



Лево крило Реала, Брахим Дијаз (19) напустио је Манчестер сити у јануару и прешао у Реал за 17 милиона евра. После шест година боравка међу "грађанима", и он је закључио да ће му бити боље од Енглеске. Зинедин Зидан га је тестирао у завршници сезоне, дао му значајну минутажу, а он му је узвратио голом и асистенцијом.

Попут Санча, Дијаз је такође одбио понуду и кренуо путем који је прешао и крилни офанзивац Шалкеа, Велшанин Раби Матондо (19). И он није видео простор за себе код Гвардиоле, па је из другог тима шампиона Премијер лиге отишао у Бундес, где је наступио седам пута.

Ипак, за разлику од звезде Борусије Дортмунд, Дијаз и Матондо ће тек морати да докажу да је требало да остану међу "грађанима", а исто важи и за једног од најпознатијих "прецртаних" са Пепове листе.



Нигеријски нападач Келећи Ихенаћо (22) сарађивао је годину дана са Гвардиолом и имао шансу да читаве сезоне покаже да му је место међу "грађанима". Одиграо је 29 утакмица, постигао седам голова (један и у дербију против Манчестер јунајтеда), али после обећавајућег почетка ипак није био на довољном нивоу за шампионски тим, што је Сити постао.

Зато је у лето 2017, уз Пепов амин, Ихенаћо прешао у Лестер за 27 милиона евра. Међу "лисицама" је до данас одиграо меч мање него за Сити (63) и постигао више него дупло мање голова (10).

У складу с тим, и цена на специјализованом порталу трансферамркт му је "пала" за 15 милиона и повећала списак разлога због којих је Гвардиола био у праву када је проценио да Нигеријац није материјал од којег жели да прави најдоминантнији тим у Енглеској - у чему је и успео.

И због овог примера, списак Гвардиолиних "прецртаних" не можемо посматрати ни црно, ни бело. Углавном је "отписао" младе играче, пред којима је још много времена да покажу да је погрешио. Или бар да је требало да буде стрпљивији.

Ово је списак неколико имена Ситијевих ђака за које је Пеп проценио да би требало да оду, за разлику од Фила Фодена и Олександра Зинченка, који су остали да се боре за минутажу и изборили се. Украјинац је био важан члан екипе у завршници борбе за овосезонску титулу...

- Келећи Ихенаћо (Лестер) - отишао за 27,5 милиона евра.
- Брахим Дијаз (Реал Мадрид) - 17 милиона
- Енес Унал (Виљреал) - 14 милиона
- Ангус Ган (Саутемптон) - 11,3 милиона
- Џејсон Денајер (Лион) - 6,5 милиона
- Раби Матондо (Шалке) - 9 милиона
- Џејсон Санчо (Дортмунд) - 7,8 милиона
- Пабло Мафео (Штутгарт) - 9 милиона
- Анхелино (ПСВ) - 5,5 милиона
- Секо Фофана (Удинезе) - 3,5 милиона
- Оливије Нчам (Селтик) - 5 милиона...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар