Београд неће тужити Косово

- Београд неће покретати арбитражу против Приштине због такси на производе из Србије, већ је одлучено да се примене контрамере, које се тренутно разматрају.

Србија 23.05.2019 | 09:15
Београд неће тужити Косово
Како пишу Вечерње новости, од арбитраже се одустало, јер се, како преносе добро обавештени извори листа, Унмик, који је у име такозваног Косова потписник ЦЕФТА споразума, прогласио ненадлежним.

У тој ситуацији, Београду је преостало само да тужи тз. Републику Косово, а појављивање "Косова" као правног лица у међународном праву и то на иницијативу наше стране, несумљиво би могло да се протумачи као признање његове "државности', због чега је опција арбитраже и одбачена, наводи лист.

Подсећа се да је Косово постало пуноправни члан ЦЕФТА у јулу 2007, а Споразум о чланству потписао је Унмик у име приштинских институција. Новости су затражиле од Унмика одговор зашто су се прогласили ненадлежним у овом случају, али до закључења овог издања није стигло објашњење.

Једна од контрамера Београд према Приштини могло би да буде заустављање њихових камиона са робом који иду ка Европској унији. У том случају, међутим, постојао би ризик да се и Србија оптужи за кршење Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, због чега се сваки даљи потез добро одмерава, пише лист.

"О нашој будућој стратегији против сулудих намета које је увела влада Рамуша Харадинаја, могло би да буде речи већ у петак, када у Београд стижу политички представници нашег народа са Косова и Метохије", навеле су Новости.

(Новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дзоо

23.05.2019 08:04

Ало бре ста млати те глогово грање па то је право сваке дрзаве. Засто неко не тузи Амере. Који сте ви идиоти.

ОДГОВОРИТЕ