Ултразвучни преглед јајника пресудан за рано откривање

Сваки гинеколог требало би да препозна сумњиву промену и да жену пошаље на даље прегледе у специјализоване установе.

Здравље 22.05.2019 | 12:46
Ултразвучни преглед јајника пресудан за рано откривање
Изузетно озбиљно обољење које животно угрожава жене је карцином јајника. Иако постоји лепеза тумора који нападају овај женски репродуктивни орган, најучесталији облик је и најагресивнији који, уколико се на време не открије, оставља мало простора за излечење. С обзиром на то да се ради о најсмртоноснијем гинеколошком канцеру, стручњаци сваке године на установљеном Светском дану борбе против рака јајника, указују на његову погубност и важност редовних, правовремених прегледа. Тако је било и овог 8. маја, када су седми пут подвукли њен значај, јер се у већини случајева показала неизлечивом болешћу.

Колико је важно редовно указивати на њено присуство и подизати свест женске популације, објашњава специјалиста гинекологије и акушерства професор др Владимир Пажин, шеф хируршке и онколошке службе ГАК "Народни фронт":

- Подаци о учесталости и агресивности најбоље говоре колико је овај облик карцинома озбиљно обољење. У свету се сваке године открије 250 хиљада нових случајева, при чему 140 хиљада жена изгуби битку са болешћу. У нашој земљи годишње оболи од 800 до 900 жена, а 450 изгуби живот. Да би било разумљивије, у Србији свакога дана од карцинома јајника оболе две жене, а једна умире. Рак јајника је десети најучесталији карцином код жена, а пети по смртности када се посматрају сви карциноми који погађају ову популацију. Управо зато је важно да се подигне свест о раном препознавању симптома болести, а правовремено и адекватно лечење схвати на крајње озбиљан начин.

* Зашто је тешко на време открити болест?

- Зато што не даје никакве карактеристичне симптоме, јер је болест унутрашњости трбуха. Почиње на јајнику, где рана промена може да се уочи једино ултразвучним прегледом. Током напредовања болести одређени симптоми се јављају у пределу дигестивног тракта, а и они нису карактеристични да би се одмах посумњало на карцином јајника. Најчешћи симптоми су надутост, подригивање, грчеви у трбуху, мучнина и повраћање, туп бол у доњем делу трбуха, губитак или повећање телесне тежине... Међутим, уколико ови симптоми потрају две до три недеље треба отићи код лекара, чак и гастроентеролога, који, такође, треба да узме у обзир могућност да се ради о карциному јајника.

* А ако се наведени симптоми занемаре?

- У пракси се догађа да се често лако пређе преко симптома, па се болест у почетку превиди. Зато и имамо ситуацију да се у 70 одсто случајева открије тек у трећем и четвртом стадијуму, када је увелико узнапредовала. Зато и јесте важно да се открије пре него што се јаве било који симптоми. У том смислу је битно подизање нивоа свести да се у оквиру редовног годишњег рутинског прегледа у домовима здравља, који обухвата ПАПА тест и колпоскопски преглед, обавезно уради и улртразвучни преглед јајника. Раде се и тумор маркери као један од допунских параметра за процену да ли је тумор малиган или не. Сваки гинеколог требало би да препозна сумњиву промену на јајнику и жену пошаље на даље прегледе у за то специјализоване установе. 

* Шта се дешава са пацијенткињом код које је дијагностика показала да се, највероватније, ради о карциному јајника?

- Прво се одређује да ли је за операцију или не. Ако јесте за оперативни захват, процењује се да ли је вероватно бенигно или вероватно малигно, од чега зависи врста операције. Префикс "вероватно" увек стоји, јер злоћудност или доброћудност тумора може да се установи једино хистопатолошким прегледом, односно узимањем ткива на биопсију приликом оперативног захвата. А када се изводи операција води се рачуна да се пацијенткиња остави у минималном ризику за рецидив болести. Ако се ради о женама које треба да рађају, у појединим случајевима могуће је оставити остатак репродуктивних органа уз минимални ризик. Жене које су изашле из репродуктивног циклуса бивају оперисане протоколарно.

* Који су фактори ризика за настанак болести?

- Прецизно се не зна зашто малигни тумор генерално настаје. Међутим, зна се да су генетске предиспозиције и поремећај имуног система кључни фактори ризика. Конкретно, на настанак карцинома јајника могу утицати и услови средине у којој особа живи. Примера ради, пушење за 30 одсто увећава могућност појаве овог облика карцинома, али и нездрава средина са загађивачима, злоупотреба алкохола, наркоманија... Имунодефицијентне болести, хепатитис, као и аутоимуна обољења, такође, у великој мери могу бити окидачи. 


Депоситпхотос

ИЗЛЕЧЕЊЕ

Жена се сматра излеченом уколико је период од пет година прошао без болести од последњег лечења. У том моменту она се, као и сваки други хронични болесник, ставља на редовне доживотне контроле лечења које одређује њен ординирајући лекар - каже др Пажин.

РИЗИК РАСТЕ С ГОДИНАМА

Од карцинома јајника може да оболи свака жена, али су у већем ризику у старијој животној доби. Врх кривуље болести је око 65. године. Запажено је да се већ неколико година ситуација не мења, односно да је учесталост јављања све већа са продужењем животног века, што је нарочито карактеристично за високо развијене земље - истиче овај стручњак.

Новости
фото:интернет


 
 

Коментари / 0

Оставите коментар