Разговори о врућим темама

- Руски председник Владимир Путин разговарао је синоћ а немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном.

Свијет 22.05.2019 | 07:55
Разговори о врућим темама
Теме разговора светских званичника биле су: Украјина, Иран, Сирија, парламентарна скупштина Савета Европе, СБ УН, а Путин, Меркелова и Макрон разговарали су телефоном пренео је Тасс.

Путин је, према наводима те агенције, рекао да је био збуњен одбијањем одређених земаља да на седници Савета безбедности УН дискутују о украјинском закону о језику који крши спораузум из Минска и међународну обавезу Кијева да штити језике националних мањина.

Он им је скренуо пажњу да је закон који је недавно усвојила украјинска влада дискриминаторски.

Путин, Меркелова и Макрон разговарали су и о ситуацији с руском делегацијом која нема право гласа у Парламентарној скупштини Савета Европе, и том приликом Путин је изразио наду да ће, будући да је Француска преузела председавање тој организацији, права руске делегације бити обновљена.

Троје државника је разговарало и о ситуацији у Сирији, пре свега о кршењу примирја у Идлибу, а Путин их је информисао о заједничким напорима Русије и Турске да стабилизују ситуацију на северозападу те земље, заштите цивиле и неутрализују претње терориста.

Једна од тема разговора била је и ситуација у Украјини након избора Володимира Зеленског за председника. "Разговарали су о ситуацији у Украјини, с обзиром на пропалу политику администрације Петра Порошенка и промену државног руководства у Украјини", каже се у саопштењу.

Како се наводи, Путин је током разговора још једном поновио да је приоритет спроводјење закона о посебном статусу за одредјена подручја региона Доњецк и Луганск.

Путин, Меркелова и Макрон разговарали су и о Ирану и сложили се да треба да остану посвећени трговинско-економској сарадњи са том земљом. Они су се сложили и да треба очувати нуклеарни споразум са Ираном, оценивши да је он кључни фактор за ожчување међународне стабилности и безбедности.

(Тањуг) 
 

Коментари / 0

Оставите коментар