Састав прелазне аустријске владе

Аустријски канцелар Себастијан Курц одредио је ко ће у прелазној влади до превремених избора попунити места која су остала празна изласком чланова ФПО из владе.

Свијет 22.05.2019 | 07:24
Састав прелазне аустријске владе
Међу њима је и заменик начелника Генералштава Војске Аустрије генерал пуковник Јохан Луиф, којим има искуство из мисија на Косову и у Босни и Херцеговини.

Према писању бечког дневника „Кронен цајтунг“ у прелазној влади биће бивши председник Вишег суда Екарт Рац на месту министра унутрашњих послова, шеф социјалног ресора биће некадашњи шеф секције Валтер Пелтнер, а шефица контроле лета „Аустро контрол“ Валери Хакл преузеће Министарство инфраструктуре и саобраћај, док ће министар одбране бити Луиф.

Када је реч о будућем министру унутрашњих послова он има политичку позадину, јер му је отац био заменик предшедника покрајине Форарлберг.

Рац је био од 2012. до прошле године председник Вишег суда Аустрије, а са функције отишао је у пензију.

Министар одбране биће искусан војник, заменик начелника Генералштаба и шеф Дирекције у Генералштабу.

Њега је на високу дужност довео некадашњи министар одбране Ханс Петер Доскоцил иако је био близак супротној партији.

Луиф је службовао у мировним мисијама на Косову и у Босни и Херцеговини, где је био и командант мисије ЕУФОР/Алтхеа.

Министарство за социјална питања требало би да преузме Валтер Пелтнер, који је близак Социјалдемокатској партији (СПО), која се налази у опозицији.

Он је пре свега експерт за питања пензија, а има и добре односе са досадашњом министарком Беате Хартингер Клајн, која га је као саветника довела иако је био у пензији, и поставила га за вршиоца дужности новог социјалног осигурања.

За место министра инфраструктуре и саобраћаја у оптицају су два имена, при чему је Хакл фаворит.

Она је од почетка године шефица „Аустро контрол“, а пре тога је имала запажену каријеру у Аустријској железници (ОеББ).

Уколико Хакл не добије ово место, онда би Герхард Гиртлић могао преузети ово министарство, а ради се о експерту за железнички саобраћај који је водио до сада сектор саобраћаја у Министарству инфраструктуре.

Очекује се да ће сутра бити донета одлука о новим министрима, и да ће они истог дана и положити заклетву.

Канцелар Куц је најавио да ће у прелазну владу довести експерте, који су високи државни службеници, то јест имају одлично знање о ресорима које треба да воде.

(Тањуг) 
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аустриа

22.05.2019 05:44

Све мој до мојега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узми

22.05.2019 10:36

Узми Спирица за финансије,Лукаца за полицију,Додика мјесто Курца,хахха,Косарца за морал,Тегелтију за корупцију а овог другог за министра правде,па да видис којом брзином од Аустрије постајете Република Српска