Овако ће власт дијелити фотеље

Коалиционим споразумом шест политичких партија које чине владајућу коалицију у Републици Српској о расподјели 100 приоритетних мјеста у јавним предузећима и установама предвиђено је да на 54 позиције директоре именује СНСД, 14 ДНС, 13 СП, по седам Демос и Уједињена Српска, а пет НДП.

Република Српска 21.05.2019 | 17:13
Овако ће власт дијелити фотеље
Када је ријеч о процентуалној заступљености, СНСД ће припасти 53,57 одсто позиција, ДНС 14,28 одсто, СП 12,5 одсто, Демосу и Уједињеној Српској по 7,14, а НДП 5,35 одсто, сазнаје Срна.

Коалиционим споразумом, који је у посједу Срне и који би ускоро требало да потпишу предсједници странака, предвиђено је да СНСД делегира директоре “Електропривреде Републике Српске” и њених зависних предузећа – Рудника и термоелектране “Гацко”, “Хидроелектрана на Требишњици”, “Хидроелектрана на Дрини”, “Хидроелектрана на Врбасу”, “Електро-Бијељина”, “Електро-Добој” и “Електродистрибуције Пале”.

Најснажнија политичка партија у Српској добила је директорске позиције и у Пореској управи, Заводу за запошљавање, Републичком заводу за статистику, “Водама Српске”, Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, Агенцији за аграрна плаћања, Фонду за пензијско и инвалидско осигурање и Фонду здравственог осигурања Српске.

СНСД су према коалиционом споразуму припале и директорске позиције у Републичкој комисији за енергетику, Агенцији за банкарство, Инвестиционо-развојној банци, “Службеном гласнику”, Противградној превентиви, Републичкој дирекцији за за обнову и изградњу и Гарантном фонду Републике Српске.

Ова партија делегираће и директоре Ветеринарског института “Др Васо Бутозан”, “Аеродромима”, Републичком секретаријату за вјере, Архиву, Републичком хидрометеоролошком заводу и Републичком педагошком заводу.

Кадар СНСД управљаће и Универзитетским клиничким центром Републике Српске у Бањалуци, те болницама “Свети апостол Лука” Добој, “Свети врачеви” Бијељина, “Србија” Источно Сарајево, Универзитетском болницом у Фочи, те болницама у Зворнику, Требињу, Невесињу и Градишци.

Коалиционим споразумом СНСД-у су припале и директорске позиције у Заводу за форензичку психијатрију, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, Републичком секретаријату за расељена лица и миграције и Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Директоре Агенције за мирно рјешавање радних спорова, Агенције за акредитацију високошколских установа, Агенције за управљање одузетом имовином, Центра за једнакост и равноправност полова – Џендер центар, Угоститељског сервиса Владе Републике Српске, националних паркова “Сутјеска” и “Дрина”, Музеја Српске, предузећа “Орао” Бијељина и Технички ремонтни завод Братунац, те Истраживачко-развојног центра електроенергетике такође ће предложити СНСД. 

Коалиционим споразумом је предвиђено да ДНС добије директорске позиције у “Жељезницама”, “Путевима”, Агенцији за осигурање, Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, Туристичкој организацији и Републичком секретаријату за законодавство.

ДНС ће имати директоре и у Заводу за образовање одраслих, Болници “Младен Стојановић” Приједор, Болници за хроничну психијатрију Модрича, Оператору система подстицања, Пословној зони града Бањалука, Националном парку “Козара”, Заштитном фонду и “Гас промету” Истично Сарајево.

Међустраначком подјелом СП-у су припала директорска мјеста у “Шумама”, “Електро-Херцеговини”, Републичкој управи за инспекцијеске послове, Фонду за дјечију заштиту, Комисији за концесије и Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге.

Социјалисти ће предложити и директоре Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, Центра за пружање бесплатне правен помоћи, Завода за стоматологију, Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета, Психијатријске болнице Соколац, Агенције за државну управу и “Космоса” Бањалука.

Демос ће предложити директоре Рудника и термоелектране “Угљевик”, “Аутопутева”, Завода за медицину рада и спорта, Републичког девизног инспектората, Републичке управе за игре на срећу, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и “Гас-реса” Бањалука.

Уједињена Српска је коалиционим споразумом добила директорска мјеста у Републичкој управи цивилне заштите, Институту за јавно здравство, Заводу за уџбенике и наставна средства, “Поштама Српске”, Републичком заводу за геолошка истраживања и Републичком заводу за стандардизацију и метрологију.

Коалиционим споразумом је предвиђено да НДП номинује директоре у “Електрокрајини”, Агенцији за безбједност саобраћаја, Републичкој дирекцији за промет наоружања и војне опреме, Дому за лица са инвалидитетом у Вишеграду и предузећу “Град” у Бијељини.

– Коалициони споразум је скоро у потпуности усаглашен и могуће су тек неке козметичке промјене. Директора Агенције за државну управу вјероватно ће предлоижити СНСД, а СП ће заузврат дати директора Музеја Републике Српске. Извјесно је и да ће СНСД уступити Демосу позицију директора ‘Електродистрибуције Пале’ након што актуелни директор оде у пензију – рекао је извор Срне из владајуће коалиције.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је послије јучерашње сједнице Предсједништва и Извршног комитета те странке да су разматрали и усвојили дефинитивни коалициони споразум шест партија о расподјели приоритетних мјеста у јавним предузећима и установама, те да очекује да ће у најскорије вријеме потписати коалициони споразум и почети са његовом примјеном.

(Срна)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

МЕСА

21.05.2019 15:23

СВЕ СТРУЦЊАК ДО СТРУЦЊАКА НЕМОЈТЕ НАМ ОТИЦИ НА ЗАПАД СТА БИ МИ ЈАДНИЦИ БЕЗ ВАС,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2019 16:08

Поред стручности је несто на сто се треба обратити пажњу а то је Тоталистицка владавина. Самим тим овдје је прекрсен Дејтон и Устав БиХ. Стално позивање на поштивање слова Дејтона а грубо га крсити тамо гдје СНСД влада је крајње неморално. Дакле овдје треба да стоје на позицијама сва три конститутивна народа.

Name

фре

21.05.2019 16:16

СВЕ МОЈ ДО МОГА!

Name

Реално

21.05.2019 17:14

Ма какав Снсд не мозе добити тато сто им остало јос мало времена док господин ИНЦКО не крене да им дјели пут у неповрат тако да неби требали да се радују а знају ста их са сефом странке цека .

Name

Да Бог да

21.05.2019 18:07

Схакали остају схакали. Присјело им да Бог да.

Name

Ко да висе

21.05.2019 18:09

Јавна је тајна, а и није тајна, да се свака функција дебело плаца. Схефу. По принципу, ко да висе.

Name

Лудацка дрзава

21.05.2019 18:30

Ми смо лудацка дрзава.Нигдје на свијету се функције не дијеле на политицкој пијаци а у овој небулози то је нормално.Функције се дијеле само по струцности.У нормалним земљама.Како их није срамота објављивати овако несто.Фуј бре.

Name

Постено

21.05.2019 19:32

Најбоље је да Влада постено објави цијену сваког мјеста.Огавна трговина.Страсно.

Name

Бијељина

21.05.2019 20:30

Ад Град добија новог директора,који је то по реду.Бозе сацувај.

Name

Јухууу

21.05.2019 20:40

Док год је фотеља бице и нас гласаца!

Name

Папак Марко Поло

22.05.2019 04:26

Погледајте Марка Пола, цовјек отезао свих ових година колико се накрао у Приједору. Зарадио 2-3 зграде, мало висе станова, таман толико рудник радио колико је њему требало. Сада полако у пензију! Сва среца јос увијек без процесуирања!

Name

Кад

22.05.2019 05:08

Кад их цовјек гледа овако уредане асоцијација је позната пјесма Десанке Максимовиц, назалост написана о невиној дјеци,а не о политицарима.

Name

СДС

21.05.2019 15:33

А ста цемо ми добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

22.05.2019 03:28

Козну фрулу.

Name

Бушач

21.05.2019 16:00

Ко је и зашто убио Давида Драгичевића!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Талија

21.05.2019 20:41

Цим Гацо из МУП-а објави резултате знаце се!

Name

Е

21.05.2019 16:01

Па је ли ишта остало за нашу опозицију? Е богами није. И како сад да се опозиција бори, кад марке нема у џепу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ропе

21.05.2019 16:24

Донације јаране од страних амбасада ста це вам ста боље...

Name

Ре Ропе

21.05.2019 19:01

Миле је и донације покупио. Зато вриједно ради на унистењу РС.

Name

брецало

21.05.2019 16:05

Знаци сад це јос висе да крију своја дјела и ко це јос висе узети евра у свој дјеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАДРЕАЛНО

21.05.2019 16:06

Ово је нови вјетар у ледја насој вец и онако захукталој привреди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучани питају?

21.05.2019 16:33

На најодговорније позиције улазе експресно преко политике.Окренимо се људима и дајмо предност онима који су најобразованији да воде јавна предузећа.У персонални досије напишу академску титулу без стечене дипломе,чак ни у радној књижици немају заведено који су факултет завршили,лажно се престављају .Уздигоше се они који нису требали,а на такав начин понизише вриједне и паметне људе који су се максимално потрудили до стицања образовања и знања.Ако се натави таква провинцијска пракса,резултат је ,нажалот и те како и даље негативно видљив...Имати страрегију је пут до стварања одговорности,морала,законског и економског увјерења.Знање и образовање су моћ..Ако је суптотно онда сви испаштамо.Порука је , одавно је било вријеме да се направи једамн микс у јавним предузећима од најобразованијих, а на друго мјесто страначки кадрови ,везано за савјетнике или ниже позиције , уколико не испуњавају услове за прве позиције.Треба извршити едукацију са тим људима који дођу из малих мјеста.Уколико немају адекватно стратешко образовање од страха наруше међуљудске односе..Са таквим руководиоцима смо сви на губитку,а знање,образовање,васпитање одбачени и понижени.У питању је јавни интерес,а не интерес појединаца..Изражавамо велике огорчености због необразованих и нестручних руководилаца'?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

22.05.2019 05:40

Сваки степен образовања без радног и животног искуства је , скоро , једно па велико ништа. Онај ко се сјећа конкурса из предратног времена зна да се за руководећа радна мјеста могло конкурисати не само са високом него и вишом али и средњом стручном спремом. У зависности од стручне спреме требало је и радно искуство , на истим или сличним пословима , нпр. : за високу - 2 год , вишу - 4год. а средњу стручну спрему - 6.год.. Урушавање система је почело одмах послије рата и дуга је прича како се то радило али добар примјер је министар који је одмах након "завршеног" факултета постао директор а ево већ је догурао и до министра.

Name

Србија и РС

22.05.2019 06:12

Браво мајсторе!

Name

Бања лука

21.05.2019 16:49

Стевандиц вец одавно запосљава у Постама без конкурса имају и имена све цека боље дане надамо се ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

22.05.2019 18:10

Нажалост пошта већ осјећа терет Стевандићевих људи и кадрова.

Name

Директ

21.05.2019 16:55

Ниста сладје од козне фотеље. Бицуј народ и не брини за будуцност ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

21.05.2019 17:05

Ово је ван сваке памети , у нормалном свијету бирају струцне и способне а код нас подобне и послусне а ови опет једино знају продавати радна мјеста до цистацице. Па који онда ку.... расписујуте конкурсе и исмијавате здрав разум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

21.05.2019 19:32

Поуздано знам да це директор поста бити цовјек, вјеровали или не са заврсеном основном сколом.!!! Али је вјероватно морао купити диплому средње а мозда и факултета. Е то је наса власт, наси политицки директори. Питам само, како це тај цовјек да ради, кад не зна добро ни да склопи реценицу. Вазно је да је у Стевандицевој странци. ЉУДИ ДОСАО НАМ ЈЕ КРАЈ!!!!!!!

Name

Стока Од Народа

21.05.2019 18:31

Задњих 20 година владају све исти људи-политицари...и како нам је?? Ста су добро направили? Колико нових радних реалних мјеста отворилу?? НИШТА!!!! Само задузивање и у текуцу потросњу..и опет им дајемо повјерење!!! ПА ДОКЛЕ...????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

21.05.2019 18:58

Ови на овој фотографији су више него прешли у досаду тако док се види слика текст се и не чита,постали су досадни у сваком смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПП

21.05.2019 19:06

Шта је са Ауто мото Савезом.? Коме је та златна кока припала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

22.05.2019 14:40

Цубри.

Name

Лака

21.05.2019 19:57

ДАБОГДА ИМ НЕТРЕБАЛО, СТИЋИ ЋЕ ИХ СВИЈУ КЛЕТВА И МОЈА И ОВОГ НАРОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

21.05.2019 21:06

Оде и зидар Саво Јовановиц из своје фотеље са заврсеном основном сколом.

Name

То Има Само Код Нас

22.05.2019 04:00

у земљи гдје се пистује закон а овде је то закон о именовањима и др.иде се на конкурс и мјесто се попуњава по условима за сва лица па у директоре . једино се код нас јавно казе да це политицки директори владати ту и тацка..И ста це нама људи који су струцни а нису партијски..Они нама не требају ..Ето дјецо поруке..Удјите у партију ил изадјите из ове вукојебине јер у њој ниста друго и није битно него Партија..На крају тунела ипак је остао мрак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

То Има Само Код Нас

22.05.2019 04:03

у земљи гдје се постује закон а овде је то закон о именовањима и др.иде се на конкурс и мјесто се попуњава по условима за сва лица па у директоре . једино се код нас јавно казе да це политицки директори владати ту и тацка..И ста це нама људи који су струцни а нису партијски..Они нама не требају ..Ето дјецо поруке..Удјите у партију ил изадјите из ове вукојебине јер у њој ниста друго и није битно него Партија..На крају тунела ипак је остао мрак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парадоксално

22.05.2019 04:51

Обогатише се служећи народу. А народ осиромаши, допаде тешке биједе и безнађа. Какав парадокс..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Функционер

22.05.2019 04:52

Како је договорена подјела функција по министарствима, рм помоцник министра и секретар мин.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

радојица

22.05.2019 09:32

затвори просто вапе за оваквим експертима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

22.05.2019 14:31

МЕНЕ ЈЕДНО ИНТЕРЕСУЈЕ ЗАШТО СУ ОВОЛИКО ЗАМИШЉЕНИ ВЈЕРОВАТНО ИМАЈУ ПРОБЛЕМА А БОГАМИ МОЖДА СУ И БОЛЕСНИ ШТО ЈЕ НАЈВЕЋА ТРАГЕДИЈА .НЕКА УЖИВАЈУ У ЉЕПОТИ КОЈА ЈЕ ПРОЛАЗНА.

ОДГОВОРИТЕ