Какав је утицај брзог ходања на величину нашег мозга?

Људски мозак уобичајено се с годинама смањује, па се његов волумен смањује за око 0,2 одсто годишње до 60. године живота.

Здравље 21.05.2019 | 10:23
Какав је утицај брзог ходања на величину нашег мозга?
Интензивније смањивање мозга повезано је са когнитивним проблемима, наводи тим Николе Спартана са Медицинског факултета универзитета Бостон у часопису ЈАМА Нетwорк Опен.

Њихово ново истраживање, спроведено на средовечним особама, открило је да је сваки додатни сат проведен у лаганој физичкој активности повезан са 0,22 одсто већим волуменом мозга. Провести 10 до 19 минута дневно у умереним физичким активностима, као што је бржи ход, повезано је са 0,29 одсто већим волуменом мозга у поређењу са мање од 10 минута дневно лаганих активности.

Ти нивои активности мањи су од оног што се препоручује као минимум потребан за постизање значајних здравствених добробити. У препорукама се уобичајено наводи да би одрасле особе требало најмање 150 минута недељно да проведу у умерено интензивним физичким активностима (око 21 минут дневно) или 75 минута недељно интензивног вежбања и да прелазе најмање 10.000 корака дневно.

Према новом истраживању, особе које су прелазиле најмање 7.500 корака дневно имале су већи волумен мозга од особа које су ходале мање од 7.500 корака дневно.

Научници процењују да је сваки додатни сат лагане физичке активности повезан са 1,1 годином мање старења мозга, иако упозоравају да због младости испитаника можда процене нису сасвим тачне.

Такође су уочили и да везе између нивоа активности, броја корака и волумена мозга нису конзистентне, а мале користи системски су уочене тек код највећих нивоа напора.

За потребе истраживања, научници су ангажовали 2.354 средовечна добровољца којима је мерена потрошња енергије и број корака. Уз помоћ магнетне резонанце, процењен је волумен њиховог мозга у односу на волумен лобање.

"Не би требало да буде много простора у лобањи који није испуњен можданим ткивом. Ако видимо много празног простора, то сугерише да се мозак смањио и то може бити повезано са деменцијом", каже Спартано за Ројтерс.

Откриће да је најмањи ниво физичке активности повезан са мањим волуменом мозга чак и у средњим годинама сугерише "да неке одрасле особе улазе у старије године са мањим волуменом мозга, што их доводи у неповољнији положај у погледу одржавања ионако смањеног можданог ткива", наводи се у раду.

Професор неуропсихологије на универзитету Колумбија у Њујорку Јаков Стерн, који није био укључен у истраживање, указује на то да је истраживањем проучавана само веза између физичких активности и волумена мозга, а не и когнитивних функција и ризика за деменцију. Напомиње да су потребна додатна истраживања како би се то разјаснило.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ре

22.05.2019 07:59

Шта је са овим нашим политичарима, па немају мозга никако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

минерва

22.05.2019 07:59

А шта је са овима који су куповали дупломе по приватним факултетима, па морали су да отворе те факултета за оне који немају мозга.

ОДГОВОРИТЕ