Ниво мора и до два метра виши до 2100. године, Њујорк и Шангај у опасности

Због убрзаног топљења леда на Гренланду и Јужном полу ниво мора могао би да порасте много више него што се раније очекивало.

Занимљивости 21.05.2019 | 10:07
Ниво мора и до два метра виши до 2100. године, Њујорк и Шангај у опасности
Досадашње уверење да ће светска мора порасти највише за метар до 2100. године изгледа да није тачно. Ново истраживање дошло је до закључка да ће нови ниво заправо бити два пута виши од процењеног, пише Би-Би-Си.

То ће довести до исељавања стотина милиона људи, наводе аутори студије

Пораст нивоа мора једна је од најдеструктивнијих последица глобалног загревања, а 2013. године Међународни међувладин панел о климатским променама проценио је да ће до краја овог века он износити између 52 и 98 центиметара.

Бројни стучњаци, међутим, верују да је та бројка прилично конзервативна.

На основу онога што је утврђено да се дешава на Гренланду, западним и источним плочама Антарктика, научници предвиђају да ће, уколико емисије гасова остану на тренутном нивоу, ниво мора највероватније порасти између 62 и 238 центиметара до 2100.

Процена је извршена на моделу света који се загрејао за пет степени Целзијуса, што је један од најгорих могућих сценарија.

Поменути извештај из 2013. године узимао је у обзир само „вероватне" сценарије, што се односило на оне исходе са вероватноћом од 17 до 83 одсто. Нова студија узела је у обзир шири дијапазон резултата, покривајући процене са пет до 95 одсто вероватноће.

За очекивани пораст просечне темппературе од два степена Целзијуса, гренландски ледени покривач највише доприноси порасту нивоа мора. Међутим, када пораст температуре прегази два степена, у игру улазе много вече антарктичке ледене плоче.

Упркос мањој вероватноћи да ће се остварити, овај сценарио уопште не треба сматрати немогућим, а његов исход би имао изузетне последице на планету.

Процењује се да би такав пораст нивоа мора поплавио површину од 1,8 милиона километара квадратних.

То би били важна подручја за производњу хране, попут делте Нила, као и великих делова Бангладеша. Велики приморски градови, укључујући Лондон, Њујорк и Шангај, такође би били у опасности.

„Сиријска избегличка криза резултирала је у милиона избеглица које су дошле у Европу. Најмање 200 пута више људи би било измештено са порастом нивоа мора од два метра“, истакао је Бамбер.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ел босни

21.05.2019 10:25

Браво за Њујорк, како дошао тако и отишао

ОДГОВОРИТЕ