Годишњица смрти падобранаца

На данашњи дан прије седам година у трагедији која се догодила Залужанима код Бањалуке погинула су петорица чланова Падобранског клуба “Бањалука”. Послије вишегодишње истраге, и даље нема одговора на питање ко је крив за пад авиона. Иако су у Тужилаштву БиХ прије четири године тврдили да је истрага при крају, још нема конкретних информација ни о току истраге, нити о онима који су одговорни за смрт пет младића.

Република Српска 20.05.2019 | 21:05
Годишњица смрти падобранаца
Пет младих живота угашено је тог кобног 20. маја 2012. године, када се спортски авион “Цесна”, непосредно након полијетања, изненада запалио и пао. У паду авиона погинули су пилот Ален Црналић и млади падобранци Немања Гороња, Стефан Карановић, Никола Стевић и Срђан Косић. Породице погинулих младића И ове године су запалили свијеће и положили цвијеће на мјесту гдје је авион пао. Бол оца покојног Николе Стевића, Живка, ни седам година након несреће не јењава. Званичан документ о истрази, нити позив из Тужилаштва, свих ових година није добио.

“За седам година они нису ништа урадили, што значи да крију, нека кажу шта крију да се не надамо ничему. Ми ниједног податка немамо о томе шта се тада званично десило. Боли све више и више, та неправда нас убија. Тешко је било шта рећи на такво понашање тужилаштва и власти”, каже отац страдалог младића Живко Стевић.

Узроци пада летјелице још нису познати. Истражиоци дају штуре или никакве информације. И отац Алена Црналића, Златан, огорчен је на понашање институција. Каже да је несхватљиво да након толико година, кад год се обрате Тужилаштву, добију исти одговор - да је истрага у току.

“Свако носи тај свој бол онако како зна, умије и може. Чињеница је да институције не раде свој посао, да институција којој је то пребачено, или опструише намјерно или не жели да се тај случај ријеши”, каже Златан Црналић.

На мјесту страдања родитељи и Падобрански клуб “Бањалука”, без ичије помоћи, направили су спомен-плочу за пет настрадалих младића. Чланови падобранског клуба кажу да ни њих, као ни родитеље, нико из Тужилаштва није звао. Очекују да одговоре на питања шта се догодило тог кобног дана морају дати они који су за то стручни и овлашћени.

„Недостатак тих одговора нас држи на лошем мјесту и бојим се да, како вријеме пролази, све је теже. Неки докази блиједе, нека сјећања блиједе, неки доживљаји добију другачији облик и контекст и мислим да је већ истекло вријеме“, каже Раде Чајић из ваздухопловног клуба „Скајдајв“.

Очеви и мајке настрадалих младића ни седам година касније не знају ко је одговоран за њихову највећу животну бол. Надлежни поново ћуте и одуговлаче са истрагом, а тиме је овај случај постао још један у низу неријешених, у коме се јасно види нерад институција Републике Српске и БиХ.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

20.05.2019 19:19

страва и узас то нигде на свијету нема нигде СЛАВА ИМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

21.05.2019 04:25

Ста ви хоцете???!!! Дали сте дјеци да управљају авионом. Па ко це будале исконтролисати кад свако ради ста хоце. Како то било која власт да исконтролисе??!!Колико се сјецам пилот је био тотално неискусан, благе везе са летењем није имао и цим се појавио први озбиљан проблем , пао је и побио друге. Среца није убио никога на земљи.Овдје су одговорни родитељи који мисле да имају “Анстајна” дијете па сада трпе трагедију и несто као пребацују на власт. Једино сто је требало урадити је требало заврсити истрагу и констатовати како се десило. Кривац је познат.

Name

Знаш ли?

21.05.2019 10:03

За Господу каквом се ви представљате, ма нека Вас буде срам и страх шта пишете! За неисправне авионе неко мора да одговара, за оног ко је крив што је тај авион добио одобрење да буде у функцији и да се користи! Неко, а тај неко сте ви који браните и то тако што правдате, налазите разлог зашто су падобранци настрадали, погинули! Срам Вас било! Фуј! По Вашем испада да дјеца која крену на екскурзију могу погинути, настрадати зато што су их родитељи пустили да уђу у превозно средство неисправно. Крив је онај ко пусти таква средства у промет, ЗНАШ ЛИ ТО?!!!

Name

Столе

20.05.2019 20:15

нажалост тешко до истине и правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Господо

21.05.2019 06:39

Ајд не кењај. Мали је имао пар стотина часова налета спремао се за професионалног пилота