''Спискове праве да усаде страх...''

У протеклом периоду појавиле су се информације да Савјет за заштиту уставног поретка Републике Српске прави спискове неподобних које проглашава непријатељима. "Листа неподобних" наводно је прилично дуга и на њој су поједини опозициони политичари, те новинари и људи из јавног живота који критикују рад актуелне власти у РС.  

Република Српска 20.05.2019 | 20:54
''Спискове праве да усаде страх...''
Предсједавајући Савјета Синиша Каран демантовао је у разговору за Вијести постојање "црних спискова у РС", истичући да су дезинформације пласиране на врло тенденциозан, ружан и злурад начин.

"Јасно, гласно и недвосмислено демантујемо такве информације. Дакле, не постоје никакви спискови, ни јавни ни тајни, ни црни ни бијели, на којима су наводно људи који су против уставног поретка РС", поручио је Каран у разговору за Вијести.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини РС Јелена Тривић за Вијести каже да нико нема званичну информацију да списак постоји, уз констатацију да, уколико постоји, он не би могао званично "процурити".

"Но, постоји утисак да се сви они који су противници актуелне власти у РС називају рушиоцима или непријатељима РС. Не сматрам да постоји нека шихтерица или нека табела, али мислим да такав списак постоји, односно да је, формално или неформално, забиљежена листа људи, за које се сматра да су у било којем погледу пријетња за актуелну власт. То су опозициони политичари који су најотворенији и без калкулација, те новинара који разоткривају ствари које не ваљају у РС, односно грешке власти попут намјештених тендера, расипништва, безбједносних пропуста и слично", истиче Тривићева. 

Себе не сматра непријатељем Републике Српске и српског народа и каже да то ни не може бити.

"Ја сам дио овог народа и свака моја критика, као опозиционог политичара, усмјерена је ка томе да власт ради боље. Што ми будемо аргументованији у својим критикама, власт ће радити боље. Посао опозиције јесте да критикује и указује на проблеме, те да се бори да дође на власт. Нико нема намјеру да било кога руши на улици и слично", потцртава Тривић.

Према њеним ријечима, главни проблем није у томе чије име ће се наћи на листи, него је кључно то што се гуши свака критичка свијест у РС.

"Настоји се да се људима усади да треба да се боје, те да не говоре о оном што сматрају лошим. Узмимо за примјер случај Славише Крунића. О томе се не прича, било - прошло, људи једноставно више не говоре... Ствара се осјећај да не смијете говорити ништа против актуелне власти", запажа Тривић. 

Према њеним ријечима, предсједавајући Савјета Каран има право да демантује да "црни спискови постоје", али...

"Чланови Савјета су страначки функционери СНСД-а, који су из ранијег периода били познати из обавјештајних кругова. То је бесмислено. Ако је ријеч о заштити уставног поретка РС, онда би требало да у Савјету сједе правници, људи од струке и независни од политике. Овдје се очигледно ради о очувању поретка владајуће странке у РС", наглашава Тривић.

(Вијести)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Пепи

20.05.2019 19:49

Хунта.Јел' за то изгинуше онолика дјеца !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

21.05.2019 05:33

Додига оправдава Страхе-а да се и њему не би слицно десило! Али вец се десило, афера два папка, па ниста. Докле це овај манипулатор и лазов да хара медју Србима и унистава све насто наидје?

Name

пепа

21.05.2019 06:05

је ли Тривићка прије општих избора обећала да ће се одрећи једне плате, па када је прошла за посланика предомислила се, ако је то истина онда је боље да ћути. изневјерила је своје гласаче

Name

Ре пепа

21.05.2019 09:30

Ви би вољели да не постоји опозиција,да можете харати једноумљем

Name

ре

21.05.2019 11:01

Једини је Вукановић права истинска опозиција који лоповима каже да су лопови са доказима, свака част таквом опозиционару. Он вреди више од комплетне опозиције.

Name

ВРС-РВИ

20.05.2019 19:55

Браво Јелена, ви млади имате памети и мудрости, како се изборити са овим старим ,и корумпираним политицарима,којим је давно било мијесто на политицком сметљисту , гдије и заслузују!!! Сви ви млади из опозиције удрзите се ,и немој да вас лопови купе за било које паре!!! Све цовијек мозе купити , али образ никада, и због нас који вас подрзавамо немојте бити "лазни" останите досљедни свим својим ријецима које сте изговорили за ову нај гору власт коју РС има од њеног постојања, која је раселила насу младост по бијелом свијету, а запамтите да нико никад није бијезао од доброте!!! Само се питам да смо ми бизали деведесети гдије би данас они били!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џери

20.05.2019 20:35

Једна реченица из пресуде по ревизији Врховног суда РС: "НЕ МОЖЕ СМАТРАТИ НЕЗАКОНИТИМ ДЈЕЛОВАЊЕМ ОРГАНА БЕЗ ОБЗИРА ШТО ЈЕ ТО РЈЕШЕЊЕ ПОНИШТЕНО ОДЛУКОМ СУДА ДОНЕСЕНОМ У УПРАВНОМ СПОРУ ИЗ РАЗЛОГА ШТО ЈЕ ПО ОЦЈЕНИ ТОГ СУДА ОРГАН УПРАВЕ ОСПОРЕНИ АКТ ДОНИО ПОГРЕШНОМ ПРИМЈЕНОМ МАТЕРИЈАЛНОГ ПРАВА" Фактички Врховни суд својом "оцјеном" легализује незаконито поступање државних органа и кажњава народ који жели правду али је у РС нажалост тренутно не може добити. СТРАШНО АЛИ ИСТИНИТО⁉️

Name

Саyерет

20.05.2019 19:57

И ми цемо направити спискове њих.За затвора.То могу бити сигурни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЧАР

20.05.2019 23:06

СВАКО ИМА ПРАВО ДА СЛОБОДНО ПРАВИ СПИСКОВЕ ЗА ЛИЧНУ УПОТРЕБУ - ИМАМ И ЈА СВОЈ СПИСАК ЗА СВОЈЕ ПОТРЕБЕ !!! А ТУ НЕКУ ЊИХОВУ ЛИСТУ ИЛИ СПИСАК НЕКА ОКАЧЕ МАЧКУ О РЕП... ТОЛИКО О ТИМ ЊИХОВИМ СПИСКОВИМА !!!

Name

ре

20.05.2019 19:59

Власт је дала и опозицији РС високе плате да ћуте и раде са њима све контра народу, а то се дешава скоро 13 година чување леђа властодржцима, као сада и опет буде све по старом како је бурле са хоботницом зацртао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

20.05.2019 20:02

Нема страха багру на робију а теби свака цаст тако се бори за Републику Српску зива била

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Бањалучанин

21.05.2019 04:12

Не слажем се са Јеленом да не треба власт рушити улицом. По мом мишљењу једини начин је промјена изборног закона прије тога. Боји се ако Инцко не наметне такав закон а то је скенирање гласачких листића, увођење видео надзора да предстоји само улица. Инцко је недавно говорио о неопходности промјене изборног закона

Name

Човјек

20.05.2019 20:11

Управо тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

20.05.2019 21:50

Мала сто би били непријатељи када се скомпамо ,нисмо ми мачка нескацемо ми уочи.

Name

Фгхи

20.05.2019 20:35

Из рс омладина не одлази него бјези толик о додиковом трулом систему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

20.05.2019 20:38

Ја лично мислим да има списак и да владајуча елита зна за све који су на списку јер су и они учесвовали дјелом о одлуци Милорада и жељке јер они су инцијатори листе.Недај се опозицијом јачи сте у сваком случају јер да нису покрали изборе неби били сад гдје јесу и то су дебело платили да се не преброје поновно гласови јер би се открила пљачка избора.Само кажем пљачк и пљачка ништа друго и незнају а није ни чудо та зна се ко их води Дођо и Цвија дезертер шверцер и лажовчина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суцо

20.05.2019 22:33

Покрадени избори, воља народа је прекројена, а то је истина која боли и платице неки за то једног дана дебело.

Name

Срецко

21.05.2019 05:09

Избори јесу покрадени али Говедарица умјесто да организује протесте понасо се потпуно равнодусно тако док је овакве опозиције власт мозе радити хоце. Али једино насто не могу дјеловати је Млади а уз то паметни који су носиоци и снага сваког друства Одлазе, Одлазе, и Одлазе! Тако да це сутра Снагу друства на коју мозе рацунати милорад додик бити нерадници и пензионери.

Name

КСС

21.05.2019 09:38

Сјећате ли се послије избора да се нису радовали побједи,били су забезекнути и нису баш очекивали да им је пљачка гласова у том обиму успјела.

Name

ЛУКА

20.05.2019 20:57

ПОДРШКА ЈЕЛЕНИ, ДРАШКУ И НЕБОЈШИ ПРАВОЈ ОПОЗИЦИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Венди

21.05.2019 05:14

Каква је практицна потреба за тим списком?Ста се са њим добија?Ниста.та прица је патка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

21.05.2019 06:27

Инцидент оставки у Аустрији,лоповлук на сваком кораку у РС су паметном посматрачу довољан показатељ свих чињеница и околности у којима се налази овај народ...... Само луд човјек може вјеровати овим нашим наказама политичким....посјетите УКЦ у БЛ током дана и видите сву вјеру,моћ,интелигенцију овог народа....све ће те сватити! Само "гласати за ове лопове" ту лежи тајна пропасти,народа,нације државе....а он нека пјева,а она нек плеше......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

21.05.2019 08:53

Ето ти неки фактор и да теби пријети дај олади богати ста умисљас да си неко и несто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје је?

21.05.2019 09:39

А гдје је Бореновић? Заштоистура Вас, господјо Тривић-Вас и Станивуковића. Опозициони лидери-да су прави- (и они који су на Списку непријатеља РС), требали би свакидан одрзавати Конференцију за стампу и позвати Високогпредставника да реагује. Али, они ЋУТЕ, чиме доказују да је Додиг у праву.

ОДГОВОРИТЕ