Европска унија на прекретници

- Избори за Европски парламент који е одржавају за недјељу дана одредиће смјернице европске политике. Да ли ће ојачати националне државе или ће бити више интеграција у корист глобалне снаге Европске уније?

 

Свијет 20.05.2019 | 13:36
Европска унија на прекретници
"Судбоносни избори за овај континент одржавају се 26. маја." То је на посљедњој сједници овог сазива Европског парламента изјавио главни кандидат Европске народне странке. Притом Манфред Вебер није усамљен у том свом мишљењу.

За тог демохришћана се на изборима ради о борби про-европејаца и националиста.

"Ова Европа у којој живимо је добра Европа. И нећемо дозволити да је националисти униште", рекао је Вебер. Али још никада до сада десни популисти нису имали тако добре рејтинге уочи неких европских избора. Према испитивањима јавног мњења они би могли да освоје 20 одсто мјеста у новом сазиву ЕУ-парламента.

Орбанова или Макронова Европа?

За национално-конзервативног премијера Мађарске Виктора Орбана, ради се о борби између нелибералне демократије, какву он заступа, и либералних демократа који, према Орбану, желе да "замјене европско становништво" и усељавањем избеглица исламизирају европски континент.

Тако говори Орбан који се, уочи избора, ујединио с њемачким, француским, данским и италијанским десничарима. Према његовом мишљењу свако онај ко избјеглицама и усељеницима жели добродошлицу ствара нације са "измјешаним расама". У таквим земљама, тврди Орбан, настаје "нови свјетски поредак".

Омиљени циљ напада десничара попут Орбана или његовог колеге Матеа Салвинија из Италије јесте француски предсједник Емануел Макрон који је "нелибералној демократији" објавио рат и који се залаже за поновно рођење Европе.

"Најважнија борба је она која се води између оних који верују и оних који не верују у Европу" – тако каже Макрон.

Не ради се само о демократији

Етаблиране проевропске странке сматрају да миграција није једино питање с којим Европа мора да се суочи. Радна мјеста, климатске промјене, трговинска политика – све су то теме с којима Европска унија у годинама које долазе мора да се суочава. По том питању нема разлика између главних кандидата, демохришћана Вебера и социјалдемократе Франса Тимерманса. Обојица желе нова партнерства с афричким земљама и појачану борбу против узрока избеглиштва у земљама поријекла.

За десне популисте постоји само једна тема: изолација и спрјечавање доласка нових избјеглица. Они, осим тога, бирачима обећавају потпуно нову Европску унију ако се више права врати на ниво националних држава, а Брисел развласти.

"ЕУ је отпорна"

Нови сазив ЕУ парламента с више десних популиста ће остале демократске посланичке групе да присили на приснију сурадњу, сматра Јанис Емануилидис из бриселског Центра за европску политику. Међутим, он истовремено упозорава на евентуално ширења панике. "Дан након ЕУ-избора неће наступити слом. Неће ту бити никаквог непријатељског преузимања парламента од стране десничара. На њихово јачање требало би гледати критички, али не смемо претеривати и бити до те мере негативни. Европска унија је кроз своју историју пролазила и кроз веће проблеме. Тако ће бити и у будућности", сматра Емануилидис.

За ЕУ је важно да се, након што су преброђене избегличка и дужничка криза сада припреми за нове изазове као што су економски сукоби са САД, Кином или Русијом. Карел Лано из Центра за европске студије сматра да би ЕУ морала више да се концентрише на изједначавање економске неравноправности између богатог севера и сиромашног југа. Јер, сматра Лано, једино на тај начин могуће је борити се против десног популизма који је најснажнији управо у сиромашнијим дијеловима ЕУ. За њега је важно и јачање унутрашњег тржишта ЕУ, јачање дигиталне економије, као и додатно јачање слободе кретања. Тиме би ЕУ била оснажена у борби против глобалних изазова попут протекционистичке политике Доналда Трампа.

Уживати у тренуцима демократије

Судбоносно питање, раскршће, посљедња шанса... То су повремено драматични појмови који прате изборе за ЕУ-парламент. Истина је, ради се о важним изборима, али не би требало претјеривати, сматра Маргаритис Шинас, портпарол Европске комисије.

"Ја сам већ неко вријеме у европској политици и не могу да се сетим избора који нису били 'судбоносни'или 'пресудни'. ЕУ је увијек на раскрсници и то је можда тако и добро", закључује Шинас. И поручује да би у овом "тренутку европске демократије" требало мало и уживати.

(НН/дw.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар