Велики скандал тресе Аустрију

- Велики скандал тресе Аустрију. Због спорног видео снимка смењен лидер ФПО и именован нови. Себастијан Курц тражи и смену Кикла.

Свијет 20.05.2019 | 09:30
Велики скандал тресе Аустрију
Буру на аустроијској политичкој сцени покренуо је видео снимак, на ком досадашњи лидер ФПО Хајнц Кристијан Штрахе обећава једној Рускињи државне послове за финансијску помоћ његовој странци. Он је поднео оставку на место у странци, али тиме није стављен атачка на аферу.

Наиме, Штрахе је, подносећи оставку, рекао да није имао никакве нове сусрете са особама које су део видео снимка који је окончао његову политичку каријеру, као ни неко из странке, испоставило се да је ипак један од њих наставио да се виђа са особом из друштва кобне вечери лета 2017.године, а то је био његов тесни сарадник Јохан Гуденус.

Немачки дневник "Зи дојче цајтунг" тврди да је Гуденус, који је те вечери преводио, имао састанак и после сусрета на Ибици са пријатељем наводне руске инвеститорке. Дошло је до сусрета, са којег постоје аудио снимци, највероватније у Бечу, на којем је разговарано о сусрету на Ибици.

У том разговору је особа од поверења наводне инвеститорке рекла да је жена веома разочарана јер се ништа није догодило и да сада треба наставити сарадњу. Поново је разговарано о могућим пословима између две стране.

Пријатељ Рускиње тражио је од Гуденуса и Штрахеа "знак добре воље", везано за њихову тврдњу да, ако жена буде дала финансијску подршку њиховој странци, и преузела бечки дневник "Кронен цајтунг" те их и преко тог медија "гурала", концерн Штрабаг више неће добијати послове, већ она.

Предложено је да ФПО 4.септембра 2017., пар дана после сусрета Гуденуса са тим лицем у Бечу, изда саопштење преко ОТС-а на тему сувласника Штрабага Ханс Петер Хазелштајнера.

Као што је договорено је Гуденус 4.септембра са свог званичног страначког мејла упутио пријатељу Рускиње мејл, који поседују, такође, немачки медији Зи дојче цајтунг и Шпигел, са жељеним текстом и линком објављеног ОТС-а.

Након што се појавила информација о даљем сусрету Гуденуса, који је са Штрахеом већ поднео оставку на све политичке функције, саопштио је да иступа из ФПО.

Наредних дана могу испливати даљи детаљи кобног састанка са наводним инвеститорима, јер је сусрет трајао седам сати. Аустријске власти већ су започеле истрагу и траже да добију увид у целокупан видео материјал који поседују немачки медији, те се не искључује и крвично гоњење некадашњег шефа ФПО и његове десне руке.

Курц: Не може Кикл сам себе да испитује



Аустријски канцелар Себастијан Курц сматра да и министар унутрашњих послова Херберт Кикл,такође из ФПО, након ове афере не може остати на месту шефа полиције.

Курц је на аферу реаговао одлуком о превременим изборима, али до избора актуелна влада требало би да управља земљом. Он је од коалиционог партнера затражио да склоне Кикла са места министра унутрашњих послова, јер сматра да не може да води истрагу у овом случају пошто је у време из којег датирају снимци био генерални секретар ФПО.

"Слободарци су сами себе уништили и њихово понашање није само онемогућило нашу даљу сарадњу, већ су нанели велику штету угледу политике и наше земље", подвукао је Курц у изјави бечком дневнику "Естерајх".

Каже да је био потрешен видео снимцима и оним што је Штрахе рекао јер је тиме коалициони партнер показао да има сасвим другачији приступ политици од његовог.

Упитан што му је требало 24 сата да реагује Курц је објаснио да је у таквој шкакљивој ситуацији важно остати трезвен. "Желео сам због тога прво да донесем одлуку и онда да све информишем, председника, као и чланове моје странке, пре него што изађем у јавност", рекао је он.

"Оно што желимо и што је потребно је детаљно расветљавање случаја. То да бивши генерални секретар ФПО који је можда учествовао у незаконитим радњама не може сада као министар унутрашњих послова сам против себе водити истрагу требало је свима бити јасно", рекао је он.

ФПО прети: Ако оде Кикл, одлазе сви



Председништво ФПО саопштило је да, ако канцелар Курц смени министра Кикла, мора рачунати са оставком свих слободарских чланова владе.

Нови лидер ФПО је подсетио да је његова партија пуно урадила у протекле две године за Аустрију, пре свега је јасно указала да се не сме поновити 2015. када је постојала неконтролисана миграција.

"ОВП (Себастијана Курца) је поред оставки Штрахеа и Гуденуса, хтела да скине и Кикла, али ја то нисам могао да прихватим, јер је управо он особа која је посебно пазила да немамо неконтролисану миграцију у Аустрији", казао је Хофер.

Он је истакао да ће учинити све да ФПО остане снажна партија било у влади или опозицији, јер је, како додаје, могуће са оба нивоа позитивно утицати на развој земље.

(Б92)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

борац

20.05.2019 07:35

Хитлеровац али најбољи пријатељ Додику па ко смо ми уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.05.2019 08:09

Ти нико и ништа а за нас се не брини

Name

Да ли вам

20.05.2019 08:48

је пало на памет да је цовјек мозда намјерно компромитован од стране американаца. Он је договарао несто сто си политицари на такав нацин договарају само су његови снимци видјели свјетлост дана.

Name

ре

20.05.2019 09:18

сорта трази сорту.

Name

Ре

20.05.2019 15:33

Његови ставови су сачували Аустрију од пропасти којом је кренула. Боти наклон Америма није гријех, него се то зове партнерство. ЕУ је унијела много хаоса и лоших појава у Аустрију и они су ту уопштено бијесни.

Name

А Додик

20.05.2019 07:39

Дје су Руси ту је и Додик.Да није нас Миле ту недје око лове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има нека тајна веза

20.05.2019 08:34

Ко има незаконитоо стецен капитал - Додик. Ко има фирму у области изградње путева - Додик. Ко воли да се хвали да има везе са Русима - опет Додик. Цији је пријатељ Гуденус - Додиков. Одакле је Тајана - из Бања Луке. Ко мозе бити лазна Рускиња ако није Рускиња - нека из Талије. Давид је убијен послије овог догадјаја ... Доста коинциденција ...

Name

Мало комбинаторике

20.05.2019 08:58

Ста ако је Додик одрадио пријатеља Страхеа. Ако би просла прица са пословима од Страбага добија, ако не продје добија од продаје видеа његовим противницима плус осигурава свој политицки полозај, а Руси ту додју као колатерална стета.

Name

цернобил

20.05.2019 07:40

Гдје се Милорад умјеса и Руси ту трава висе не расте..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајке Вам

20.05.2019 09:37

јел ово тај "свилени"сто муља с председником дрзаве.Нек ми неко јави из РС , јел и он "посвиленио"под старе дане.

Name

куку нама са нама

20.05.2019 07:45

Сад це и наси сви редом да се постиде и поскидају,сами себе,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.05.2019 07:50

Ја мислим да це и рудоња испливати на поврсину из дубоког роњења

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2019 13:13

Гдје се Бурле појави ту само коров може расти, јадан је српски народ 15 година говнарије са СНСД лоповима.

Name

Сале

20.05.2019 07:57

Да имамо и ми оваквог једног Курца па да насе политицаре издегеници

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2019 08:33

Пејина би највисе волила да има једног таког поред себе

Name

055

20.05.2019 08:10

Па Миле побогу од толико моћних бизнисмена у Аустрији ти нађе највећег лопова!У ствари са ким си такав си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрр мрр

20.05.2019 08:44

Какав скандал па ово у овој насој будјавој дрзави је и висе него нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

20.05.2019 09:16

Колико код нас хаоса у земљи на свим пољима власти,институцијама,куповине посланика,крађе на изборима,угрожености људских права у сваком смислу и тд и тд, то показује у каквом неуређеном друштву живимо да нико несме ни да помисли о било каквој смени.Нажалост,далеко смо ми од Аустрије по свим питањима,а и света,дотакли смо дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

20.05.2019 09:33

Залосно öде велики униститељ народа балканског

ОДГОВОРИТЕ
Name

Где Год

20.05.2019 09:35

је рудо умјесо прстици...сваког је зајебо и упропастио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Где Год

20.05.2019 09:39

је рудо умјесо прстици...сваког је зајебо и упропастио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркатор

20.05.2019 14:27

Сад је све на Курцу и сваки његов потез се помно прати.

ОДГОВОРИТЕ