Како би било с афером "папак"?

Због оног што је након избора у новембру 2014. године изговорила о трговини народним посланицима, које је успут назвала “папцима”, Жељка Цвијановић је морала да поднесе оставку. Тако би било у свим нормалним земљама, у којима функционери подносе оставке када им се открије и најмања афера од пар стотина евра потрошених на проститутке. Умјесто тога, Цвијановићева је поново изабрана за предсједницу Владе РС.

Република Српска 20.05.2019 | 07:42
Како би било с афером "папак"?
Четири и по године прошло је од афере “Папци” која је накратко уздрмала јавност у Републици Српској и показала да се мандатима народних посланика и изборном вољом грађана тргује отвореније него на пијаци. Жељка Цвијановић која је снимљена како говори о томе, попела се степеницу више на друштвеној љествици, а ми смо као друштво потонули много више, по свему! 

Због оног што је након избора у новембру 2014. године изговорила о трговини народним посланицима, које је успут назвала “папцима”, Жељка Цвијановић је морала да поднесе оставку. Тако би било у свим нормалним земљама, у којима функционери подносе оставке када им се открије и најмања афера од пар стотина евра потрошених на проститутке. Умјесто тога, Цвијановићева је поново изабрана за предсједницу Владе РС. 

Од Милорада Додика се и није могло очекивати да поступи другачије, јер је Цвијановићева (била?) особа од његовог највећег повјерења. У његово име, на себе је преузела огроман терет вођења владе, практично без икаквог политичког или искуства у руковођењу. Осим тога, кандидовала се на изборима и изгубила од Младена Иванића. А онда јој се догодила афера “Папци”. 

С обзиром да је привукла пажњу домаће јавности, редакција портала Истинито, уз помоћ стручњака за обраду звука, потрудила се да својим читаоцима омогући да чују пречишћен аудио запис у којем Жељка Цвијановић говори о трговини народним посланицима.

Користећи најсавременије програме за обраду звука, колеге са државног радија једне од европских земаља уклонили су споредне тонове и шумове из аудио записа, тако да се јасно може чути шта премијерка мисли о “папцима”. 

Послушајте пречишћени снимак разговора премијерке Жељке Цвијановић са “НН” лицима који смо објавили крајем новембра 2014. године:



Иако нису могли да дају званичну изјаву у погледу аутентичности, колеге су нам пренијеле мишљење главног инжењера за тон, који је рекао да и без додатних анализа може да потврди да је овај снимак аутентичан 99%. 

– Нисам примијетио траг монтаже нити да је нешто исјечено. Проучавањем позадинских шумова установио сам да говор и мелодија спонтано и природно иду. Да би било монитирано то би морао радити неко ко има невјероватну количину материјала, а и то би се примијетило. Монтажа није, казао је почетком 2015. године Јанез Крижај, стручњак за аудио снимке и продуцент, којег је Н1 ангажовала да утврди аутентичност снимка. 

Додик је грубо прешао преко чињенице да је Жељка Цвијановић у спорном снимку признала да је СНСД купио двојицу народних посланика, Илију Стеванчевића (ПУП РС) и Војина Митровића (НДП), газећи слијепо по законима, етици и моралу. Колико му је било стало да се случај “Папци” стави ад акта, најбоље показује притисак који је извршио на МУП РС. Први људи МУП-а буквално су скочили сами себи у стомак тврдећи да је снимак монтиран, прије него што је обављено његово вјештачење. 

Тадашњи министар унутрашњих послова Радислав Јовичић и директор полиције Гојко Васић, у настојању да изврше вољу Милорада Додика, устврдили су да је премијерка праћена и прислушкивана!



-Компромитујући снимак приватног разговора предсједнице Владе РС снимљен је посебним техничким софистицираним средствима за аудио и видео снимање, на којем су из контекста извађене појединачне изјаве премијерке и монтиране са другим изјавама, те на тај начин створен изведен, привидан стварни разговор између предсједнице Владе и НН лица – саговорника, саопштено је из МУП-а РС поводом ове афере. 

Тадашњи директор Полиције РС Гојко Васић је изјавио да вјештачења тонског записа није ни било, па се  оправдано поставља питање на основу чега је полиција могла да тврди да је снимак монтиран!?

Притиснут новинарским питањима да објасни како се проводи истрага у овом случају, Васић је рекао да “у овом тренутку није битно да ли је извршено вјештачење снимка”!? Још је рекао да ће истрага обухватити вјештачење просторије у којој је снимак начињен, као и особа које су се ту налазиле. 

И све то, а да претходно није утврђено да ли је сам снимак аутентичан!? Чудно, чак и за аматере.



Умјесто тога, полиција је упала у редакцију портала Клиx који је први објавио аудио снимак Жељке Цвијановић. 

Тај посао је морао да започне управо вјештачењем аудио записа. Све друге радње би требало да дођу накнадно. Тако бисмо знали да ли је премијерка заиста рекла оно што смо чули, или јој је то неко “ставио у уста”. Након тога би и полиција знала на чему је. Ако је премијерка заиста то рекла, крива је и мора да одговара за политичку корупцију. Ако је неко монтирао снимак с циљем да уруши њен кредибилитет, онда би полиција морала да га пронађе.
 
Накнадно је на захтјев лидера НДП-а Драгана Чавића, а посредством једне детективске агенције, Краљевски форензички институт из Холандије извршио вјештачење аудио снимка и утврдио да је он аутентичан.



– Снимак с Клиxа и глас премијерке из интервјуа РТРС-а је идентичан. Нема назнака да је снимком манипулисано. Аудио запис је снимљен андроид мобилним телефоном с адекватном апликацијом. Премијерка зна ко ју је снимио, изјавио је Чавић у августу 2015. године. 

Наравно, ни то није било довољно да полиција и тужилаштво проведу квалитетну истрагу о овој афери. Још мање је потврда аутентичности главну актерку, Жељку Цвијановић, могла да наведе на идеју да поднесе оставку.

И даље је упорно тврдила да је “чиста као бебина суза”, да није извршила било какво кривично дјело и да Влада РС није формирана на основу политичке корупције.

–  У свој овој причи сам жртва јер није било потребе да се било ко купује и све да је неко желио то да уради. Влада је нормално формирана и тек након тога је дошло до природне редистрибуције, односно два посланика су прешла у политички блок којем припадају, рекла је тада Цвијановићева на посебној сједници парламента Српске.

Тадашњу премијерку, а данашњу предсједницу Републике Српске, од афере “Папци” више су погађале неке емотивне везе, него овај прворазредни скандал. Умјесто да одговара пред судом за очигледну политичку корупцију, она је уз свесрдну подршку Милорада Додика премијерску фотељу замијенила предсједничком.

(Истинито)

Коментари / 66

Оставите коментар
Name

Серб

20.05.2019 05:54

Мерхаба и поселами ,,за дом хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кенгур

20.05.2019 07:12

Људи никако да схвате ко, како и засто поставља политицке функционере на власт у РС. Али и сире у регији. Ови наси јадници и муценици су обицни пијуни у рукама моцницима из сјенке којима морају безпоговорно да слузе. Кад су својевремено продали дусу дјаволу, прихватили су услов "изврсавај налоге или те нема". Има и оних који су прихватили да играју како свирају два па и три свираца, и њима је најгоре. Сједе на двије столице. Њигови зивоти и зивоти њихове фамилије су уцијењени, и њих, не треба осудјивати, него залити. Ко су стварне газде.. Просудите сами. Кенгур

Name

Радован ИИИ

20.05.2019 07:33

За снимак разговора "Папак", сви су добро прошли осим оних у МУП који су посмјењивани.

Name

075

20.05.2019 07:49

Милораде нападају те али ти си патентирао о "папцима"! Како? Овако, након тебе "папци" се појавише у Црној Гори који чине превагу ДПС, "папци" се појавише у Хрватској који чине превагу ХДЗ, "папци" се појавише у Сј. Македонији који чине превагу Заеву, "папци" се појавише у многим државама ЕУ гдје чине превагу владајућима, "папака" има и у Ф.БиХ, од СДА направили још пет-шест "странака", "папака" пуне кантоналне скупштине у Ф.БиХ, Милораде штета што ниси овјерио свој патент!!

Name

МАСИНА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА

20.05.2019 08:23

Не сјацам се колико стотина хиљада не пријављених ЕУРА у готовини уноси Додик у БИХ сто је оцито криминални цин, за затвора, Замислите Меркел ухвацена са кес ловом при уласку у Њемацку А нас Баја наставља прати новац а ми мирно ко овце све то посматрамо и кад ми казе неко млади одлазе и треба сто висе

Name

ЗА КЕНГУР

20.05.2019 08:53

СЛАЗЕМ СЕ ,ДА ОВЕ МУЦЕНИКЕ ТРЕБА ЗАЛИТИ. КАД БИ ОНИ ЗНАЛИ СТА ИХ ЦЕКА, АЛИ ГОРДОСТ ИМ НЕДА ДА УХВАТЕ ТУ ,,ФРЕКВЕНЦИЈУ,, ЗДРАВОГ РАЗУМА.

Name

МУПет Схоу

20.05.2019 09:06

МУП РС је вец тада прузао потребну логистику криминалцома на власти. Страсно!

Name

Министар

20.05.2019 09:47

О зељки и снсд-у мислим све најгоре. У нормалним земљама куповина посланика је скандал који повлаци бројне последице. Оно сто не знам је да ли игдје у закону постоји уопсте тај појам политицка корупција. Ако је зељка платила новце прелазак тих посланика то јесте корупција али ако је прелазак посланика плацен (да каземо наградјен) функцијом то се мозда мозе тумацити као нека врста коалиционих подјела функција. По мени од власти су гори само лазни опозиционари тј оно који из опозиције предју у власт.

Name

цитаоц

22.05.2019 13:29

неце ваљда дати оставку ради папака кад су и сами папци

Name

Бас си прави Кенгур

23.05.2019 05:09

Све су криви неки други бас су ови угрозени и они и њихова фамилија и њихове странке.Вазно је да је народу добро и ниста им не хвали.

Name

Скептик

20.05.2019 05:56

Вид Чаве како је бијесан и љут. Ко би рекао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

20.05.2019 23:20

ПЕПЕЉУГА И ПАТУЉЦИ... САМО СА ТУЖНИМ ЗАВРШЕТКОМ ЗА ПАТУЉКЕ !!!

Name

Одлицно

20.05.2019 05:58

Па ту И пада овај јадна република институције урусене разваљене па није вазно волити је формално треба да функцијонисе изнутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузланка

20.05.2019 05:59

Шта год наши политичари урадили, неће се ништа догодити. Поред нас и у име нас могу радити шта хоће. Ми смо им то дозволили. Они то знају, и ничим нас не могу изненадити. Све им је дозвољено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

20.05.2019 07:21

..се мало побунила и касније прихватила "реално" стање. Дала је легимитет. Као што је и сада дала уласком у скупштину. Пљуц!

Name

Давид

20.05.2019 06:08

емотивне везе са драском милиновицем ,приједорским конобаром

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

20.05.2019 07:53

Ми приједорчани треба да се поносимо нашим загонџиом Драшком Милиновићем да није њега Приједор би био задња рупа на фрули

Name

Божидар

20.05.2019 06:08

Ово је чисто лупетање. У цијелом свијету и одувијек, како је свијета и вијека, новцем се све може купити. Пошто смо ми на доста нижем степену развоја, ниво културе и морала посебно, зашто би се чудили. Ни не заслужујемо боље. У Америци готово сви њихови сенатори и конгресмени јавно раде и лобирају за оног ко да више. Мислим да је и Трамп постао предсједник Америке лобирањем и куповином гласова. Чак шта више, почели смо превише да копирамо запад. Тамо је већ дуго на власти геј лоби и мафија на власти. То што ми имамо треба да поштујемо и цијенимо, јер би за флашу пива рођеног оца продали. Такви смо кроз историју. И још се чудимо. А очи нећемо да отворимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

20.05.2019 07:06

Хоћеш рећи “ПАПЦИ” ?!?!?

Name

Иди бре..

20.05.2019 17:50

А да ли се у Америци за лобирање и куповање гласова користе средтва извучена из буџета, јавних фондова, јавних тендера, као што то овдје раде. Не вади овдје нико новац из свог џепа за куповину папака. Чак напротив, као у оној пјесми о Марку. К., пола пије пола шарцу даје.

Name

Yx

20.05.2019 06:11

Срби су у свему посебни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигурно је

20.05.2019 06:13

То сто Цвијановицка није поднијела оставку-до опозиције је. Није довољно само прицати на Скупстини-треба радити као сто то ради Станивуковћ. Ни данас, након прогласења "Листе непријатеља",немани Бореновића, ни Говедарице. То није опозиционо дјеловање. Због такве опозиције у којој су се појединци ухљебили, стање нам је такво каквоје. У својиој борби против неоправдаих потеза ПОЗИЦИЈЕ,ОПОЗИЦИЈА се треба ТРАЈНО (и на свком мјесту) борити. Овако:имамо самопозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај ста прицас?

20.05.2019 07:08

А гдје је народ? Чим су почеле пријетње народ се завукао у мишју рупу и још исмијава оних пар средовјечних људи што свако вече стоје испред портала цркве. Нама је увијек неко други крив. Треба поћи од себе.

Name

Ре ма дај ста прицас

20.05.2019 07:59

А за ста слузи опозиција у све му овоме да прима плате јел ај нелупај

Name

Срецко

20.05.2019 09:37

Потпуно си у праву

Name

ммм

20.05.2019 06:15

Народ сам себи скаце у стомак. Досли смо до момента где дрзавни функционери без икаквог пардона могу да цине кривицна дела без бојазни да це одговарати икада. Ако си близак власти мозес радити ста хоцес, неце те нико дирати. Не треба бити геније па видети куда то води. Вец има и убистава за које је јасно као дан ко је умесан и да дрзава стити убице. Треба ли даље прицати? А биће јос горе, јер по логици ствари, хунта це бити само јос бахатија и безобзирнија. Народ мора да се дозове памети, јер само народ мозе сацувати своје интересе онда када је и власт против њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

20.05.2019 07:49

Народ се одавно дозвао памети па зато и неће те твоје већ бира своје.

Name

махалуша

20.05.2019 06:19

Права махалуша, какав народ, такови им и вође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

20.05.2019 06:21

Додик је највећи непријатељ РС и рушилац, који је урушио до темеља; задужио, раселио, опљачкао, тако да је највећа претња по РС, а такав и одговара доказаним непријатељима Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

20.05.2019 07:28

Додик је министарства, управе, ЈП у РС поделио кумовима, пријатељима, тајкунима и они су те институције приватизовали, систем криминално увезан, тако да му нико ништа не може, док не дође време кад ће га страна силе скинути, а то ће још потрајати, јер му овакав режим одговара; да се стави све под хипотеку страних кредитора и АЛАЈ МАНЕТ ШАЋИРЕ!

Name

папак

20.05.2019 06:23

папак је ријец муског рода , а зенског рода је бисерка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

20.05.2019 06:48

У нормалној држави би до данас заборавили на ову.... Нека бивша "политичарка".

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

20.05.2019 06:48

У нормалној земљи они би заврсили у затвору била би им одузета имовина коју су стекли на сумњиви нацин и бог те веселијо вако јос дуго цемо да их гледамо по порталима новинама и тв то нама додје као реалити али политицки реалити

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

20.05.2019 07:51

@брецало Нажалост мало је "нормалних" држава са трендом смањивања!

Name

А

20.05.2019 07:51

Шта је то нормална држава?

Name

Зеки Пресс

20.05.2019 06:51

Папцине свих земаља ујединимо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

20.05.2019 07:15

Кримминална хобитница корумпираних политицара и попова бизнисмена бас добро гункционисееее и ненма даљине за њих даљина је њима свака близу од Русије до Тунгузије !!!! О земљооо отвори се ова зена лупааа ли лупааа а злоупотребила дрзавне институције у историји незабиљезене !!а попови дно дна

Name

Е

20.05.2019 07:52

Одавно су се ујединили. Глуп си ако ниси знао

Name

ре: Е

20.05.2019 09:10

Како одавно? Па ето Цава је одскора нови папак, а стално се регрутују младји и боље папци. Рди се о интернационалној платформи папака.

Name

Мирослав

20.05.2019 06:56

Њима само лова нешто значи , кака РС и народ, Борислав Бојић из Приједора највећи папак, од краја рата на важним функцијама захваљујућинСДС, пр. борачке , посланик у ску. делегат у СА, и каже , скинуо сам ципеле од бетона откад сам изашао из СДС, а СДС нигдје нема у ПР, ове ствари и за остале папке требају да понављају сви добри људи у њиховим градовима а поготово кад их виде негдје у граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2019 10:00

Боро је опасан, на скупштини РС , каже он Радојичићу жвајзнућуте овом торбом, стварно опасан лик.

Name

Р

20.05.2019 06:57

Ста би било да се догодило у другој дрзави да нацелник узима преко 500000 хиљада кауције за пословни просуор који је криминалом стеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

20.05.2019 07:44

Био би "цимер" режимлијама у прдекани. Ето , то би било.

Name

Дуле

20.05.2019 07:06

Код нас православних је та ријец омиљена.Јер волимо папке, мозда се ту неки насли увредјени друге вјере.Али овде нису наведени папци о којима се зивотињама ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Било би

20.05.2019 07:19

Све оно што се деси у државама у којима функционишу институције, законодавни и правни систем, гдје постоји одговорност на свим нивоима, поготово хијерархијска. Била би на крају морална одговорност појединца, ствар части, образа и достојанства, те "немогућност" да поијединац (/и )наруше горе наведено. Али то све није, па је бесмислено и размишљати, јер би то било на нивоу неоствариве фантазије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.05.2019 07:29

Код нас су папци на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папак мама+тата

21.05.2019 20:49

Афера 2 папка траје јос и данас несмањеним интензитетом док год су ова два папка на власти.

Name

???????.?

20.05.2019 07:33

Ала не мозете подњет Зељку то је узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2019 10:00

Зар њу ико може поднијети?

Name

Бањалуцанин

20.05.2019 07:36

Туга јад и цемер битанге неписмене зато и јесмо дно дна само ми није јасно да трпимо ове дзукелетине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

20.05.2019 07:39

РУГЛА И СРАМОТЕ ПРЕВОДИЛАЦ НАМ ПРЕДСЈЕДНИК И КО НОРМАЛАН И ПАМЕТАН ДА ОВДЕ НЕСЗО УЛОЗИ ДА КАЗЕ НЕСТО ПОЗИТИВНО ОВА СЕЉАНЦУРА ЈАВНО КУПУЈЕ ПОСЛАНИКЕ И СТА НИКОМ НИСТА МА ИДИТЕ У ПЕТ ПМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.05.2019 07:42

Правда за Штрахеа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брандо

20.05.2019 07:51

Мерхаба аскер, за ово двоје униститеља српског народа.. Двије велике лопуже и хуље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

20.05.2019 08:07

Голупчићи! Миле тетријеб,зашто,јер тетријеб када "бруси" не види и не чује ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.05.2019 08:36

Њима само лова нешто значи , кака РС и народ, Борислав Бојић из Приједора највећи папак, од краја рата на важним функцијама захваљујућинСДС, пр. борачке , посланик у ску. делегат у СА, и каже , скинуо сам ципеле од бетона откад сам изашао из СДС, а СДС нигдје нема у ПР, ове ствари и за остале папке требају да понављају сви добри људи у њиховим градовима а поготово кад их виде негдје у граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.05.2019 09:05

Све снаше око шефа криминала РС постадоше милионерке код свега опљачканог пропалог гладног и презадуженог ко никада нигдје у свијету муком стеченој РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

20.05.2019 09:06

Е прави политичари би направили праву побуну за оваква кривична дела а наши губитници прешли преко тога .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњиц.

20.05.2019 09:14

Република Српска може да опстане само на истини и помирењу.Колико је злочина почињено од стране институција над властитим грађанима послије рата, а у рату и над Бошњацима и Хрватима тешко да ће опстати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срецко

20.05.2019 09:40

Људи схватите нас народ је као мала дјеца највисе воли кад му се много лазе да зиве у сновима а стварност је небитна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.05.2019 09:41

Била би оставка најкасније за 24 сата и то цак за мање ситнице од афере "Папци".

ОДГОВОРИТЕ
Name

...РЕ

20.05.2019 09:43

ово пролази само у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

20.05.2019 10:06

Само у БиХ и то у оба ентитета папци не поднесу оставку, а знамо сви њихов разлог сто неце. Најбољи примјер оставке је у аустрији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан б

20.05.2019 11:31

Ја да сам опозиција прстом не бих мрднуо јер народ то нити хоце нити заслузује.Неко овде реце да опозиција прима плату,,!А јел би требали за камење да раде.Колико је пута опозиција народ позивала и од тога народа добију исмијавања да немају за кога гласати..да су сви исти итд.Па кад је тако онда народе трпи и пати се..Ниста боље ниси ни заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас Рамуза

20.05.2019 12:26

Јако лијеп текст. Али не би требало из вида губити још један феномен: "Народ ју је изабрао". Да, она је председница вољом грађана. И није ту оправдање ни чињеница да су гласови куповани за 50 КМ, ни што је пријећено, ни што је обећавано. Ко одлучи узети 50 КМ да би гласао онако како му се каже умјесто да оде један дан брати дуван и треба да испашта. Још је велики Гоете рекао: "Народ који изабере покварену и корумпирану власт није жртва већ саучесник"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

20.05.2019 16:13

Не могу висе да вас гледам... Најгоре је од свега сто дрзите овај народ на узици попут керова... Ви нисте праве патриоте и доста је васих лази... Уопсте не бринете о будуцности овог народа и све сто вам зелим је скора СМРТ ВАСЕГ ПРЉАВОГ РЕЗИМА! ПАТРИОТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парадоксално

20.05.2019 18:26

Обогатише се служећи народу. А народ осиромаши и офукари, допаде тешке биједе и безнађа. Какав парадокс..!!

ОДГОВОРИТЕ