Шампионски плес Јовељића и 102 бода Звезде!

Фантастична игра младог нападача у последњем колу шампионата против Напретка и учешће код сва три гола на мечу. Невреме покварило опроштај Ненада Милијаша од фудбала, али су навијачи направили спектакл! Звезда крунисана пред 35. 000 душа! Највише децибела за Павкова, Милојевића и Ненада Милијаша.  Медаље за заслуге добили и Крстичић и Дегенек.

Фудбал 19.05.2019 | 23:49
Шампионски плес Јовељића и 102 бода Звезде!
Победа и за крај!

Црвена звезда је пред 30.000 навијача на стадиону "Рајко Митић" прославила 30. титулу у историји, испратила капитена Ненада Милијаша у пензију, одолела јаком невремену у Београду и постигла три гола против Крушевљана за још бољу сезону од претходне...

Шампион је у сезони остварио 33 победе, три ремија и пораз, што у збиру чини 102 бода, два више него лане, наравно ако се гледа укупни учинак без поделе "плена" у плеј-офу.

Црвена звезда - Напредак 3:0 (1:0)

Фудбалери Црвене звезде неће вечерас на улицама Београда прославити освајање шампионске титуле због невремена. Звезда је ове сезоне одбранила титулу у Супер лиги и требало је вечерас да прослави са навијачима, али је због јаке кише и града у Београду, прослава одложена.

У последњој победи у овој сезони у Суперлиги блистао је Дејан Јовељић, стрелац из 11. минута и учесник код акција из 57. и 90. минута, када су се у стрелце уписали све бољи Милан Јевтовић и Лоренцо Ебисилио, који је управо заменио Ненада Милијаша.

Одличну партију пружио је и словачки фудбалер Ерик Јирка који је код првог поготка на мечу дочекао грешку Деака, сјурио се ка шеснаестерцу и сачекао утрчавање Јовељића.

Био је то чак 11. погодак младог нападача Звезде у свим такмичењима, а видећемо да ли ће шансу добити и у финалу Купа Србије против Партизана, с обзиром на то да је у фантастичној форми, или ће се Милојевић ипак одлучити за Павкова, стрелца најзначајнијих голова за тим ове сезоне.

Момак из Бијељине је покренуо и напад у ком је Јевтовић кренуо у контру и сам је завршио за други гол у низу у Суперлиги, док је "крај" свирао Ебисилио на пас Гајића с бока.

Ненад Милијаш играо је до 64. минута на "Маракани" када је уз овације публике напустио терен и тако званично прогласио крај каријере, од наредне сезоне ће бити у стручном штабу Звезде, док је његов опроштај покварило јако невреме.

Бојан Николић два пута је прекидао меч у Љутице Богдана због града, али ни то није много сметало навијачима који су приредили навијачки спектакл уз пиротехнику.



Нови-стари шампиони Србије су крунисани пред 35.000 људи на Маракани! Десет месеци су се такмичили, обарали рекорде, побеђивали и јаче и слабије од себе… Дошао је дан када су изабраници Владана Милојевићамогли да се опусте пред раздраганим навијачима: „Свуда грми около“…

Водитељ програма, познати глумац Александар Радојичић је прво прозвао шампионе из 1946. године, а потом су на траву Маракане један по један излазили и протагонисти 30. титуле. Имају обичај да кажу играчи и тренери да су за велике успехе сви једнако заслужни. Међутим, видело се по реакцијама црвено-беле публике да има „једнакијих“.

На шампионску журку, да приме медаљу дошли су и Ненад Крстичић и Милош Дегенек. Заслужили су актуелни првотимци АЕК-а и Ал Хилала да добију медаље, пошто су у црвено-белом дресу војевали до децембра.

Публика се загревала док је поздрављала чланове стручног штаба, затим Ерика Јирку, заборављеног Бразилца Кафуа…

Био је то само увод у тренутак који је припао Милану Павкову. Један од љубимаца Делија је изазвао ерупцију одушевљења појављивањем, било је ту и стихова склепаних на полувремену дуела са Ливерпулом, одлученог епским головима поменутог Павкова. Захвалио се Павков и публици на истоку и западу… Јаке овације нису могли да избегну ни Савић, Стојковић, Марко Марин и Милан Борјан, чији син Филип је у спринту прошпартао Мараканом.

Пре него што је Марко Пантелић, испред ФСС-а, предао пехар капитену Милијашу, виђено је оно што се најављивало...

„Поздравимо човека који већ две године прави чуда са овим тимом. И тренера који је одлучио да остане у вољеном клубу“, позван је на главну позорницу Владан Милојевић.

Педантни стручњак је рукама правио срца, јасно показавши да није завршио посао у Љутице Богдана. Био је то шлаг на шампионској торти, јагоду је представљао човек који ће за два сата и званично бити пензионер - Ненад Милијаш. Заслужио је двоминутни омаж некадашњи репрезентативац, освајач пет шампионских пехара у црвено-белом дресу.

Овај, подигнут 19. маја памтиће најдуже. И због овација, и због тога што се опростио од активног играња фудбала...

Звездина шампионска тачка: Ватромет, бакље, олуја и - победа! Црвено-бели рутински славили против Напретка - 3:0.

Какав почетак, такав и крај - победнички. Црвена звезда је тачку на успешну првенствену годину ставила тријумфом против крушевачког Напретка (3:0) и на најбољи могући начин се захвалила људима који су по пасјем времену остали у Љутице Богдана. Због олује праћене градом величине људске песнице судија Бојан Николић је два пута прекидао меч, али то није утицало на осећај задовољства домаће публике.

Славила се титула, френетичним скандирањем у играчку пензију испраћен је легендарни капитен Ненад Милијашкоји је мушки одиграо 62 минута, потврђен је останак на клупи Владана Милојевића. Делије су током већег дела меча палиле ватромете и бакље. Имала је утакмица на Маракани и елементе језивих сцена из Зоне Сумрака, али је некако приведена крају.

Уз навијачку и временску грмљавину, праћену кишом и градом, комбиновани тим Црвене звезде желео је да додатно декорише славље поводом освајања 30. титуле шампиона државног првака. Сачувао је Владан Милојевић гро тима за финале Купа против Партизана, али из младог нападача Дејана Јовељића и расположеног Ерика Јирке исијавао је велики мотив. За велику голгетерску глад Јовељић је нагређен у шестом минуту, после продора и асистенције Јирке који је искоростио велики кикс левог бека крушевачког тима Деака.

Сасвим довољно да се појача навијање и онако добро расположених фанова Црвене звезде. Људи на Маракани су аплаузама пропратили сваки контакт са лоптом Ненада Милијаша. Свежи пензионер могао је до делиријума да доведе атмосферу на Маракани. Неколико центиметара му је недостајало да пре водећег гола искористи центаршут Јовељића и постигне 69. погодак црвено-белом дресу.

Домаћини су одиграли у лаганом ритму, без претеране потрошење желели су да дођу до још једне победе. Није било ни много прилика, па је публика на све начине покушавала да се заштити од града величине јајета. Морао је на кратко Бојан Николић да прекине утакмицу, али киша није спрала шампионско расположење. Навијачи Црвене зведе су још више појачали, чекајући нове тренутке узбуђења. Кршевљани су преко Рушевића само једном запретили.

Када је друго полувреме почело са разгласа је пуштен хит Бранка Коцкице „У свету постоји једно царство“. Био је то сигнал да се на свим трибинама Маракане попале бакље и ватромети. Пиро шоу трајао је добрих пет минута. На журку Делија накалемио се и погодак Милана Јевтовића који је отклонио дилему када је у питању коначни погодак. Лепо је искористио вишак простора после освојене лопте Јовељића и рутински савладао Николу Петровића.

Спашавали су играчи живе главе средином другог полувремена, после још једног удара града. Права је штета што је баш у тим тренуцима Ненад Милијаш изашао из игре и што већина људи није могла да испрати излазак из игре новопеченог пензионера. Остаће, ипак, заувек слика кореографије са северне трибине и велики дрес са бројем десет.

Обилна киша натопила је и терен Маракане. До краја утакмице фудбала готово и да није било, алии је Ебесилиопогодио после повратне лопте Гајића за коначних 3:0.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - НАПРЕДАК 3:0 (1:0)
/Јовељић 12, Јевтовић 56, Ебесилио 89/

Стадион: Рајко Митић
Гледалаца: 35.000
Судија: Бојан Николић (Крагујевац)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Поповић - Гајић, Савић, Бабић, Гобељић - Чаушић, Вулић - Јирка (од 61. Симић), Милијаш (од 63. Ебесилио), Вукановић (пд 46. Јевтовић) - Јовељић.

НАПРЕДАК: Петровић - Аксентијевић (од 46. Стевановић), Деак, Остојић (од 46. Ескић), Обрадовић - Јовић, Маринковић - Ивановић, Ђорић, Аливодић - Рушевић (од 73. Бојић). 

Бачка и Земун напустили елиту, Динамо није још! "Рецко" Антић ће са својим Врањанцима имати још једну прилику да задржи елитни статус у српском фудбалу. Епизода у највишем рангу завршена је за ОФК Бачку и Земун.

Без драматичних преокрета у последњим тренуцима сезоне у Суперлиги!

Елитни ранг српског фудбала напустиће последњепласирана Бачка заједно "под руку" са Земуном, док ће Динамо из Врања имати шансу за "поправни" у баражу против победника плеј-офа Прве лиге Србије - екипом Инђије, која је била боља од Радничког.

У последњем колу спасао се Рад, коме је био довољан реми против Земуна за место изнад црте, што се и десило на "Бањици" - 1:1, а тај резултат није ишао на руку Горњеварошанима.

Њима је само победа "играла" у финалној епизоди овогодишњег шампионата Србије, као и Бачкој која је пред својом публиком поражена од Врањанаца, иако се радило о сусрету једне од најлошијих гостујућих екипа и једне од најбољих домаћих, када су оквири плеј-аута у питању.

Врањанце је до златног гола и победе на "Вави" одвео Жељко Димитров у 72. минуту, коме је то 13. гол у сезони, чиме је далеко најбољи стрелац Динама.

Од раније је познато да ће места Бачке и Земуна заузети најбољи тимови из Прве лиге Србије - ТСЦ Бачка Топола и Јавор Ивањица, док нам остаје још једна дилема која ће бити разрешена у дуелу тима из Срема и са југа Србије.

Последњи учесник Суперлиге наредне сезоне биће познат после двомеча, а термини ће касније бити саопштени.

ПЛЕЈ-АУТ ПОСЛЕДЊЕ КОЛО:

Спартак - Вождовац 2:1 (1:1)
/Шормаз 32, Младеновић 74 - Луковић 13/

Бачка - Динамо 0:1 (0:0)
/Димитров 72/

Радник - Мачва 3:0 (2:0)
/Кјеремех 2, Златановић 27, Миладиновић 87/

Рад - Земун 1:1 (0:1)
/Трифуновић 62 - Вучић 42п/

ТАБЕЛА: Радник 28, Спартак 27, Вождовац 25, Мачва 25, Рад 23, Динамо 23, Земун 21, Бачка 18.

ПЛЕЈ-ОФ ПОСЛЕДЊЕ КОЛО:

Чукарички - Војводина 1:1 (0:1)
/Видосављевић 59 - Зукић 26/

Црвена звезда - Напредак 3:0 (1:0)
/Јовељић 11, Јевтовић 56, Ебисилио 89/

Партизан - Пролетер 2:0 (1:0)
/Пантић 25, Гомеш 55/

Раднички Ниш - Младост 2:2 (1:0)
/Петровић 43, Чумић 54 - Радивојевић 55, Павловић 74/

ТАБЕЛА: Звезда 60, Раднички 48, Партизан 42, Чукарички 39, Младост 34, Напредак 28, Пролетер 22, Војводина 22.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Стар Спорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мило

20.05.2019 05:02

како ове године тако и догодине и много година зивела нам звезда

ОДГОВОРИТЕ