Трамп планира помиловање убица

Амерички предсједник Доналд Трамп затражио је помиловање припадника америчке војске оптужених или осуђених за ратне злочине, објавио је Њујорк Тајмс.

Свијет 19.05.2019 | 19:00
Трамп планира помиловање убица
Трамп је затражио да се документација за помиловање одмах припреми, назначујући да разматра помиловање за њих око Дана сећања 27. маја, наводи се у извјештају које се позива на двојицу неименованих америчких званичника.

Прикупљање документације за помиловање иначе траје мјесецима, али министарство правосуђа извршило је притисак да рад буде прије празничног викенда, рекао је један од званичника.

Један захтјев односи се на старјешину посебних операција Едварда Галагера, за којег је суђење предвиђено у некој од сљедећих недјеља. Галагер је оптужен јер је у Ираку пуцао на ненаоружане цивиле, а непријатељског заробљеника је убио ножем.

Такође, вјерује се да ће бити укључен случај војника Матева Голстејна, припадника специјалних снага "зелене беретке" који је оптужен за убиство ненаоружаног Афганистанца 2010, пише Тајмс.

Лист наводи како се вјерује да ће и други случајеви бити укључени у документацију, али не износи њихова имена. Министарство правосуђа није коментирисало извештаје Тајмса. Бела кућа још није одговорила на захтјев листа за коментар.

Правни стручњаци цитирани у извјештају наводе да помиловања оптужених и осуђених ратних злочинаца, укључујући и неке од њих којима суђење још није почело, није било у недавној историји и неки су забринути да би нека помиловања могла поткопати легитимитет војних закона.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар