"Жанка Стокић" за Горицу Поповић

На свечаности у Народном позоришту драмској уметници Горици Поповић уручена је награда "Жанка Стокић" – признање које носи име славне српске глумице, а које већ 17 година заједнички додељују Народно позориште, Компанија "Вечерње новости" и Град Пожаревац.

Србија 19.05.2019 | 15:50
"Жанка Стокић" за Горицу Поповић
О награди је одлучивао жири у којем су били глумице Радмила Живковић и Наташа Нинковић, директорка Народног позоришта Ивана Вујић, писац Горан Петровић и Милорад Вучелић, главни уредник Новости.

Горица Поповић је заједно са својим пријатељима, колегама и поштоваоцима који су били у публици прославила вредну награду интерпретацијом баладе "Мој пријатељ је умро" коју је написао Арсен Дедић, монологом из дела Верице Урошевић и ауторским сонгом из монодраме "Госпођа Милихброт".

Захвалила је жирију и свима који су дошли да је подрже у, како је рекла, изразито радосном моменту.

"Захваљујем се и публици која ме трпи свих ових година", рекла је Поповићева у шали и нагласила да је тешко са најстарије позоришне сцене у Србији рећи нешто ново у моменту када емоције чине своје.



"Стварно сам захвална и радосна. Захваљујући својим габаритима нећу полетети. Знам да ме и Жанка чује сада и посебно ми је драго што сам у прилици да пролазим поред места у Великом Градишту где је некада била њена кућа пре него што је срушена", истакла је Поповићева.

Поменула је и да је њен деда ујак Аца Цветковић, глумац, који је био члан Народног позоришта, стрељан после ослобођења Београда у Другом светском рату.

"Тада су Жанки одузета грађанска права, а заједно су играли за време окупације због чега им је суђено. Мом деди се не зна гроб, па је ово прилика да се сетим њега и његове несреће", навела је Поповићева и потом позвала све да погледају њен ауторски рад "Милосрдни анђео", настао за време НАТО интервенције, а који у форми сонга говори о људској немогућности да се препусти добру, части, љубави.

"А тога би било да се гласови глумаца, писаца, сликара... уметника генерално више слушају и постану врховни закон", нагласила је Поповићева.

Ивана Вујић је рекла да је бескрајно поносна што српско глумиште има величанствене диве.



"Овде су данас присутне Светлана Бојковић, Јелисавета Сека Сабљић, Радмила Живковић, Горица Поповић... Звезде каквих је мало у Париској опери, а тако пуно у српском позоришту", додала је Вујићева.

У име жирија, глумица Радмила Живковић је изразила задовољство што је њена колегиница са класе ушла у ред лауреата награде "Жанка Стокић".

"Желим свим нашим колегиницама да добију ту величанствену награду. То признање свако носи у срцу и души. Таква награда је доказ да нисте узалудно постојали у нашој професији. Горица је у пуној снази и желим јој да и у наредних педесет година буде врхунска глумица као што је то био случај у пола века њене досадашње каријере", поручила је Живковићева.



О Горици Поповић су говорили и колеге Светозар Цветковић, Тамара Драгичевић и Јелица Сретеновић.

Драгичевићева је рекла да Горица Поповић већ данима слави ову награду са својим колегама и пријатељима, тако што игра представу свако друго вече и слави живот након завршетка сваке од тих представа.

"Она воли уметност и животиње и има животну радост. Због тога и прави све те дивне улоге које сви обожавамо", додала је Драгичевићева.

Светозар Цветковић је у част своје колегинице отпевао песму "Смајл" Нет Кинг Кола и рекао да је она велика дивна тајна, а Јелица Сретеновић је навела да је сан сваке српске глумице да добије награду "Жанка Стокић" која је симбол професије.



Међу окупљенима у Народном позоришту били су глумица Аница Добра, редитељ Горан Марковић, певачица и музички уредник Радио Београда Биља Крстић, композитор Зоран Симјановић.

Награда "Жанка Стокић", установљена 2003. године на предлог Мире Ступице, састоји се од Плакете коју је у име Народног позоришта доделила Ивана Вујић, Статуете, рад академског уметника Драгише Милошевића, а коју је у име СО Пожаревац уручио председник Центра за културу Слободан Степић и новчаног износа који је у име компаније "Новости" поклонио Милорад Вучелић.

Досадашње добитнице су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац, Анита Манчић, Јасна Ђуричић, Олга Одановић и Наташа Нинковић.

(РТС)
(Фото: Фонет)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Чињенице

19.05.2019 16:29

Дивна глумица, бројне и садржајне улоге, глума која се памти, сама уреже у сјећање. Крајње је вријеме да се и Горица нађе на списку добитника ове престижне награде, поред набројаних и великих глумачких имена.

ОДГОВОРИТЕ