Штрахе помињао Србију и Хрватску

Дојучерашњи аустријски вицеканцелар је, према писању медија, на тајном састанку на Ибици помињао и Србију - једном је хвалећи, а други пут је критикујући. Његов речник сасвим се уклапао у тон те пијане вечери.

Свијет 19.05.2019 | 14:35
Штрахе помињао Србију и Хрватску
Вишесатни састанак у вили на Ибици у лето 2017. године већ је практично срушио аустријску Владу. Канцелар Себастијан Курц је најавио ванредне изборе, а актери састанка – вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе и његова десна рука Јохан Гуденус – већ су се повукли са свих функција.

Оно што се дало закључити на основу исечака снимка које од петка објављују Зидојче цајтунг и недељник Шпигел, потврдио је и сам Штрахе – био је прилично пијан. Дојучерашњи шеф аустријске десничарске ФПО би хтео да види цео седмосатни снимак, а истоме се нада и аустријско тужилаштво, али медији којима је снимак скривених камера достављен одбијају да то ураде штитећи изворе.

Тако је велика непозната не само ко је организовао намештаљку у коју су лидери Слободарске странке Аустрије спектакуларно упали, договарајући мутне послове са наводном руском богаташицом, већ и шта би још могло да се види и чује на комплетном снимку.

Србија "фантастична"

Шпигел и Зидојче објавили су тек неколико сцена, али су у штампаним текстовима били издашнији са цитатима. Разговор је очито био прилично неповезан и лежеран, па се лутало до разних тема – између осталих и до Србије.

Према писању Шпигела, Штрахе је рекао да је Србија "фантастична земља", да је неколико његових пријатеља тамо уложило много новца и да је у Србији у анкетама омиљен скоро као руски председник Владимир Путин.

Он је иначе наглашавао да Аустрија "снажно треба да се оријентише ка Истоку", посебно према земљама Вишеградске групе јер на Западу влада "декаденција". Штрахе је додао да је био у Москви много пута и да се са Путиновим саветницима састајао још пре десет година правећи планове "како можемо стратешки да сарађујемо".

Међутим, у тексту Зидојче цајтунга овог викенда је Штрахе цитиран са сасвим другачије интонираном изјавом о Србији. Своју "руску" саговорницу је упозорио да не инвестира на Балкану: "Хрватска је с**ње, обично с**ње", рекао је он према писању овог листа. Додао је да треба избегавати и Србију јер су тамо његовим аустријским пријатељима неке фирме "извучене испод гу*ице" – што би требало да значи да су оштећени у некаквом послу.

Зидојче и Шпигел још нису објавили саме снимке на којима Штрахе помиње Србију.

Српске везе ФПО

Претеривање и вулгарности уклапали су се у тон вечери на Ибици током које је Штрахе разне људе називао "будалама", новинаре "највећим курвама на планети", а о тобожњој руској богаташици говорио да је "шарф" што би се могло превести као "добра риба". Штрахе се у обраћању у суботу извинио и својој супрузи.

На састанку на Ибици је, како је већ писао ДW, била и Тајана Гуденус, супруга Јохана Гуденуса, пореклом Српкиња из Бањалуке. Она на објављеним снимцима није проговарала.

Иначе је познат флерт ФПО са делом аустријског бирачког тела српског порекла. Штрахе је био радо виђен гост у Београду и Бањалуци и у међународној штампи препознат као неко ко се залаже за "српску ствар" - било у Босни и Херцеговини, било на Косову. Неколико пута је отворено говорио да би Република Српска требало да има право на уједињење са Србијом.



(ДW)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ЦИА снајка

19.05.2019 12:51

Милин јаран криминалац, маскиран у политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тајци

19.05.2019 14:00

Типра Тајане мисли да је све евровизија

Name

СУБСЦРИБЕ!!!

19.05.2019 14:19

"Људи (Додик) својим поступцима казу колико им је до вас стало. Неморате их ниста питат. Само посматрајте !

Name

Срафт

19.05.2019 16:05

Сваки криминалац муљатор и лопов је са Додиком пајтос...Рус криминалац да Додику килу злата РТРС га брани хоце да поједу оног јадника сто је то открио.А погледајте ово како то нормална дрзава ресава.На следецим изборима це Страхеова странка бити статистицка греска.Овде постоје нормални људи,закони,правда...

Name

Ре

22.05.2019 15:54

Она рече 250 милиона опраног новца од ,,руског тајкуна“, који жели концесију за путеве над Штрабаком. И баш њу из Бања Луке нашли за преговарача који гле чуда улаже у путеве.

Name

Србима у РС

19.05.2019 12:52

Е јесте се удрузили с највецим сљамом Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања

19.05.2019 12:56

Милетов пајдо исти као он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2019 15:56

Ма човјече тајкун је наш.

Name

НИје него....

19.05.2019 13:04

Пореклом Српкиња из Хрватске,из које је и избегла у Бања Луку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеруј

19.05.2019 13:17

Вау, они се повукли, а код нас никоме ништа када учине зло дјела! Нељуди на власти у нашој држави немају образ и част, то је све што могу да закључим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре вјеруј

19.05.2019 14:19

Што да се повлаче наши политичари,могу побити пола народа опет ће друга половина гласати за њих.Ми смо нула.

Name

Робин Худ

19.05.2019 13:18

Рудоњин пулен..!.Пао!.... Доказ да је Рудоња чисти поштар између мафијаша истока и запада....наравно за паре....али је проваљени!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шулц

19.05.2019 13:23

Овако би овај случај изгледао у Српској: Подпредсјед владе би рекао да је снимак монтиран, предсједник владе би рекао да ништа не зна о томе, предсједница би причала пола сата ( фактички фактички итд) и да је то атак на РС., Вођа би наредио да ухапсе Станивуковића и покоју жену из Правде за Давида. Министар полиције би све то одрадио и почео истрагу ко је то смио снимити. Након седам дана све по старом, а у Аустрији избори. Наздравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.05.2019 14:59

Све би тако било, као и у прошлости. Зато Додо пјева, " не може нам нико ништа". Да је закона и реда као у цивилизованим земљама,многи не би били ту гдје јесу, него у затвору или би гледали и тражили нешто за јести у контењерима.Али видимо како може брзо доћи крај.

Name

Кобас

19.05.2019 13:23

Ко са Додиком другује,брзо тугује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста погријесио

19.05.2019 13:28

Није ниста погресио. Хрватска је заиста ср.њ. а Србија са високом стопом корупције, достигла је једва ниво развоја и плата као у забити званој дрзавна вјестацка заједница БиХ и спинују као да су досегли ниво Сведске или Норвеске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

19.05.2019 14:33

Предпостављао сам да је нека лопурда цим се друзи са овим насим керином!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

19.05.2019 14:58

Данас је Србовање дозвољено. Али, ако је неко за сарадњу са Русима и ако воли Русе- тад се ови Германи и Англосаксонци одмах љуте, и праве велики проблем. ... Јер Срби су војно неутрални, воде своје земље у ЕУ, и друже се и са Германима и Англосаксонима. ...А Срби су и присиљени да у неким областима буду партнери с Америком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.05.2019 16:15

То си сам смислио или ти неко помогао?

Name

Поп јовица

19.05.2019 18:46

Овај Штрахе и његов колега српски зет треба одмах да се јаве баји да их учлани у црвену секту! Сигуран сам да би крезубо чланство црвене секте било одушевљено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ

19.05.2019 20:46

Пријатељ који је укозио у Србију И Републику Српску зове се Јохан Фон Граф и на папиру је власник НОВОМАТИЦА,а НОВОМАТИЦ је масинерија за прање новца која финансира Страхеа, Јоханеса Хана, Алфреда Гузенбауера, Ларса Вигермарка,али и Додика И Алеxандра Вуцица који су Им дали Србију И Републику Српска да преко њих перу новац. Милорад Додик је вец спремио Лутрију Републике Српске НОВОМАТИЦУ,односно Ново РС доо и РСА ГАМИНГ доо које су НОВОМАТИЦове церке фирме за прање новца преко Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ