Питање Косова је терет за Вучића

Ако председник Србије Александар Вучић успе да направи споразум са косовским Албанцима то ће довести до помирења не само између Срба и Албанаца већ и између Срба и Бошњака као и између Срба и Хрвата.

Босна и Херцеговина 19.05.2019 | 10:07
Питање Косова је терет за Вучића
Потпуно је евидентно да ЕУ више нема ону снагу и ауторитет да може било шта да поправи или промени. Наивно је веровати да ЕУ може повратити утицај на Балкану отрцаном причом о интеграцији и убризгавањем мало новца у регион. Дакле, уколико САД, пре свега, буду имале интерес, ситуација у БиХ али и у целом региону ће се врло брзо променити набоље - каже у Иитервјуу за "Инсајдер" Милован Јовановић, новинар и политички аналитичар.

Коментаришући стање у БиХ, Јовановић каже кривци су најважније политичке странке у БиХ, њихови лидери као и сви они који представљају грађане у институцијама.

"Готово све странке у БиХ су постала приватна предузећа која искључиво служе неколицини људи и њиховој родбини и пријатељима. Зато за њих више ниста није важно. Ни политички програм, ни идеологија, ни обећања дата грађанима током кампање, апсолутно ништа. Важна им је једино власт, привилегије и остваривање личних интереса по сваку цену", рекао је он.

Према његовим ријечима, треба имати у виду да је ЕУ већ годинама без заједничке спољне и безбедносне политике, да је постала слаба и немоћна пред руском диверзијом на Западном Балкану, паралисана корупцијом и кинеским продором у заједничко европско тржисте и нарушавањем фер трговине.

"Међутим, без обзира на све, чињеница је да огромна одговорност за стање у БиХ почива на међународној заједници, ту нема никакве дилеме. Неспособна, корумпирана, компромитована бриселска администрација није у стању ништа да реши. Због њихове неодговорности, инертности али поновљам и корумпираности, БиХ је постала потпуно варваризована, нефункционална, потпуно уништена, опљачкана и осиромашена. То је земља у којој цветају криминал, корупција, незапосленост, беда, то је земља у којој су уништени здравство, школство, судство и земља из које сваки дан одлазе и млади и стари, главом без обзира. Треба нагласити да сви заједно и Бошњаци, Срби и Хрвати одлазе у земље ЕУ, Канаду, Америку или Аустралију. Нико не одлази у Русију, Кину, Индију, Пакистан или Танзанију", рекао је Јовановић.

Сматра да ће криза у БиХ још извесно време, али на крају ће наравно пасти договор као и увек до сада.

"Онда следи подела плена. Додик, Изетбеговић и Човић савршено функционишу и докле год су они на власти или близу власти грађани БиХ немају чему добром да се надају. Такође треба бити поштен и рећи да сви они на изборима побеђују и да за њих људи гласају. Према томе, грађани БиХ морају бити свесни својих одлука и последица које оне носе", рекао је Јовановић.

Вјерује да се то може превазићи.

"Ако председник Србије Александар Вучић успе да направи споразум са косовским Албанцима то ће довести до помирења не само између Срба и Албанаца већ и између Срба и Бошњака као и између Срба и Хрвата. Тиме ће се ствари померити са мртве тачке, цели регион ће се ревитализовати. После тога сви ми на простору еx YУ, али пре свега наша деца имаћемо чему да се надамо, имаћемо будућност, а она је најважнија. Зато је, искрено речено, најтежи и најкомпликованији задатак председника Вучића и његове целокупне политичке каријере распетљавање косовског чвора и постизање историјског споразума са косовским Албанцима али и Бошњацима и Хрватима. Нажалост многи то не разумеју", рекао је Јовановић.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Реално

19.05.2019 08:23

Косовки Проблем би се вец одавно ријесио да није Американаца, Они су ти који коце. Незнам засто се то стално крије кад то отворено говоре Албанци. Албанци ни на писање не иду без америцке подрске. Самостално ниста не предузимају а кад Србија несто одговори одма скацу НАТО амбасадори. Као и обицно НАТО дје додје он дрзи сталне тензије и то није новост.Наравно ово ти је модер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срецко

19.05.2019 08:31

Конацно несто паметно рецено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све исти сценарио

19.05.2019 09:39

Све сто су Хрвати радили су и Муслимани у БиХ а затим Албанци на Косову и метохијо.

Name

АБиХ ветеран

19.05.2019 08:42

Јос један аналитицар, отприлике на нивоу кафанске анализе. Помирење са Србима??? Срби морају прво дебело платити за 90-те, па тек онда да неко размисља о помирењу. Сувисе сте зао народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.05.2019 09:12

Засто требају Срби да одговарају ваљда требају злоцинци да одговарају.Сто би ја требао да одговарам сто је неко мени непознати изврсио неки злоцин.Таква размисљања као твоја никоме не могу доброг донијети.

Name

Боки

19.05.2019 10:18

Нису срби русили дрзаву Југославију тероризмом и убијањем људи на улици него ви муслимани у Сарајеву!

Name

ре боки

19.05.2019 10:56

Аууу сто си памета...ето 2 мил. Босњака срусили дрзаву од 22 мил. становника. Зна се ко је у Југославији ведрио и облацио у војсци и по свим институцијама, нису сигурно ондасњи Муслимани. Југославију је срусио хрватски и српски национализам кога Тито никад није успио побиједити него га је само дрзао под контролом. Када се та два национализма повампире увијек је Босна испастала.

Name

Горан

19.05.2019 16:32

Алија је започео рат, туђман, шиптари, словенци, Срби морају свима да врате, све. Једној , по једној групи људи који су, неоправдано, добили статус народа и територије које им не припадају

Name

ре горан

19.05.2019 19:24

Па мозда би Срби и вратли да Срба не нестаје....НЕМА ИХ цовјеце...изумиру, а теби је боље да брстис због цега је то тако а не да окривљујес све народа којима би изгледа цак одузео и право да се називају како они хоце. Буди Бог са тобом

Name

Драшко

19.05.2019 10:12

Прије свега, ако се споразум и постигне неће бити помирења између Албанаца и Срба. Не може се помирити непомирљиво. Наравно да евентуално постигнути споразум нема везе са односима Срба и Бошњака (Хрвата). Не постоји никаква шанса за помирење између Срба и Хрвата (милион ликвидираних Срба у НДХ) - Бошњака (25% муслимана је чинило усташе). Нама није потребно помирење, него разграничење па нека свако живи свој живот на својој територији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.05.2019 11:29

Љепото моја, како мислиш извршити то разграничење, силом, Дејтон 2 ..или можда нешто на своју руку.? Твој коментар је у рангу најобичнијег лупетања. На просторима еx југославије разграничење је завршено и на ту тему са Србијом нико више неће ни расправљати нити преговарати.