Бертомеу: У ЕЛ нема мјеста за два АБА клуба!

АБА лига неће имати друго место у скорије време. . .  “Тешко је одредити који клуб има стабилну структуру и најбољи потенцијал за даљи раст и напредак, јер су клубови у АБА лиги често у успонима и падовима. Између Олимпијакоса и Јадранске лиге је шта ће се десити, ми се нећемо мешати“.

Кошарка 18.05.2019 | 19:48
Бертомеу: У ЕЛ нема мјеста за два АБА клуба!
Као и сваке године на завршном турниру Евролиге први човек такмичења Ђорди Бертомеу организује радни доручак с пробраном групом новинара, где се у неформалној атмосфери коментарише о бројним кошаркашким актуелностима.

И ове суботе Бертомеу је поновио исто у срцу Виторије, а тема је било на претек. Једна од њих била је везана за финансијски аспект Евролиге и стварање још моћнијег и стабилнијег такмичења на тлу Старог континента.

“Наш циљ је да помогнемо клубовима да умање финансијске губитке. Клубовима су потребни стручни људи у сфери финансија. Ми континуирано радимо на подизању нивоа у овом сегменту, али још нисмо ни близу краја. Морамо да бринемо о економском моделу развоја европске кошарке, јер је очигледно да постоји доста недостатака“, признао је Бертомеу, па наставио:

“Пре десет година циљ нам је био да добијемо одређену стабилност. Ово је прва сезона у 19 година постојања да је лига била неизвесна и пуна жара. Осећамо да смо подигли ниво више него што смо очекивали“.

Према његовом мишљењу, једна од најважнијих ствари у даљем развоју такмичења је поштовање Финансијског фер-плеја, који је уведен како би контролисао пословање клубова.

“Ми у нашем поседу држимо податке о уговорима свих играча. Ако нешто крене по злу, ми смо ту да проценимо све детаље. Све то направљено је да би се лакше расподелио новац по клубовима. Порески систем је другачији за сваку земљу, што нам даје одређене проблеме. Због тога ФФП постаје све комплекснији“.

Објаснио је Бертомеу на конкретним примерима...

“Тешко је када размишљате како да одредите цену сезонских или карата за једну утакмицу, јер свака земља има другачији стандард. То значи да у договору са спонзором ми морамо да направимо процену од државе, до државе, како бисмо поделили новац. На крају дана јако је тешко да радите када су закони различити, јер имате земље где власници уложе велики новац из свог џепа. Гледамо будућност такмичења, како ће се ствари одвијати за пет или десет година, морамо да донесемо праве одлуке које су у интересу кошарке, клубова и нашег бизнис плана“.

Као дугогодишњи проблем европске кошарке и стена изнад главе стоје заоштрени односи између Евролиге и Фибе.

“Ми смо отворени за сваки разговор и одувек смо били шампиони дијалога. Желимо да причамо и нађемо решења. Кад год нас неко позове ми разговарамо“, каже Бертомеу, очигледно инсинуирајући да очекује да га људи из Фибе позови.

Све се гласније прича и о будућности европског клупског спорта, пошто је одавно отворена дискусија о стварању европске Суперлиге, која би практично представљала затворено такмичење и тако угасила Лигу шампиона. А, да ли би тако нешто могло да се догоди у кошарци?

“Разговарамо о томе последњих сезона, сваке године се два пута састајемо како бисмо разменили мишљења. Не могу да кријем да је наша идеја врло слична њиховој (фудбалској). Када на једном месту имате најбоље тимове, тако обезбеђујете вишегодишњу стабилност, финансијски раст и сигуран такмичарски ниво, без бојазни да ће неко испасти. Имамо сличну филозофију и идеје. Разлика у односу на фудбал је та што има мање земаља са стабилним лигама“.

Једна од идеја је да се направи такмичење слично НБА лиги...

“НБА води светску кошарку. Зато пројекат снажне лиге у Африци има смисла. ФИБА само може да помогне НБА лиги у даљем развоју. Нажалост, због нашег тренутног распореда немогуће је да организујемо утакмице између евролигашких и НБА клубова. Донедавно нам је календар омогућавао флексибилност. Због тога је НБА и променио курс и сада жели да има више лигашких утакмица у Европи“.

Као што је већ познато, Евролига ће наредне сезоне имати 18 учесника.

“Најважнији нам је квалитет кошарке. Мислим да би ширење на 20 клубова представљало ризик. Ако се даље будемо ширили, постоји велики ризик да и национална такмичења буду у опасности, а ми не желимо да стварамо проблем. Наша сарадња с компанијом ИМГ за циљ има више такмичења, утакмица и распродатих дворана. Најважније нам је да нађемо клубове који ће нам помоћи да даље растемо. А, ако их нађемо, онда можемо да лиценцирамо нове тимове“, каже Бертомеу и додаје:

“Желимо да Еврокупу дамо два квалификациона места, почев од наредне сезоне. То ће дати на додатној вредности оба такмичења. А онда ћемо видети шта ћемо радити с специјалним позивницама и пробаћемо да то укомпонујемо у нову Евролигину филозофију, која гарантује стабилност“.

Поводом спекулација да ће Атина изгубити домаћинство Фајнал фора наредне сезоне, а да је Париз главни кандидат да преузме организацију, Бертомеу је открио готово изненађујуће ствари:

“Атина жели да домаћинство завршног турнира наредне сезоне, или година, Париз такође. Имали смо чак и неформалних понуда с Блиског истока да тамо организујемо завршни турнир, али то је и даље далека прича“.

На крају говорило се и о проблемима у грчкој клупској кошарци и могућности да Олимпијакос заигра наредне сезоне у Јадранској лиги.

“За нас је ситуација јасна. Немамо утицај на национална првенства и не верујем да ће било какав расплет у Грчкој утицати на Евролигу. Јако нам је тешко да схватимо шта се стварно дешава тамо, зато нисмо ни у позицији да помогнемо у решавању проблема. Надам се да ће се, за добробит кошарке, све завршити како треба. У сваком случају, нећемо се водити евролигашким регулативама ако Олимпијакос оде из грчке лиге, јер је ситуација потпуно другачија од онога што стоји у правилнику“, поручио је Бертомеу и закључио:

“Између Олимпијакоса и Јадранске лиге је шта ће се десити, ми се нећемо мешати. Искрено, мислим да Јадранска лига неће добити друго евролигашко место. Тешко је одредити који клуб има стабилну структуру и најбољи потенцијал за даљи раст и напредак, јер су клубови у АБА лиги често у успонима и падовима. Немамо тренутну намеру да АБА лиги дамо друго место“.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар