Кров катедрале у савременом руху

Прошло је мјесец дана откако је разорни пожар захватио Нотр Дам. Док се сакупља новац за реконструкцију, архитекте широм свијета дају своје приједлоге за париску катедралу. Неки од њих су запањили јавност.

Свијет 18.05.2019 | 13:52
Кров катедрале у савременом руху
Пожар је изазвао велику тугу у цијелом свијету, али архитекте не губе вријеме, него предлажу идеје за обнову. Неки се залажу за стари изглед, али модернији концепти сугеришу ново рухо.

Ватрогасци су током гашења пожара успјели спасити дио умјетнина из катедрале, укључујући и трнову круну којом је Исус окруњен прије него што је био разапет на крсту, али поједини вањски дијелови неповратно су уништени.

Више од 90 метара висок торањ готичке катедрале, који је конструисан од дрвета и прекривен оловом током реконструкције у 19. вијеку, урушио се и у потпуности је уништен.

Како би пружио нови сјај цркви Париске надбискупије, коју сваке године посјећује више од 13 милиона туриста, белгијски архитекта Венсан Калебо предлаже ново лице за 21. вијек - изградњу еко-торња који би производио енергију за читаву катедралу, укључујући и урбани врт, у којем би посјетиоци могли размишљати, молити се или медитирати.

Дрвене греде биле би ојачане карбонским влакнима, а стаклени кров би имао уграђен фотонапонски слој, који би соларну енергију претварао у електричну. У простору тавана био би урбани врт, у којем би се рибе искористиле за добијање природног гнојива за биље, воће и поврће.

Стручњаци су израчунали да би се испод стакленог крова Нотр Дама годишње могло узгојити и до 25 килограма хране по квадратном метру, а дијелила би се на оближњој тржници.

Познати белгијски архитекта с париском адресом за своја је зелена рјешења добијао бројна признања, а у оквиру пројекта "Парис Смарт Цитy" намјера му је смањити емисију стакленичких гасова у Граду свјетлости за 75 одсто до 2050. године.

И други архитекти, попут студија "Наб" и "Суммум Арцхитецтуре", желе искористити кровни простор као стакленик.

"Суммум" га замишља као дом за птице и инсекте који не би био доступан јавности, односно био би симбол уточишта за животињске врсте које је човјек довео до изумирања. Према њиховом мишљењу, трагедија Нотр Дама требало би да улије наду новим генерацијама да има спаса за околину. Простор за животиње могао би се јасно видјети кроз стаклени кров.

На питање колико би могла трајати обнова славне катедрале, стручњаци одговарају да је тешко давати прогнозе, али може се очекивати раздобље од барем 10 година. Француски дизајнер Матје Леанер имао је контроверзан приједлог који би изнова подсјећао на априлски пожар. На крову би се налазио пламен од вулканског камена с позлатом на врху. Када је свој предлог објавио на Инстаграму, наишао је на велики број негативних коментара.

"Визум Ателиер" из Братиславе би желио да поново оживи идеју из 19. вијека да се Нотр Дам повеже с небом буквално. Изградили би узани торањ који би се простирао у висину колико је могуће, а из њега би се затим емитовао свјетлосни зрак.

Архитектонска компанија "Улф Мејергрен Арцхитецтс" са сједиштем у Стокхолму предложила је да се цијелим кровом простире базен, чиме би се добио "нови медитативни простор с јединственим погледом на Париз". На тај начин би се ова катедрала више окренула народу и представљала би простор за размишљање и унутрашњу рефлексију.

Ова компанија је раније предложила и да се у Стокхолму направи "базен вјечности" дуг један километар.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Оља

18.05.2019 19:37

0нда то висе не би био поправак урусеног објекта, него несто друго - несто сто би прије лицило на скрнављење. Ако хоце такав кров и такву производњу енергије, то могу врло лако на зградама које нису културно добро. Али, Французи су сада у таквој фази (празноглаваца) да се лако мозе десити да то и ураде. О овој цркви постоје разне прице, овакве и онакве, али она је ремек дјело које показује сву љепоту градјевинског умијеца времена у коме је настала.

ОДГОВОРИТЕ