Љубав јача од метка и вјере

"Давно је то било у земљи које нема више, нешто је прекрило вријеме, нешто људи заборавише. Сјећам се судбина многих у граду испод Требевића, али Бошко и Адмира то је већ била филмска прича. . . "

Босна и Херцеговина 18.05.2019 | 13:31
Љубав јача од метка и вјере
И уистину, вријеме је прекрило много, али прича о Бошку и Адмири до данас је остала једна од најљепших и најтужнијих љубавних прича наших простора. Имали су 25 година кад су убијени на данашњи дан 18. маја 1993. на Врбања мосту у Сарајеву.

Бошко је био Србин, а Адмира муслиманка. Постали су симбол Сарајева, али и симбол заједништва, којег и данас треба да се присјетимо, много чешће него што то чинимо.

Млади заљубљени Бошко и Адмира лежали су мртви седам дана на Врбања мосту. Слика њихових непомичних тијела у загрљају обишла је свијет захваљујући америчком репортеру Курту Шхорку, који је пренио причу о њиховој трагичној љубави. Прозвани су сарајевски Ромео и Јулијом.

Нико се мртве љубавнике није усудио макнути с моста, а тек је осми дан српска војска однијела њихова тијела и сахранила их у Лукавици на српском војничком гробљу. Снаге УН-а су одбиле помоћи у извлачењу тијела, док су се обје стране у сукобу међусобно оптуживале за смрт младог пара.

Посмртни остаци су 1996. по жељи Адмириних родитеља и уз сагласност Бошкове мајке пренесени на гробље "Лав" у Сарајеву. Бошко и Адмира почивају заједно.



Прије тачно 26 година у 17 часова завршила је једна велика љубав. Били су нераздвојни пуних осам година. Њихова љубав је била искрена и чврста. Никоме није сметало што су различите вјероисповијести.

"Одгојила сам синове без размишљања о религији и нацији. Никад им нисам говорила да су они Срби, а да су ови други Хрвати и муслимани. Нисам Адмиру гледала као муслиманку, као различиту. Гледала сам је као дјевојку мог сина, коју је он волио и коју сам ја вољела", испричала је Бошкова мајка Рада у документарцу о младом пару снимљеном у канадској продукцији.

Бошко и Адмира планирали су заједнички живот, вјенчање, а затим је дошао рат...

"Само нас метак може раздвојити", говорила је Адмира, а њен Бошко није хтио напустити Сарајево без своје вољене. Мајка Рада га је молила на почетку рата да иде с њом и братом. Бошку је отац умро још прије рата и ништа га више није везало за Сарајево осим вољене дјевојке. Но, није му падало на памет без Адмире отићи из града...

Након годину дана пакла који су свакодневно проживљавали у Сарајеву, одлучили су побјећи, отићи и живјети негдје нормалним животом. Адмирини родитељи нису жељели да иду, али пар је одлучио. У мају 1993. све стране дозволиле су да прођу линију разграничења.

Око 17 часова су дошли до моста Врбања. Потрчали су, држећи се чврсто за руке… Снајперски метак је погодио Бошка и он је пао. Умро је на лицу мјеста, а Адмира је била рањена. Јаукала је и пузала према њему. Загрлила га је, а затим је и она издахнула поред њега.

Никад се званично није сазнало с које стране су пуцали на млади пар, јер никада није покренута истрага. Никада нико није оптужен за ово убиство.

...Кажу да љубав може

сва зла побиједити

али изгледа да човјек не зна

то оружје употријебити...

ТРАГОВИ О ЉУБАВИ

О њима и њиховој љубави су писали многи, и пјесме, и чланке, и приче... Један од најпознатијих чланака био је онај Курта Шхорка, који је објавио Ројтерс 23. маја 1993, а који је онда обишао цијели свијет. Сарајевска рок група "Забрањено пушење" прије неколико година снимила је пјесму под називом "Бошко и Адмира", а исто тако и Бил Маден под називом "Боско анд Адмира".

О Бошку и Адмири снимљен је и документарни филм. Режирао га је Џон Заритски, а урађен је у копродукцији "ПБС'с Фронтлине, Натионал Филм Боард оф Цанада" и "WДР Германy".

(Независне новине)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

БЛ

18.05.2019 11:42

"Гараплија је изјавио да је формација звана “Шеве” у мају 1993. убила и “сарајевске Ромеа и Јулију” – 25-годишње Адмиру Исмић и Бошка Бркића док су покушавали да из центра Сарајева преко Врбања моста пређу на Грбавицу. “Херенда нам је рекао да је, с колегом Драганом из ‘Шева’, пуцао на тај пар”, казао је Гараплија, прецизирајући да је Драганово презиме Божић и да “ради за Централну банку БиХ”. Свједок је подвукао да је, “као и за већину снајперских дјеловања, српска страна била окривљена” за убиство младог пара."

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

18.05.2019 15:50

Бице да су Босњаци опколили сами себе и гранатирали Сарајево. Ајд’ ба олади! Ми били ту а ти нам из Америке објасњавас како се све десило!

Name

Ре роле

18.05.2019 16:24

Ајде ти нама ради по цијем наредјењу је убијен Српски сват, јесил и то урадио Србун.васе сарајлије су по имену рекли које из сева пуцо снајпером на ово двоје.немој бити глуп, да је србин пиво већ би био осудјен а пошто је вас зна се и ко га стити.на вашој станици именом се каже које и гдје живи .колико сте побили по логорима Срба јесул и то Срби са брда.тарцин, бутбир, сок од које држ и логоре.колико сте српске дјеце убили снајпером смраду.поцели сте рат и мислили да се Срби неће бранити.е па добили сте што сте тразили

Name

Ре БЛ

18.05.2019 17:24

Колико си ти оптерећен оптужити друге да си заборавио или ниси ни знао да у то време Шеве нису ни постојале. Даље тацно се зна како су и одакле погођени. То цак и ти знаш.

Name

Ре

18.05.2019 20:52

Никада нормалан цовјек није био постова. Па ни овај пар, хероји су то

Name

Сан Дзак

18.05.2019 21:10

Роле,пријатељу, није нико ниста опколио, ови су зивили горе а ови доле. Једино ако си из Новог Пазара доселио 1991. па то ниси знао.

Name

Ре сан

19.05.2019 01:02

Кад цовек успије слагати сам себи никада му неце успјети слагати другог зато сто обојица знају да то није истина.

Name

Германy

18.05.2019 11:44

БиХ била би рај за људе,ово је примјер да мозе, један је БОГ,једно сунце,али ова три бандита,Додик, Изетбеговић,Цовиц,не дају мира,дана нема да Додик не провоцира,позива на орузије

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

18.05.2019 11:48

Жао ми је сваке невине жртве у претходном "нашем" рату! Али доста више о овом пару, јер што нису бјежали када су шверцерске линије радиле одлично 1992. и почетком 1993., него тада је било огромне зараде за овај пар и онда када је мозак операције прешао на Грбавицу, однио огроман новац, е онда је постао проблем за тај пар, да није тај пребјегао, они би живјели до краја опсаде Сарајева од шверца ко лордови у Сарајеву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА=

18.05.2019 12:06

Цацо је рокао све по Сарајеву није гледао ко је ко.Све сам рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тр

18.05.2019 13:27

каква ти је то ријец рокао дали си икад иста процитао па да знас несретнице како се иразавас да ли та особа има икад мир у дуси питасли се ти засто да нам дјеца мртва лезе засто засто јели ради тудјег хира а не својом вољом осудимо тај злоцин над злоцинима е пуста младост ста урадисте од нас ми данас вапимо у гробовима да би другом било добро о неправдо засто си завладала смиримо зло АМИН

Name

Жана

18.05.2019 12:15

А зашто је данас многима толико тешко да пружие бар руку помирења. Вољети се не морамо, али поштовати и људски односити једни према другима не би требало да буде толико тешко. БОСКО И АДМИРА ПОЦИВАЈТЕ У МИРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац за Жану

18.05.2019 15:02

Жана, ево ја теби пружам руку помирења...

Name

,,,

18.05.2019 12:18

Велике трагедије су се десавале у последњем проклетом рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

18.05.2019 12:29

Много смо ми цега сахранили деведесетих ,људскост ,морал, постење,у сустини цовјека а родили "Србе, Хрвате,Босњаке " по занимању, људе који су у име својих народа постали нељуди и који и дан данас управљају насим судбинама. Зато и морамо побјеци одавде ако зелимо бити људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.05.2019 12:38

Још једно убиство приписано Србима у СА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

18.05.2019 16:22

Глупсоне није једно него два него ко је убијо него пијани Срби!!

Name

Фyс

18.05.2019 12:50

Е дјецо наса мила коме сте ви ста криви ниста ниста криви су крволоци који измислисе вјеру ти си ти а ја сам ја а на крају сви смо исти пред богом које могао подигнут руку на недузну младост дали данас та особа мирно зиви када ово зло види дали на тренутак његов зивот занијеми како смо нељуди и засто засто смо то дали смо слуге нецијег зла НЕ ПОНОСИМО СЕ НИ МИРУ НИ У РАТУ БУДИМО ЉУДИ ОПЕТ КАЗЕМО ДРАГА НАСА ДЈЕЦО МИЛА И НЕДУЗНА ЗАСТО ЈЕ ТО ТАКО БОЗЕ СВЕМОЦНИ ДА ИМА ПРАВДЕ И ЉУДСКОСТИ НЕБИ ВИ ТУ ЛЕЗАЛИ НИ КРИВИ НИ ДУЗНИ ВЈЕРА ЈЕ ИЗМИСЉЕНА ДА БИ ЛОПОВИМА УВЈЕК БИЛО ДОБРО И ОНДА ЗАСЛИЈЕПЕ НАРОД ТИМ САМО АКО МОГУ САМО СМО СВИ ЉУДИ И НИСТА ВИСЕ ПОЦИВАЈ ТЕ У МИРУ БОЗИЈЕМ ДЈЕЦО НАСА МЛАДОСТ НАСА БУДИМО ЉУДИ СВИ СМО САМО ЉУДИ ОПОМЕНА ВЈЕЦНА СУЗА СУЗУ СТИЗЕ ОСУДИМО НЕЦАСНИ И СТРАСНИ ЗЛОЦИН НАСЕ ДЈЕЦЕ АМИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л

18.05.2019 15:33

Сваки пут ме растузи ова прича. Само да су одмах на старту нагулили негдје ван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

18.05.2019 17:36

Поцивајте у миру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

432

18.05.2019 20:39

ово ни једна историја немозе описат прљавстину овог рата засто младост полијега у гробове за лопове унутарњне и вањске да би оди скрили своје радње и нецасце ОСВИЈЕСТИМО СЕ немојмо дозволит да нас други завадјају па ОНДА ВЛАДАЈУ ПРОКЛЕТИ ПОЛИТИЦАРИ недузни су многи отисли у земљу незнајуци ни стаје РАТ НИ ЗАСТАЈЕ ТЕСКО НАМА ЗАУВЈЕК КАД СМО ЛУДИ МИР БОЗИЈИ СВИМ КОЈИ ИЗГИНУСЕ У ПРОКЛЕТОМ РАТУ ПРОКЛЕТИ БИЛИ ПОЛИТИЦАРИ И УНУТАРЊИ И ВАЊСКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вх

18.05.2019 20:40

лијепи андјели и недузни ко вас уби и засто засто засто засто засто засто засто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.05.2019 04:53

Дали тај , човјек" акоје жив може нормално да живи и функционише, ја мислим да ће се он мало дуже распадати.

Name

ЦИА

18.05.2019 21:17

Када на неким просторима хоцете да изазовете рат, не требају вам паметни, тразите будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

19.05.2019 09:20

Ово је цисти примјер да НИКАДА ВИСЕ НЕМОЗЕМО ЗАЈЕДНО .СТО СЕ ПРИЈЕ РАЗИДЕМО БОЉЕ ЗА СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Бакица

19.05.2019 14:31

Ти си једна болесна и злобна баба.