Не изгладњујте се

Лекар и тренер саветују колики проценат масти, воде и мишића у организму је идеалан.

Здравље 18.05.2019 | 12:32
Не изгладњујте се
Класична вага показује само телесну масу, док софистицираније ваге, често постављене у неким бољим фитнес центрима, очитавају проценат масти, костију, воде и мишића у телу. Када располажемо тим информацијама можемо да добијемо свеобухватну слику о својој физичкој спреми и да увидимо на чему је потребно да порадимо, а чиме смо задовољни.

Коштана маса

Према произвођачима паметних вага марке Wитхингс, просечни удео коштане масе у укупној телесној тежини код жена износи 2,5 и 4 одсто и мења се с годинама, с обзиром на то да су кости најснажније у двадесетим и тридесетим годинама живота, према Националном институту за здравље у САД.

Зашто је то важно? "Премали проценат коштане масе може да повећа ризик од прелома", каже др Ерик Фам за Wомен'с Хеалтх, а преноси 24сата.хр. Добре навике, као што је вежбање и исхрана богата свежим намирницама, повећаће масу костију. Према истраживањима, већа густина костију смањује ризик од остеопорозе.

Количина воде у телу

Ова величина односи се на проценат телесне масе која је флуидна. Људско тело садржи 50 до 75 одсто воде, а колико је има у телу зависи од старости организма, пола, нивоа хормона и хидратације. Већина жена има од 45 до 60 одсто воде у телу, а мушкарци 50 до 65 посто.

Зашто је важна: Анализа импеденције тела (Био Импеданце Аналyсис - Мерење Биоелектричне импеденције, којим се израчунава удео масти, костију и мишића у телу) може да одреди укупни проценат воде која се налази у нашим ћелијама и проценат изван ћелија, назван ванћелијска течност, каже Фам и додаје: "Превише ванћелијске течности може да укаже на проблеме са срцем, јетром, на неухрањеност или болест бубрега."

Удео масног ткива

Удео масти састоји се од есенцијалних телесних масти и масних наслага. Есенцијално масно ткиво битно је за одржавање животних функција. То су масне ћелије које граде нерве, коштану срж, ћелије и мишиће. Код жена су есенцијалне масти посебно важне за репродуктивну функцију и дојење.

Висцералне масти малазе се око унутрашњих органа и опасније су за здравље од поткожних.

Према Витингсу, здрав удео масти у телу је:

Године 20 до 39: 8 до 20 одсто за мушкарце, 22-33 одсто за жене

Године 40 до 59: 11 до 22 одсто за мушкарце, 24 до 34 одсто за жене

Године 60 до 79: 13 до 25 одсто за мушкарце, 25 до 36 одсто за жене

Зашто је важно? “Као опште правило, нижи проценат телесне масноће указује на боље здравље”, каже др Фам. Мушкарци и жене с већим процентом телесне масти имају већи ризик за кардиоваскуларне болести, хипертензију, дијабетес, срчани и мождани удар и неке врсте рака, додаје др Фам.

Удео масноћа може бити и претерано низак, па тако жене које имају мање од 15 одсто масноћа могу да развију стање које се назива аменореја, услед којег долази до изостанка менструалног циклуса.

Мишићна маса

Тело има три типа мишића: скелетни, глатки и срчани. Мишићно ткиво је гушће, у поређењу са масним. Мишићи заузимају мање места у телу него маст, па две особе с једнаким бројем килограма и различитим процентом мишића могу да изгледају сасвим другачије (виткије изгледа особа с већом мишићном масом).

Према Витингсу, здрави распони за мишићну масу су:

Године 20 до 39: 75 до 89 одсто за мушкарце, 63 до 75,5 посто за жене

Године 40 до 59: 73 до 86 посто за мушкарце, 62 до 73,5 посто за жене

Године: 60 до 79: 70 до 84 посто за мушкарце, 60 до 72,5 посто за жене

Зашто је важна? Већа мишићна маса значи и бржи метаболизам и уопште боље укупно здравствено стање. "Већа мишићна маса доводи до убрзавања метаболизма, па ће особа која има већи проценат мишићне масе потрошити више калорија у мировању у поређењу с неким с нижим процентоммишићне масе", каже др Фам.

Виши ниво мишићне масе такође може да онемогући развој дијабетеса, према истраживању објављеном у Јоурнал оф Цлиницал Ендоцринологy анд Метаболисм. Како старимо, губимо мишићну масу и постајемо склонији падовима. Губитак мишићне масе узрокује губитак равнотеже и снаге, па је зато редовна вежба кључ доброг здравља у каснијим годинама.

Савет тренера: Уместо да се фокусирате на трошење калорија, порадите на изградњи базалног метаболизма. Тренирајте с теговима како бисте повећали мишићну масу, па захваљујући томе нећете морати непрестано да будете на дијетном режиму исхране. Наравно, не заборавите да је важно да припазите на начин исхране, важно је да она буде здрава и уједначена.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар