ЦСКА на какав нисмо навикли...!

Он овако губи, а не добија! Из године у годину "армејци" су били тим који је испуштао предност на Фајнал фору. Чак и када је побеђивао и освајао титулу. Овог маја, прича је другачија. . .

Кошарка 18.05.2019 | 13:04
ЦСКА на какав нисмо навикли...!
"Сећам се тренутка кад се Тео (Милош Теодосић) и ја погледамо и кажемо: 'Освојисмо ми ово'. Буквално се смејемо, толико смо били бољи у тренутку... Али, онда креће нешто, не знам шта, као да је судбина...", рекао је у интервјуу за МОНДО Ненад Крстић, чувени српски центар, док се присећао једног од највећих преокрета у историји Фајнал фор турнира Евролиге.

Наравно, било је то чувено истанбулско финале 2012, у којем је његов ЦСКА крајем треће четвртине имао 19 поена предности, али је онда потпуно стао и испустио титулу у дуелу против Олимпијакоса Душана Ивковића.

Тај пораз, против екипе коју је ЦСКА два месеца раније у Москви победио 40 разлике, као да је био најава тешких година за "армејце" на завршним турнирима Евролиге, где су са изузетком 2016. године све чешће пуцали под притиском и испуштали добијене утакмице.

Да се то догодило само у Истанбулу, не би постало "правило" када је ЦСКА у питању. 

Први пут, историја се поновила и у Милану 2014, када Московљанима за тријумф у полуфиналу против Макабија није било довољно ни "плус 8" на пет минута пре краја, као ни "плус 4" уочи последњих 20 секунди.

Исти пад догодио се "армији" и у Лондону 2015, где је четири минута пре краја полуфинала водила 61:52 против Олимпијакоса и имала лопту, али им је победу отео невероватни Василис Спанулис, тројком на десет секунди пре краја.



Газда ЦСКА Андреј Ватутин седео је тада крај терена у главном граду Шпаније и у неверици гледао ка видео биму, питајући се шта је још потребно да уради да његов тим скине "проклетство" и да га једном обрадује када је најважније. 

Коначну радост он је дочекао у мају наредне, 2016. године, када је екипа Димитриса Итудиса у финалу против Фенербахчеа поново прокоцкала велику предност (плус 21!), али је након продужетка ипак освојила седму титулу у историји најчешћег учесника Фајнал фор турнира. 

Иако су себи створили и лакши пут у Берлину, Тео и саиграчи ипак су успели те вечери на тежи начин и некако су победили духове прошлости, кошем Виктора Хријапе из одбојке, 1,9 секунди пре краја. 

Разумљиви грч је очигледно и даље био ту, али и титула, уз коју је било много, много лакше...

Није потребно наглашавати да је ЦСКА према сличном сценарију, мада не толико драматичном, изгубио титулу следеће године у Истанбулу. Поново су на другој страни био "Били" Спанулис и Олимпијакос, поново су Московљани водили до 35. минута (највише 40:27) и опет то није било довољно.

И то на истом месту на којем су 2012. испустили шампионски трофеј.

Прошла година и Фајнал фор у Београду изузетак су од овог низа, јер је ЦСКА одиграо далеко испод свог нивоа, доживео оба пораза (Реал, па Жалгирис) и веома лошим наступом донекле и скинуо са себе очекивања у овој сезони, без обзира на неупитну снагу тима, који је остао на окупу.

Овог пролећа, видели смо неки нови ЦСКА. Бар у полуфиналу.

Екипа Димитриса Итудиса победила је Реал на начин потпуно супротан свему на шта су нас "армејци" навикли. У дворани "Фернандо Буеса" водили су Мадриђани, имали и резултат и контролу игре у већем току меча, али су у завршници гледали како их Московљани стижу и престижу.

ЦСКА је сада тај који се дигао из мртвих и у последњих 14 минута надокнадио исто толико поена заостатка. Отело Хантер и Серхио Родригез повели су екипу у преокрет, а Реалов тренер Пабло Ласо и његов тим почели су у том тренутку да губе контролу, све док им финале није потпуно склизнуло из руку.

Зато ће бити још теже прогнозирати како ће изгледати недељни меч за трофеј, у којем ћемо на једној страни видети очигледно нови, растерећенији руски тим, а на другој атрактивни Анадолу Ефес, чији је стил ове сезоне стекао бројне симпатије.

Кошаркашка Европа уживаће у финалу које дефинитивно није очекивала. Као ни преокрет ЦСКА у полуфиналу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар