Жунињо Пернамбукано спортски директор Лиона!

Његов први потез - Силвињо је нови тренер! Бразилизација некадашњег шампиона Француске!

Фудбал 17.05.2019 | 21:26
Жунињо Пернамбукано спортски директор Лиона!
Фудбалски романтичари памте Жуниња Пернамбукана као беспрекорног извођача слободних удараца, играча маестралне технике, а критичари су га својевремено описали као "најбољег голгетера из прекида". Човек који је можда и најзаслужнији за онај историјски Лионов низ са седам узастопних шампионских круна у Француској вратио се у клуб где је постао легенда европског и светског фудбала и од данас обавља функцију спортског директора, што је први објавио угледни Екип. Његов први потез као првог оперативца клуба јесте постављање новог тренера - Силвиња!

Имао је први човек Лавова Жан Мишел Ола мегаломански, не и реалан план да за директора постави Арсена Венгера, а да тренер буде Жозе Мурињо, али јасно је колико је ово знатно јефтинија опција. Уосталом, клуб је сачувао душу и ту неку посебну емоцију коју годинама изазива.

Радио Монте Карло објавио је да је посао завршен и да ће исти бити озваничен врло брзо. Силвињо ће добити двогодишњи уговор и пуну помоћ Жуниња у раду, пословању на трансфер пијаци и састављању екипе за наредну сезону.

Током поподнева право из Бразила стигла је информација да је Силвињо неколико сати раније обавестио селектора Титеа да више неће радити у његовом стручном штабу, а одјавио се и са позиције тренера олимпијског тима. Технички директор репрезентације Бразила Еду изјавио је током конференције за новинаре где је Тите објавио списак 23 играча за Копа Америка да је „Силвињо отишао из стручног штаба јер је добио позив великог европског клуба“, али није желео да каже о коме се ради. Сада је, ето, познато да ће некадашњи бек Барселоне водити Лион у наредне две године.

Оно што је најзанимљивије јесте да Жан Мишел Ола уопште није био укључен у процес ангажовања Силвињакао заменика Бруна Женесија, што је потпуно шокирало француску спортску јавност. Цео посао био је уЖунињовим рукама. Ола је недуго по објављивању свих информација изјавио да ће Жунињо имати широк дијапазон функција и обавеза, па ће тако уз директорску имати и функцију да одржава атмосферу у свлачионици, што је често током сезоне био велики проблем за клуб.

Биће врло занимљиво видети како ће се двојица Бразилаца снаћи у потпуно новим улогама, с обзиром да им је ово прво радно искуство у њиховим областима. Силвињо је пре доласка у Лион био помоћник у Крузеиру, Спорт Ресифеу, Наутику, Коринтијансу, Интеру и Бразилу. Жунињо је од одласка у пензију 2013. године радио као спортски коментатор за телевизијску мрежу Реде Глобо.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар