Људи у тој згради треба да се посвете стварању нових радних мјеста

"Ја лично мислим да је боље да се људи у овим објектима сада посвете пословном амбијенту, стварањем нових радних мјеста, привлачењу домаћих и страних инвеститора", рекао је Павловић.

Република Српска 17.05.2019 | 19:28
Људи у тој згради треба да се посвете стварању нових радних мјеста
Након 12 година од изградње, исплаћена је и задња рата за објекат Администартивног центра Владе РС. Процјењује се да су два објекта, која чине центар Владе РС коштала укупно 219,5 милиона марака, с ратом на годишњем нивоу већом од 13 милиона марака.

Отплата је, према Министарству финансија, вршена новцем из буџетских средстава за јавне инвестиције и то сваке године почевши од 2007., када је изградња Административног центра званично завршена.

Највећа и најлуксузнија зграда у Републици Српској, у којој столују министри у Влади РС, а након општих избора и предсједавајући Предсједништава БиХ Милорад Додик, коначно је отплаћена. Цијена пројекта с почетних 34 милиона нарасла је на импозантних 220 милиона марака. Из Министарства финансија за БН је потврђено да је плаћање последње рате за пословну зграду завршено у априлу ове године, док је рата за стамбено-пословну зграду отплаћена у јануару.

Седамнаестоспратни објекат изградио је „Интеграл Инжињеринг“ из Лакташа, фирма Слободана Станковића. Током изградње, ова фирма се два пута задужила код банака. Рате за први кредит од 50 милиона марака, нису враћене на вријеме, па је обавезу отплате НЛБ банци преузела Влада РС. Тако је било и са другим кредитом, који је узет код Хyпо Алпе Адриа банке.

Сада када је кредит отплаћен, остаје одржавање зграде Владе.

Колико то кошта, питали смо премијера Радована Вишковића?

- Не знам. Ево ако Вас интересује, доставите питања у писаној форми и биће Вам одговорено. Али морам бити искрен, можда се неће некоме свидјети кад чује, ево премијер не зна, али не знам. Ваљда морате бити свјесни да и у моју главу, колика год она била не могу стати све информације. Према ономе што сам некада раније читао мислим да је негдје око 70-ак хиљада марака, али ево стављам резерву", рекао је Вишковић.

Осим изградње, које је трајало двије године, „Интегралу“ је повјерено и опремање комплетног објекта. Намјештај је осим из БиХ допреман и из САД, Италије и других европских земаља. Гарантни рок на сву опрему био је двије године, а за саму зграду 10 година.

Али роба врхунског квалитета, како је назвао Слободан Станковић, није издржала дуго. Проблеми су се појавили прије истека гаранције. 2017. године је прокишњавало, а прошле године евидентирани су проблеми и на водоинсталацијама. Велелепни центар, плаћен је новцем грађана. Поправке се плаћају новцем грађана, а тако ће бити и са одржавањем објекта, кажу из опозиције.

"Ми се требамо сјетити изјаве Драгана Чавића, који је рекао да је квадрат зграде Владе коштао више него квадрат на Менхетну. То само показује колико је заиста та зграда преплаћена. А колико је преплаћена финансијски, ми то никада нисмо добили кроз цифре, зато што је Влада и министарство крију колико су заиста коштали тендери и набавка одређене опреме. Као што сте рекли, дошло је до прокишањавања и питање је каквих је ту још било преправки и оправки, а да ми то не знамо", рекао је посланик СДС Давор Шешић.

Можда Влада и министарство крију податке о набавкама, али су на видјело изашли подаци како се трошио новац приликом опремања зграде Владе. Обичне пепељаре плаћане су 1.293 КМ, а канте за отпатке невјероватних 1.733 КМ. Сада када је зграда Владе коначно отплаћена, може се говорити о томе како је могла коштати мање, али је отплата сада одријешила руке за друге ствари, сматрају стручњаци.

Економиста Зоран Павловић каже да стање и чињеница да је отплаћена задња рата за овај објекат, дала је могућност, у принципу као и свакоме инвеститору да сад тај објекат може да послужи као хипотека за било који нови кредит.



"Али ја лично мислим да је боље да се људи у овим објектима посвете пословном амбијенту, стварањем нових радних мјеста, привлачењу домаћих и страних инвеститора", рекао је Павловић.

Влада РС за своје потребе изградила је сличан објекат и у Источном Сарајеву, али је за разлику од бањалучког коштао неупоредиво мање, 26,6 милиона марака.



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Даре

17.05.2019 17:42

Ово је само да фолирамо репрезентативност. Ова зграда је аждаја која једе нас рад и труд. Узивању у луксузу и расипања народног зноја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле и дотицнау

17.05.2019 18:51

Док је цурана биице и подволиака..а амброзија је јаца од патриоте тако да вам је дозвољено хватање за вратове..

Name

ЗА ДАРЕ

17.05.2019 20:25

ТАКО ЈЕ. ОНИ СВИ СТО ТАМО ЗИВЕ И ,,РАДЕ,, УЗИВАЈУ ОД НАСЕГ КРВАВОГ ЗНОЈА.

Name

КАД ЦЕ ОВО ПРЕСТАТИ

17.05.2019 20:57

У овој згради се само задузује и народ српски дрзи под контрлом и страхом од несрба Помрцемо цекајуци да ови генератори кризе у српској и околини нестану испаре.

Name

глупост

17.05.2019 17:42

од ове зграде треба направити циркус и нек се дјеца играју јер је то корисније од ових

ОДГОВОРИТЕ
Name

хвала вам

17.05.2019 17:44

само градите,а ови нека резе,то им је и преостало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2019 18:21

Обриши се око уста па опет зарони.

Name

заиста

17.05.2019 17:52

Када (ако) додју страни инвеститори ,или како год било неко ко са вама треба да склопи некакав посао и види пепељару од 1200 КМ,канту за смеце од 1500 КМ радоце вам повјеровати да ви престављате градјане народ или како год којем треба посла , ОКОЛО КАЛАЈ А У НУТРА БЕЛАЈ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даги

17.05.2019 18:52

УНУТРА МАФИЈА БОЉЕ РЕЧЕНО

Name

Мафија Е Унутар

17.05.2019 18:51

ТУ РАДИ МАФИЈА ФАМЕЛИЈАРНА НЕЗНАЛИЦЕ САМО ДАСУ ТАМО И ДА БЕРУ ПЛАТЕ АСТРОНОМСКЕ ВЕЋИНА КУПЉЕНИХ ДИПЛОМА ДАБОГДА СЕ СРУШИЛА ТА ЗГРАДА УСРЕД РАДНОГ ВРЕМЕНА ТА ЈЕ ЗГРАДА ОЈАДИЛА НАРОД И Р СРБСКУ БОЖЕ ДАЈ ДАСЕ СРУШИ АЛИ ДО ТЕМЕЉА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.05.2019 18:51

Па главни кривци за лосе стање у РС се налазе у тој згради, ту пар сати дневно проводи гомила будзетских ухљеба која умјесто да нам ствара боље услове за зивот, боље сколство, боље здравство, боље судство, боље услове приватницима они додју на посао, одсједе својих 8 сати и оду куци и цине искљуциво и једино стету свима нама који нисмо будзетлије. Јос треба споменути да плате добијују од кредита које врацамо сви а корист има пар десетина хиљада будзетлија који апослутно ницему не доприносе. Није проблем у Милету и Зељки, проблем је та војска бескорисних странацких војника који цуте и гледају свог посла због плате од 800 ако су ссс или 1200 ако су всс. Фуј, мислим да од постанка цовјецанства није постајала хомогенија група људи за коју се без иједне недоумице мозе реци да су зли, лоси, бескорисни, без имало поноса, емпатије за друге и лицног става као сто се мозе реци за запослене у јавним институцијама РС. Негативна селекција кадрова је досла до маxимума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КВ Зидар

17.05.2019 18:57

Онај ко није макнуо одавде, мисли да је то несто а у ствари нај обицнији кицерај, урбанистицки се никако не уклапа. Као танкер на Врбасу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

17.05.2019 20:17

Па они и када би хтјели немају неопходно знање за стварање нових радних мјеста. Они имају оно што је потребно за уништавање радних мјеста, то се може и инстинктом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.05.2019 20:36

Оволико неби костао ни Хилтон Хотел да се гради у сред Бања Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.05.2019 21:00

зграда за истразивање руда и губљење времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

18.05.2019 06:04

Праве они радна места себи и својим синовима и родбини а сиротињу којаих неподрзава нема ни цистацица бити ако неносис црвену легитимацију озна све дозна

ОДГОВОРИТЕ