Нема застоја код извоза меса

- Ми у овом моменту имамо спремно 4-5. 000 тона искоштеног меса и веома је важно да извоз несметано тече и да у том смислу нема никаквих застоја - апеловао је Шаровић.

Босна и Херцеговина 17.05.2019 | 17:48
Нема застоја код извоза меса
Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић разговарао је данас у Сарајеву с министром пољопривреде Републике Турске Бекиром Пакдемирлијем о наставку извоза меса и малина из БиХ у Турску.

Истичући да је неопходно да парламенти што прије ратификују нови Споразум о слободној трговини између БиХ и Републике Турске, Шаровић је затражио од турске стране да се у међувремену извоз у ову земљу несметано настави, како бх.привредници не би трпили посљедице чекања.

- Ми у овом моменту имамо спремно 4-5.000 тона искоштеног меса и веома је важно да извоз несметано тече и да у том смислу нема никаквих застоја - апеловао је Шаровић.

С тим у вези, с турске стране најављено је да ће у наредном периоду бити расписан нови тендер за увоз из БиХ, и да ће када је Босна и Херцеговина у питању, бити направљен изузетак, јер како је истакао турски министар „ова земља већ дужи период не увози месо из других земаља“.

Заједнички је констатовано да је Турска један од најважнијих спољнотрговинских партнера Босне и Херцеговине те да је сарадња протеклих година константно ишла „узлазном путањом“. Упркос прошлогодишњем паду турске лире и посљедичном паду извоза из БиХ, успио се задржати обим робне размјене од 700 милиона долара. Истакнут је заједнички циљ да, уз обостране напоре двије земље, обим робне размјене у што скоријем периоду достигне милијарду долара годишње.

Осим министра пољопривреде састанку су присуствовали и Аyлин Цаğлаyан Öзцан, генерална директорица Генералне дирекције за ЕУ и вањске односе, Мüмтаз Синан в.д. генерални директор Генералне дирекције за храну и контролу, Босман Узун генерални директор Института за месо и млијеко, Öзгüр Гüвен замјеник генералног директора Пољопривредно-кредитних задруга, Нихал Лафциоğлу, Генерална дирекција за ЕУ и вањске односе – експерт за ЕУ, те Халдун Коç амбасадор Републике Турске у БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Људи

17.05.2019 17:00

Економија и само економија мани те се глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

17.05.2019 17:51

Свака цаст господине Шаровицу, док се сви други баве прљавом политиком ви сте једини министар који ради свој посао. И зато свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.05.2019 19:15

Кад се толико извози зашто ми једемо увозно месо сумњивог квалитета?