Лука, Филип и Мијат - за себе, клуб, Дортмунд и славу!

Постоји само један начин да Немачка, за разлику од Енглеске, Шпаније, Италије и Француске, добије новог шампиона у фудбалу, а то је победа Ајнтрахта у Минхену.

Фудбал 17.05.2019 | 23:15
Лука, Филип и Мијат - за себе, клуб, Дортмунд и славу!
У четири од пет најјачих фудбалских лига Европе нисмо добили новог шампиона!

Титуле су су рутински одбранили Барселона, Јувентус и Пари сен Жермен, док је Манчестер сити постао нови-стари првак последњег дана шампионата са бодом предности у односу на Ливерпул.

Последње коло одлучиће и новог (старог?) шампиона Немачке, где два бода деле ривале за трон.

Бајерн је освојио 14 од последњих 20 титула првака, а у међувремену "салатару" су "позајмљивали" само Дортмунд (3), Штутгарт, Вердер и Волфсбург.

Фудбалери Бајерна освојиће седму узастопну, а 28. титулу првака уколико у суботу од 15.30 у последњем колу Бундеслиге освоје бод у Минхену. Њиховом једином ривалу у борби за "салатару" потребне су две победе тог дана.

Девету титулу шампиона, Борусија из Дортмунда освојиће само уколико победи имењака и великог ривала из Менхенгладбаха на његовом "Борусија парку" и, у исто време, Ајнтрахт савлада браниоца титуле и лидера на "Алијанц арени".

Колико је тачно да Дортмунд има три везане победе у Менхенгладбаху, толико је тачно и да Бајерн у последње две деценије у Минхену има скор 18-1-1 против "орлова" из Франкфурта, као и да Ајнтрахт победу на најтежем гостовању у лиги чека од 2000. године.

Међутим, неће крај Бајернове доминације и прва Дортмундова титула у пост-Клоповој ери бити мотив за екипу тренера Адија Хитера, у којој ће спремни за јуриш бити наши Лука Јовић, Филип Костић и Мијат Гаћиновић.

Напротив!

Ајнтрахт има једну победу у последњих девет утакмица, екипа је енормно потрошена у завршници Лиге Европе током 400 минута исцрпљујуће "макљаже" са Бенфиком и Челсијем, али је упркос свему пласман у Лигу шампиона и даље достижан. "Орлови" би у најјаче европско клупско такмичење могли да се "увуку" и са бодом из Минхена, ако би у исто време Менхгладбах изгубио од Дортмунда, а Леверкузен био поражен у Берлину.

Пред последњих 90 минута за четврто место и "премију" бориће се Менхенгладбах, Леверкузен и Франкфурт, а за седму позицију и "утеху" надметаће се Волфсбург, Хофенхајм и Бремен. С обзиром на то да су финалисти Купа увелико обезбедили Лигу шампиона, пети и шести избориће директан пласман у Лигу Европе, а седми морати кроз квалификације.

И ове сезоне Борусија Дортмунд била је далеко најгледанији тим са просеком од 78.496 навијача на "Вестфалену", на ком се у сезони 2015/16 просечно окупљало 81.178 људи *

Ова 34. рунда шампионата, после које ће 25. маја на "Олимпијаштадиону" у Берлину бити одиграно само финале ДФБ купа између Бајерна и Лајпцига, растерећена је неизвесности у борби за опстанак. Увелико је познато да ће наредне сезоне у Цвајти играти Нирнберг и Хановер, као и да ће Штутгарт добити прилику за спаси у баражу, али и даље није познато ко ће наредне сезоне играти у Лиги шампиона, а ко у Лиги Европе.

У случају истог броја бодова први критеријум је укупна гол-разлика, због које Бајерн може да игра и на реми сутра против "нашег" Ајнтрахта, а потом би пресуђивали голови у сезони, скор у међусобним дуелима, голови у међусобним дуелима и, на крају, голови постигнути на гостовањима у сезони.

Утакмица у Минхену између Бајерна и Ајнтрахта посебно је занимљива, јер има форму трећег узастопног финала између ова два клуба.

Прошла сезона затворена је 19. маја у престоници великим подвигом фудбалера Ајнтрахта и њиховог тренера Ника Ковача, који су пред скоро 80.000 људи головима Анта Ребића и Мијата Гаћиновића савладали Баварце и њиховог привременог тренера, Јупа Хајнкеса резултатом 3:1.

"Орлови" су тако освојили пети Куп у историји и, испоставиће се, испратили хрватског стручњака у Минхен, што је значило да ће Ковач бити актер и прве утакмице у овој сезони, али испред клупе Бајерна.

Уз три гола Роберта Левандовског на "Валдштадиону" у Франкфурту, Бајерн је тог 12. августа декласирао Ајнтрахт резултатом 0:5 и најавио доминацију под новим тренером, али је сезона 2017/18 донела бројна искушења за некадашњег хрватског репрезентативца, о чијем се отказу говори и данас - иако клуб има прилику да освоји "триплету".

Сукобе Ковача са старијом гардом у свлачионици Бајерна, пре свих Франком Риберијем и Арјеном Робеном, могла је да искористи реновирана и подмлађена Борусија из Дортмунда, која је од доласка Лусијена Фавра на место тренера дуго играла диван, офанзиван и ефикасан фудбал, али која се од четвртфинала Лиге шампиона са Тотенхемом стрмоглаво суновратила на уобичајену позицију - иза Бајерна.

Са свега три победе на последњих десет гостовања ове сезоне, једина позитивна ствар за Фавра и његов талентован састав јесте очајна форма у којој се налази њихов имењак, уз велики број повређених играча. Екипа тренера Дитера Хакинга није победила у последњих седам утакмица код куће, а у утакмици вредној пласмана у Лигу шампиона за зелено-црне неће наступити Флоријан Мајер, Мамаду Дакуре, Патрик Херман, Фабијан Џонсон, Ларс Штиндл и Рафаел!

Пред последње коло Цвајте, само је Келн (62) обезбедио повратак у елиту, док ће Падерборн (57) и Унион Берлин (56) на гостовањима Дрездену и Бохуму одлучити о томе ко ће директно у Бундеслигу, а ко у бараж са Штутгартом.

Титуле првака Немачке:
/пре Бундеслиге + Бундеслига/

1+27 – Бајерн Минхен
8+1   – Нирнберг
3+5   – Борусија Дортмунд
7+0   – Шалке
3+3   – Хамбург
2+3   – Штутгарт
0+5   – Борусија Менхенгладбах
0+4   – Вердер Бремен
2+2   – Кајсерслаутерн
1+2   – Келн
3+0   – Локомотива Лајпциг
3+0   – Гројтер Фирт
2+0   – Херта Берлин
2+0   – Викторија Берлин
2+0   – Дрезденер
2+0   – Хановер
1+0   – Карлсруер ФВ
1+0   – Карлсруер СЦ
1+0   – Холштајн Кил
1+0   – 1890 Берлин
1+0   – Фрајбургер
1+0   – Рапид Беч
1+0   – Манхајм
1+0   – Есен
1+0   – Ајнтрахт Брауншвајг
1+0   – Фортуна Диселдорф
1+0   – Ајнтрахт Франкфурт
0+1   – Минхен 1860
0+1   – Волфсбург

Последње коло:

Менхенгладбах – Дортмунд

Бајерн – Франкфурт

Диселдорф – Хановер

Фрајбург – Нирнберг

Херта – Леверкузен

Мајнц – Хофенхајм

Шалке – Штутгарт

Бремен – Лајпциг

Волфсбург – Аугзбург

Табела: 

1. Бајерн 23-6-4 (83:31) 75

2. Дортмунд 22-7-4 (79:44) 73

3. Лајпциг 19-9-5 (62:27) 66

4. 'Гладбах 16-7-10 (55:40) 55

5. Леверкузен 17-4-12 (64:51) 55

6. Франкфурт 15-9-9 (59:43) 54

7. Волфсбург 15-7-11 (54:49) 52

8. Хофенхајм 13-12-8 (68:48) 51

9. Бремен 13-11-9 (56:48) 50

Листа стрелаца:

22 - Роберт Левандовски (Бајерн)

18 - Пако Алкасер (Дортмунд)

17 - Лука Јовић (Франкфурт)

16 - Каи Хаверц (Леверкузен)

16 - Андреј Крамарић (Хофенхајм)

16 - Марко Ројс (Дортмунд)

16 - Тимо Вернер (Лајпциг)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар