У бурету се крио од инспектора

Инспектори се на терену сусрећу с разним ситуацијама, пријети им се, онемогућава рад, али нису ријетке ни комичне ситуације. Тако су прошле седмице непријављеног радника нашли у бурету, гдје се покушао сакрити.

Босна и Херцеговина 17.05.2019 | 09:56
У бурету се крио од инспектора
Истичу и да су се сусретали с људима који су плакали, јер су знали да ће их власник, који их годинама држи непријављене, послати кући и оставити без посла без обзира на то што имају породице.

"Прије двије године у складишту великог трговачког центра двојица људи који су премашили 50. годину товарили су велике вреће. Лијепо су ме поздравили када сам ушао. Но, када сам се представио, човјек је сјео на бетон, рукама покрио лице и почео плакати. Та сцена ми је једна од тежих откако радим овај посао", каже саговорник Аваза.

Прича да њихове легитимације највише мрзе угоститељи, који, упркос сталним контролама, одбијају издати фискални рачун. Тако су на столовима виђали рачун стар и по неколико дана, а нису ријетке ситуације да уопште рачун није ни био издат, због чега су и гости били у неугодној ситуацији, јер су и они дужни да га траже.

Затекли су и клаоницу без месара. Власник је пријавио само радника који продаје, прави ћевапе и фашира месо, а на питање гдје су људи који раде у клаоници, рекао је да "он коље и набавља стоку и помаже у сортирању меса и прављењу производа".

Било је ситуација и да су на рачун инспектора пљуштале увреде, псовке, а добивали су и пријетње када послодавцу који није пријавио радника изрекну казну. Посебно су биле мучне ситуације када кажу да ће морати ставити катанац на врата радње ако не измири обавезе. Насрећу, све се завршавало увредама, без физичких насртаја.

Да имају пуне руке посла, најбоље показују подаци Федералне управе за инспекцијске послове. Њихови инспектори, њих 119, лани су обавили 11.176 контрола те су у буџет инкасирали више од 25 милиона марака. Запечаћено је 346 објеката и издато 5.618 прекршајних налога у вриједности од 8,1 милион КМ.

На радним мјестима широм Федерације БиХ затекли су 2.728 непријављених радника. Када је ријеч о сивој економији и сузбијају рада нацрно, извршено је 7.939 инспекцијских надзора, док је по основу прекршајних налога наплаћено скоро седам милиона КМ.

Федералној управи недостаје 113 радника, препрека за рјешавање тог проблема је лимитиран буџет, као и неадекватни услови рада.

(Аваз)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Потписник редова

17.05.2019 09:18

Посебан круг пакла за вас инспекторе (посебно инспекторе пореске управе РС). То како се ви понасате према градјана је посебна прица и позивам новинаре да мало боље удју у ту прицу. Само зато сто имате слузбене легитимације не знаци да смијете пријетити, вриједјати, застрасивати и врсити притисак на људе. А овај цланак је романсирана прица мада могуце да је у Федерацији другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

17.05.2019 09:45

Ја мислим да они мисле да су богови да могу радит ста хоце нису они једини нпр.цариници су нај веци лопови на границама буквално отимају паре

Name

ПДВ

17.05.2019 10:30

Како то да инспектори управе за индиректно опорезивање годинама редовно када дођу у неко мјесто обиђу пар кафана или радњи и напишу казне а сваки следећи пут кад дођу у исти град обавезно прескоче те радње у којима су писали казне и пишу казне за друге двије радње и кафане. Газдама кафана се више исплати платити казну једном годишње него издавати фискалне рачуне или пријављивати све раднике јер знају да им инспектори управе за индиректно опорезивање неће доћи два пута у истој години. Плаћање казни је постало средство за пуњење буџета а не средство за спрјечавање и превенцију кршења закона. Још ако се казна плати у року од 8 дана плаћа се само 50% казне. Па ко ће издавати фискални и пријављивати радника . То нам је инспекција господо и за то дебеле плате узимају.

Name

КРИТИЦАР

17.05.2019 10:30

И ВАС ИНСПЕКТОРЕ ТРЕБА УКИНУТИ.ЕВО У БИЈЕЉИНИ КОНКРЕТНО.ГДЈЕ СТЕ УСЛИ У ФИРМЕ И ПРЕДУЗЕЛИ ЗАКОНСКЕ МЈЕРЕ О НЕПЛАЦАЊУ РАДНИКА..О НЕ УПЛАЦИВАЊУ ПЕНЗИОНОГ СОЦИЈАЛНОГ..БИО САМ У ИНСПЕКЦИЈИ ДА ПРИЈАВИМ ИНСПЕКТРИЦА МИ КАЗЕ НЕМА ОД ТОГ НИСТА...ОТВОРЕНО..ОНИ ПОСЛОВЕ ЗАВРСАВАЈУ У КАФАНИ ВАН ГРАДА....КОГА ДА ТУЗИМ САД..ИНСПЕКТОРАТ...ЕВО И САД РАДИМ НА ЦРНО..МОРАМ..А ИНСПЕКТОРИ СЕ СВРЦКАЈУ ПО ТРЗНИМ ЦЕНТРИМА..ОДУ КУЦИ ИНСПЕКТОРИЦЕ НАПРАВЕ РУЦАК ПА СЕ ВРАТЕ..СВЕ ВИДИМ..СВЕ ИХ ЗНАМ..ДЗАБА ПЛАТУ ПРИМАЈУ..ИМАЈУ ОНИ МИМО ПЛАТЕ ОД ТИХ ИСТИХ ПОСЛОДАВАЦА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор неправди

17.05.2019 10:51

Тако је браво. Ма тузите их. Не могу се тако понасати него утјерали страх у људе па се нико не смије супротставити. Ево ја смијем и јесам. Писите пријаву на понасање тог инспектора на пореску и запријетите тузбом. А да послове обављају у кафанама то је истина. Срамно. Могу како хоце а не и докле хоце. Ојадисе народ.

Name

Расуло

17.05.2019 10:54

Они се са великим приватницима тајкунима договарају јер имају користи од њих а малим приватницима дусу цупају јер немају користи од њих!!!

Name

Лудилоооооооооо

17.05.2019 13:25

Замислите фабрику за производњу пелета и поред ње брента, обје раде у двије смјене а укупно пријављено пар радника, максимално пет, како је то могуће, луђак би тражио пријаву радника и направио поређење.....знаци да узимају паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиваона

17.05.2019 20:19

Замислите само,погон сиваоне гдје има 100тињак масина,а кад се инспектори појаве у погону ради 20так радника и уопсте им није сумњиво сто има тако мало радника?! И оно сто је најзанимљивије долазе као не најављени,а сефови пола сата прије казу да долазе и да непријављени бјезе гдје стигну...узас и срамота...и они да стану на крај раду на црном! Док год њима иду у дзеп дебеле коверте,радник це да цркне за минималац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

20.05.2019 00:53

Да инспекција ради свој посо како треба и да обилази локале сваки дан сви би ми били пријављени и имали дроприносе за 30 год немам дана радног стаза а ради на црно назалост гледам сваки пут када доде инспекција небитно која даим се 100 е и они оду нема казне нема питања валда кака дрзава такав рад добро њима добро газди а јадни радници па и ја ради за 15 до 20 км тоје наса дрзава и наса права кои радимо нацрно конас пита коме је битно битно је да газде имају а и дрзава назалост сви имају сам радник нека сути јел нема права да да своје мисљење да се зали јел радник нема права у овој дрзави ,републици,граду како год његова права су сутња

ОДГОВОРИТЕ