Дјевојчица умрла након прања зуба

Трагичан случај задесио је 11-годишњу Деннисе Салдате из Цалифорније, која је доживјела шок као реакцију на протеин, који је садржавала нова зубна паста за јачање зубне цаклине.  Мама Моница каже како нису ни сумњали да би Денис могла бити изложена састојцима на које је алергична.

Свијет 17.05.2019 | 08:08
Дјевојчица умрла након прања зуба
Дјевојчица која има двије старије сестре добила је пасту на рецепт од зубара, због тога што помаже јачању зубне цаклине, али неколико тренутака након што је већ прву вече почела прати зубе с њом, сестре су примијетиле да су јој усне поплавиле и одмах су позвале мајку и рекле јој да мисле да има алергијску реакцију. Иако су јој родитељи убрзо дали ињекцију адреналина, стање се погоршавало и схватили су да би могла доживјети анафилактички шок, па су позвали хитну помоћ. Дјевојчица је превезена у болницу и само два дана након тога је преминула.

Како јој је алергија на млијеко откривена још кад је имала годину дана, родитељи су од тада јако пазили на декларације хране, не само код куће, него и код дефинирања оброка које је Деннисе добијала у школи, а обично су провјеравали и зубне пасте које је користила. Но како на њиховим декларацијама никад нису видјели упозорење да могу садржавати трагове млијека, мама Моница Алтамирано за Даилy Маил каже како нису ни сумњали да би Деннисе могла бити изложена састојцима на које је алергична, па нову зубну пасту нису провјеравали.

Након што је Деннисе умрла, увидјели су да на пасти пише да садржи Рецалдент, млијечни протеин који има учинак јачања зубне цаклине. Ријеч је о млијечном протеину којег иначе могу садржавати и водице за испирање уста које служе јачању зубне цаклине, па и жвакаће гуме које се неријетко препоручују као здраве за зубе.

Међу чешћим алергијама је и алергија на јаја (посебно код мале дјеце, код које се најчешће и протегне до пете године живота), орашчасте плодове и кикирики, глутен и соју, а у чешће се убрајају и алергије на шкољке и рибу. Притом треба имати на уму да се трагови рибе или шкољки могу пронаћи чак и у неким куповним преливима за храну или за салате.

Родитељи који имају дјецу с неком врстом алергије, било да је то млијеко, или су орашчасти плодови, на примјер, морају јако пажљиво читати декларације производа и добро се едуковати о томе шта у њима траже, како би били сигурни да не садрже алерген, што посебно вриједи за све производе које ће дијете ставити у уста.

Препознајте симптоме алергије на храну

Већина реакција јавља се врло брзо, у року до сат времена од конзумације хране која садржи алерген и врло је важно реаговати брзо, како би се спријечило развијање анафилактичког шока.

1. Осип и црвенило на кожи, свраб коже

2. Отицање слузнице у грлу, свраб унутар носа и грла

3. Отицање усана и језика, што може отежати гутање и дисање

4. Могу се јавити и мучнина, повраћање, грчеви, надутост и пролив

5. Код анафилактичког шока јавља се опструкција горњих и доњих дисајних путева, због чега човјек не може дисати, што прате пад крвног притиска, тахикардија и аритмија срца.

(Хаyат)

Коментари / 0

Оставите коментар