Руси отворени за сарадњу са РС

У Бањалуци су отворени „Дани Нижњеновгородске области у Републици Српској“. Одржано је више састанака на различитим нивоима власти, а руска делегација данас се састала са предсједником Владе РС, привредницима и појединим министрима у Влади РС.

Република Српска 16.05.2019 | 18:21
Руси отворени за сарадњу са РС
Први човјек Владе РС рекао је након развовора са руским колегом, да је Српска понудила руским привредницима да улажу у енергетски сектор, а разговорало се и о могућности да гасовод Јужни ток, буде настављен од Србије ка Бањалуци, у склопу кога би се, уколико постоји интересовање, разговарало и о изградњи електрана на гас. Српска је спремна понудити Русији, између осталог, и сарадњу у научно-технолошкој области и образовању.

"Ми као мала економија, мало тржиште, можда нисмо занимљиви за руско тржиште или Руску Федерацију када посматрамо у глобалу, јер ми нисмо способни произвести количине роба које би требале комплетном руском тржишту. Зато своју шансу видимо у сарадњи са областима унутар Руске Федерације", казао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Потврђујући да су заинтересовани за сарадњу, вицегувернер Нижњеновгородске области у Русији Јевгениј Љуљин је рекао да да су заиинтересовани за сарадњу у свим областима, како у области индустрије, тако и привреде.

"Такође, данас смо разговарали и о сарадњи у области туризма, гдје постоји огроман потенцијал и гдје се могу реализовати и остали пројекти", казао је он.

О привредној сарадњи раније су разговарали представници двају Привредних комора. Поручено је да се мора радити на јачању спољнотрговинских односа Русије и Српске. Осим воћа, као главног предмета извоза, Српска је на плану производње отворена у још неколико праваца, за шта је заинтересована и руска страна, која у Српску највише увози нафту и нафтне деривате.

Премијер Српске Радован Вишковић најавио је могућност да обје Владе понуде потенцијалним инвеститорима да буду уведени у законодавство Републике Српске, чиме би се смањиле процедуре које привредници у страним земљама морају да прођу како би радили на иностраном тржишту.

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Пендула

16.05.2019 16:33

Досли браца Руси да виде имал се ста јос за раскуцит, цули де је један Рус диго 500 милиона из рафинерије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

16.05.2019 17:40

Само Русија...и Турска, какав ЕУ...

Name

Ре

16.05.2019 18:03

Ко је са Русима јос профитирао ко. Никада нико

Name

ре

16.05.2019 18:20

Русија је спас за оне који растурају све у РС,и који пљачкају годинама гладни и пропали народ РС.

Name

ре.Пендула

16.05.2019 21:30

Мислим да је у питању преко 600 милиона пореског дуга рафинерије,..али нека све цемо ми платити за насу брацу Русе, а не треба заборавити ни велики и мали Руски кредит, могао би да легне на рацун, никад се не зна,...ста доцекасмо..

Name

Ре

17.05.2019 00:55

Од Руса нема користи ни Русија него само Путин, Медведев, Дерипаска итд. А народ глаба коске или ко има среће па побјегне у ЕУ радити и зарадити постено

Name

Брацо срби

17.05.2019 12:53

Сви ми треба да идемо у Русију да радимо и зарађујемо, а не ког непријатеља сваба у Њемацку, Аустрију, Свицарску,...поготово не у Хрватску (Дубровник) и Словенију...Лицно одлазим у Русију, само јос нисам одлуцио дали у Камцатку , Татаристан или Дагестан,.....

Name

Босњак

16.05.2019 16:36

Миле наставља са продаје народ за рубље. Нема тамо нафаке у Русији народе имате ли памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

16.05.2019 18:39

Навукли се Руси на милионе из Рафинеријеее!!!и јос хоце а тамо је и база сигурна лука за пљацкасе предузеца фабрика народа дрзаве итд итд ! А народ бјези у супротном смјеру од Русије !! Народу Русија није база него Њемацка друга мајка !! А политицка мафија !???? Куда гдје ??? Пита ли се у којем це смјеру ици !! Дно дна у опкјацканој дрзави јадној напаценој у рату и после рата од политицко тајкунске мафије !!!!!

Name

Ре

16.05.2019 16:39

Можда добије један велики или мали ? А пола милијарде су са Русима у минусу у размјени робе !!!!!! О рафинерији да не причамо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

16.05.2019 17:35

Зивјела Русија! За сваку похвалу сто се ради на сарадњи са Русим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

16.05.2019 18:23

Тако је Соња,тако треба.Руска демократији,руска привреда,екологија,наука,нема премца у свету.Шта чекаш Соња?Можда визу за Њемачку,Аустрију?Па ћеш преко Шведске за Русију.?

Name

Соњицее

16.05.2019 19:06

Соњицееее пазиии немој у Русијуу!!отуда се врацају у теглама !!!у родну груду!! А из Њемацке пуни ко бродови и јос помогну родбини која овдје цека као сунце озебло своје из Њемацку!!! Рафинерија Брод златним словима це се писати у историји Руског и Српског народа !за наук дјеци!!!!

Name

Ето то је..

17.05.2019 06:03

Било би интересантно да неко истражи колико је наших и људи из Србије у Русији остало без тешко зарађеног новца. Једноставно их не плате, а ако се побуне руска полиција их експресно шупира из те пријатељске и србима веома наклоњене земље. Ето задатка за истраживачко новинарство и исто такве новинаре. За оне који се не плаше да ће доживјети судбину БН ТВ новинара В.Ковачевића.

Name

Будала као и ти

16.05.2019 18:19

Какве будалаштина и замајавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

16.05.2019 19:54

Русија је лоповска земља,и не требају нам,наси људи,милиони,раде у ЕУ,и 50 г,је тако,и бит Це увијек,а нас нестаје због ДОДИКА и руса