Реал Мадрид навриједнији фудбалски бренд!

"Краљевски клуб" преузео титулу највећег фудбалског бренда од Манчестер јунајтеда. Међу топ 10 чак шест енглеских клубова.

Фудбал 17.05.2019 | 10:09
Реал Мадрид навриједнији фудбалски бренд!
Реал Мадриду је припала титула најмоћнијег свјетског бранда међу фудбалским клубовима у 2019. годину. Бренд "краљевског клуба" вриједан је 1,84 милијарде долара.

Међународна агенција "Бранд Финанце" је објавила листу којом је утврђено 50 фудбалских клубова који имају најјаче брендове.

Према истраживању, укупна вриједност клубова који су се нашли на листи "Топ 50" износи 22,8 милијарди долара, од чега само првих 10 на листи вриједи 13,2 милијарде долара.

Шпански клуб је на прошлогодишњој листи заузео друго мјесто, а бренд Реал Мадрида тада је процијењен на 1,57 милијарди долара, што указује да је за годину вриједност бренда Реал Мадрида скочила за 17 одсто.

Енглески Манчестер јунајтед, који је двије године заредом носио титулу највреднијег фудбалског бренда, нашао се на другом мјесту након што је изгубио вриједност за 13 посто, а овај бренд се данас процјењује на 1,65 милијарди долара.

На трећем мјесту овогодишње листе нашла се Барселона као бренд вриједан 1,56 милијарди долара.

Међу 10 највреднијих брендова налази се шест енглеских клубова, два шпанска те по један француски и њемачки.

Четврто мјесто на листи припало је актуелном прваку Њемачке Бајерну из Минхена, чији је бренд вриједан 1,47 милијарди долара. Прате га Манчестер сити (1,4 милијарде долара), Ливерпул (1,33 милијарде долара), Челси (1,08 милијарди долара), ПСЖ (1,02 милијарде долара), Арсенал (993 милиона долара), те на десетом мјесту Тотенхем (850 милиона долара).

Када је ријеч о клубу који је највише повећао вриједност свог бренда, међу 50 клубова на листи предњачи Севиља с растом од 37,9 одсто. Вриједност бренда Севилље процијењен је на 175 милиона долара.

На овогодишњој листи најмоћнијих френдова по први пут су се нашли и клубови из Кине и Сједињених Америчких Држава, што потврђује да је ријеч о глобалном јачању фудбалске индустрије. То такођер потврђује и значајан пораст прихода од ТВ права преноса фудбалских утакмица. Профит од преноса утакмица енглеске Премијер лиге износи 3,2 милијарде евра, док је приход од утакмица Ла Лиге прешао цифру од 1,5 милијарде евра.

Оно што свакако битан фактор када је ријеч о популарности фудбалских клубова јесте њихово активно кориштење друштвених мрежа.

Реал Мадрид и Барселона имају по 200 милиона пратилаца на друштвеним мрежама, Манчестер јунајтед 120, док Бајерн Минхен има 80 милиона на друштвеним мрежама.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар