Јокићу стижу јака појачања: Богдановић и Херис?!

Карнишовас лето дочекује без права избора на НБА драфту, али са довољно простора у "селари кепу" за најмање две велике звезде са подуже листе слободних агената. Кизла и Сингер предлажу Богдановића и Хериса.

Кошарка 16.05.2019 | 22:15
Јокићу стижу јака појачања: Богдановић и Херис?!
Денвер Нагетси дочекују сезону 2019/20 као други најбољи тим Запада из претходне сезоне (54-28), који је неискуство платио поразом у седмој утакмици полуфинала са Портланд Блејзерсима.

Архитекта овог састава, легендарни литвански кошаркаш Артурас Карнишовас, који је стигао у Колорадо 2013. и четири године касније аванзовао из асистента у генералног менаџера, остао је без права избора на предстојећем драфту, али... У исто време, пред Карнишовасом и његовим првим сарадником Тимом Конелијем, отварају се бројне могућности уочи лета које ће велики број НБА звезда дочекати као слободни агенти.

Генерално, младом тиму тренера Мајкла Малоуна, а то је могло да се види и у серијама са Сан Антонио Спарсима и Трејлблејзерсима, у овом тренутку потребнији су проверени, доказани, искусни и "намазани" играчи, него "рукији" дискутабилног квалитета са краја прве и друге рунде драфта.

После свеопштег "чоука" у мајсторици са Портландом, у којој је само Никола Јокић успео да погоди ван линије 7,24, главна тема у Колораду је завршетак реконструкције тима започет Карнишовасовим доласком пре шест година, а симболично - све би требало да почне разлазом са његовим првим ангажованим играчем, Полом Милсапом.

Нагетси су тада учинили крилног центра Атланте Хокс једним од најплаћенијих играча лиге, потписали са њим сарадњу до 2020. године према којој би наредне сезоне овај 34-годишњи ветеран требало да заради округло 30 милиона долара, али и задржали право да баш наредног лета изађу из тог мамутског уговора без последица по организацију и учине Милсапа слободним у потрази нове средине.

Кевин Дурент, Кавај Ленард, Кајри Ирвинг, Кемба Вокер, Клеј Томпсон, Џими Батлер, Данђело Расел, Тобајас Херис, Кристапс Порзингис, Крис Мидлтон, Никола Вучевић, Демаркус Казинс, Џулијус Рендл, Ал Хорфорд, Марк Гасол, Бојан Богдановић, Брук Лопез, Деандре Џордан, Малком Брогдон, Никола Миротић, Горан Драгић, Дани Грин, Џеј-Џеј Редик, Харисон Барнс, Маркус Морис, Тадијус Јанг, Руди Геј, Рики Рубио и Дерик Роуз само су неки од играча који ће на лето постати делимично или потпуно слободни агенти.

Уколико би се Карнишовас одлучио за отказ Милсапу, чија је плата ове сезоне била превисока у односу на могућности на терену, Денвер би имао могућност да потпише јаке уговоре не са једном, већ две актуелне НБА звезде, јер... У сезони на измаку, комплетан тим Нагетса коштао је 118 милиона, ако се саберу само потписане плате за наредну сезону овај тим кошта свега 91 милион долара.

Поређења ради плате играча Мајами Хита износиле су 153, Голден Стејт Вориорса 146, Оклахома Сити Тандера 145, Торонто Репторса 136, Милвоки Бакса 131, Портланд Трејблејзерса 130 милиона ове сезоне...

Растанком са Милсапом, Денвер би свео трошкове плата играчима на око 60 милиона евра пре него што би јулски преговори са слободним агентима уопште и почели, а према писању водећих америчких медија пројектовани НБА просек износиће око 132 милиона долара у сезони 2019/20.

Званично, "селари кеп" износиће 109 милиона, али ће власници тимова који имају шансу да се боре за титулу пристајати да плаћају "таксу на луксуз" - односно долар за сваки долар преко "селари кепа".

Карнишовас, сматрају Марк Кизла и Мајк Сингер из Денвер Поста, требало би да размисли о потписивању дугорочних уговора са Бојаном Богдановићем (30) и Тобајасом Херисом (26).Бек Индијане Пејсерс и крило Филаделфије Севентисиксерс дочекали су крај сезоне као слободни агенти, након што су током сезоне постизали просечно 18, односно 20 поена по мечу.

Ова двојица новинара верују да би, поред растанка са Милсапом, искуство и стил игре Богдановића и Хериса био прави избор за оно што Нагетси играју практично од фебруара 2017. и Карнишовасовог трејда у којем је Јусуф Нуркић као стартни центар послат у Портланд за Мејсона Пламлија и право избора у другом кругу драфта 2018.

Денвер се тада одлучио да изградњу потенцијално шампионског тима настави око Јокићевог талента, што је била одлука вредна утакмице за пласман у финале конференције само годину дана касније.

"Са 26 година, Херис је све што би Нагетс волели да је Милсап у својој 35. години, али није и не може да буде. Ох, Сеп и даље може да игра одграну и буде ментор млађима? ОК, али то није довољно за плату од 30 милиона по сезони", рекао је Кизла и додао:

"Проблем би могло да буде то што ће неки тимови понудити Херису 25, па и 30 милиона по сезони, а не верујем да ће Денвер бити међу њима".

Богдановић је ове сезоне шутирао тројке 42 одсто.

Верују и да би још неупотребљени Мајкл Портер Џуниор, 7. пик са прошлогодишњег драфта који је потом морао на операцију леђа и дуг опоравак, брже надокнадио пропуштено уз Хериса, кошаркаша који у НБА важи за сјајног саиграча, пријатеља, ментора и борца.

"Знам да ће навијачи 'лудети' од помисли да би могли да добију Каваја Ленарда, али хајде да будемо практичнији... Богдановић није био само 'убица Нагетса' ове сезоне, он је управо тај 'узми је и шутни' играч уз ког би Денвер добио седму утакмицу са Блејзерсима. Има 30 година, али и даље му је прст брз на окидачу", рекао је Кизла о играчу који је зарадио 10,5 милиона ове сезоне у Индијанаполису.

Након што су повели 3:2 у серији са Портландом, Нагетси су изгубили наредна два сусрета у којима је Милсап шутирао 7/28 из игре.

Преговори са слободним агентима почињу у првој недељи јула, званично, али се први контакти са њиховим агентима остварују знатно раније, некада и по сезону-две уназад.

Јокић има уговор са Денвером до 2022. године, према ком ће му припасти 27,5, 29,5 и 31,5 милион долара у наредне три сезоне. Ове, српски центар зарадио је 25,4 милиона - пет мање од Милсапа. Нагетсе на крају сезоне 2019/20 очекују и преговори са Марејом око његовог првог "јаког" уговора. Стартном плеју остало је да одради последњу сезону "руки" уговора према ком ће зарадити 4,5 милиона долара.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар