Енес Кантер не постоји за Турску!

Државни непријатељ можеш бити ако играш кошарку и мислиш својом главом!

Кошарка 16.05.2019 | 18:16
Енес Кантер не постоји за Турску!
Чудна времена су дошла, чудна времена која полако из људи истискују на светлост дана оно најгоре. Уврда је ништа, лаж је свакодневна, а чојство и јунаштво су тек тамо неки архаични појмови. Власт и они на њиховом врху су често аморални, лишени сваке врсте емпатије, а често и разума и као такви полако уништавају тековине цивилизације, па и оне најосновније као што је право на рад и демократско изражавање.

Наравно свако има своју истину и они о којима овде пишемо ће већ наћи оправдања за неразумне, да не кажемо погубне или малициозне одлуке, без осећања за туђу бол и патњу, и физичку и психичку.

Управо на удару таквих неразумних одлука нашао се најбољи кошаркаш Турске Енес Кантер. Центар Портланд Трејлблејзерса, који је водио велике битке до пре неки дан са Николом Јокићем, нашао се, као и хиљаде његових сународника, па чак и колега на црној листи противника домовине им. Заправо, већина њих није противник државе него, по њиховом мишљењу опструктивног режима под вођством ""свезнајућег" председника Реџепа Тајипа Ердогана. А тај режим очигледно не опрашта, нарочито од неуспелог покушаја пуча лета 2016. О томе сведочи и сам Кантер чије игнорисање у Турској је достигло нови ниво.

"Коментатори током преноса мечева не смеју да помену моје име. То вам је прави пример диктаторског режима", наглашава 211 цм високи ас који је рођен у Цириху, "Земља нам је пуна оних који желе да управљају свиме, не би ли се штоп више обогатили и имали што више моћи у својим рукама. Ако се нешто не промени ускоро биће само још горе. Тешко је гледати људе како се и даље муче, моје срце је са њима. Имао сам велику срећу што сам отишао из Турске".

Да је Кнатер у праву потврдио је и разочарани коментатор ТВ канал С Спорт који је објавио да убудуће неће бити преноса утакмица Портланда, потврђујући тако читаву инфантилност реакције тамошњих власти.

"Желео бих да објавим да неће бити преноса дуела финала Западне конференције између Голден Стејт Вориорса и Портланд Трејл Блејзерса. А ако Портланд уђе и у велико финале, ни то нећемо гледати у Турској! То није наша одлука, али је тако...".

Да би схватили колико је ово ситуација суманута, замислите је само из нашег угла. То јест да неко из власти забрани помињање Николе Јокића нпр. само зато што није гласао за ове или оне. Заиста без преседана.

Кантер није једини пример врхунског спортисте којег власт у Турској и њени трабанти виде као државног непријатеља због слободних мисли које се не поклапају са владајућој "философијом". Херој Галатасараја, један од најбољих играча која је ова дивна земља изродила, Хакан Шукур је у избеглиштву у Калифорнији где води пекару у Пало Алту углавном зато што је на твитеру увредио председника, те га гоне због тероризма као припадника омражене Гуленове организације која је инструисала пуч. Да ли је ова тешка оптужба истина или не, то ми овде не знамо, али свакако знамо да је за мржњу, као и за љубав потребно макар двоје. А ова мржња прети да уништи, пре свега морално стару државу која се простире на два континента.

А рећи да људи који су са заставом на грудима представљали своју домовину широм света најобичнији издајници чијја имена треба избрисати као гумицом је велики грех.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар