Немојте да љутите старије

Љутња и гнев више шкоде физичком здрављу старијих особа од осећаја туге, а научници наводе и да могу да појачају упалне процесе повезане са хроничним болестима попут болести срца, артритиса и рака.

Здравље 16.05.2019 | 10:32
Немојте да љутите старије
То су резултати су истраживања спроведеног на 226 становника Монтреала старости од 59 до 93 године, објавило је Америчко удружење психолога (АПА) у часопису Псyцхологy анд Агеинг.

Главна ауторка студије Меган А. Барлоу са Универзитета Конкордија појашњава да љутњу у већини случајева проузрокује то што већина старије популације због позних година више није у стању да обавља све активности као у младости, део их је тешко поднео губитак супружника, а ни њихова физичка покретљивост више није иста.

Барлоу каже да је истраживање показало да, за разлику од туге, гнев и љутња код старијих особа могу да резултирају развојем хроничних болести. Она је са колегама спровела истраживање како би се установило да ли љутња и туга доприносе развоју упала, природном имунолошком одговору организма на инфекције или оштећења ткива.

Упални процеси, генерално гледајући, помажу организму да се заштити од болести и доприносе опоравку од болести или зацељивању оштећеног ткива, али дуготрајне упале, напротив, резултирају хроничним болестима у трећој животној доби.

Научници су учеснике истраживања груписали у млађе сениоре (од 59 до 79 година) и старије сениоре, односно оне од 80 година навише. За недељу дана учесници испитивања испунили су кратке упитнике о томе колико су љути или тужни.

Аутори студије су из узорака крви испитаника установили да ли се у њиховом организму развила нека упала, те су морали да одговоре на питање болују ли од било каквих хроничних болести повезаних са животним добом у коме се налазе.

Коауторка студије, докторка Карстен Врох каже како се показало да је свакодневан осећај гнева био повезан са вишим упалним параметрима и хроничним болестима када се радило о особама у доби од 80 и више година, но исто није важило за млађе сениоре. Студија је показала и да осећај хроничне туге ни у једној групи није био повезан са развојем упала или хроничних болести.

Меган Барлоу је појаснила да туга старијим сениорима може чак и помоћи у прилагођавању на физичко и когнитивно пропадање које долази са годинама јер се једноставно помире са чињеницом да неке циљеве више не могу реализовати.

Студија упућује на то да нису баш све негативне емоције саме по себи лоше, те да у одређеним околностима могу постати корисне, појаснила је она.

Истиче да су љутња и гнев емоције које било кога могу мотивисати да оствари неке животне циљеве, па би млађи сениори требало да их искористе као подстицај у превладавању животних изазова и губитака што ће им на крају помоћи да остану здравији.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Људски однос

16.05.2019 17:40

Треба вољети старе, разумјети их и помагати им кад им је потребно. Не треба их занемаривати, уцуткивати. Треба им дати до знања да су поштовани и једнако вриједни као и кад су били пуно младји и радно способни.

ОДГОВОРИТЕ