Политичари без сукоба интереса?

На нивоу Босне и Херцеговине у овом тренутку нико не утврђује евентуално постојање сукоба интереса, тако да именовани и изабрани званичници у институцијама БиХ не треба да страхују да ће бити санкционисани и уколико донесу неку одлуку која је супротна Закону о сукобу интереса у институцијама власти Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 16.05.2019 | 07:37
Политичари без сукоба интереса?
"Престанком мандата прошлог сазива парламента БиХ престао је и рад Комисије за одлучивање о сукобу интереса, и у овом тренутку нико не може утврдити постојање сукоба интереса. Тако ће бити све док се не формира нова комисија, а када ће то бити, нико не зна", рекао је "Независним" Јасмин Емрић, предсједавајући Комисије за одлучивање о сукобу интереса, која је престала с радом након избора одржаних у октобру прошле године.

У нормалним околностима, управо након избора комисија би требало да има највише посла с обзиром на то да нови посланици преузимају мандат, да треба да се именује Савјет министара, нови савјетници... Добро упућени у одлучивање о сукобу интереса тврде да готово нигдје у Европи нема ситуације као што је у БиХ, а то је да тренутно, формално-правно, исти људи обављају дужност министара и посланика, те да је један човјек предсједавајући Савјета министара БиХ и члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ.

Главни проблем утврђивања сукоба интереса када је у питању БиХ је тај што практично посланици треба да одлучују да ли је неки њихов колега, а у одређеним случајевима и претпостављени, у сукобу интереса или није. Рецимо, Комисија за спречавање сукоба интереса БиХ у прошлом сазиву никада није одржала сједницу на чијем дневном реду се нашла тачка која се односи на евентуални сукоб интереса Драгана Човића, у то вријеме члана Предсједништва БиХ, јер су посланици из ХДЗ-а опструисали долазак на сједнице Комисије.

"Има спреман нови Закон о сукобу интереса у институцијама власти БиХ и био је на дневном реду посљедње сједнице Представничког дома парламента БиХ у прошлом сазиву. Та сједница је прекинута, тако да се никада о њему није одлучивало, и ја вјерујем да ће то урадити садашњи сазив парламента БиХ", рекао је Емрић.

Новим законом, о којем су "Независне" још раније писале, предвиђено је оснивање комисије за одлучивање о сукобу интереса, чији ће предсједник и чланови бити бирани од стране Парламентарне скупштине БиХ путем јавног конкурса, с тим да кандидати неће моћи бити они који су чланови или су били у чланству неке партије у посљедњих пет година.

"За члана комисије не може бити именовано лице које је носилац јавне функције", наведено је, између осталог, у једном од чланова новог Закона о спречавању сукоба интереса у којем се наводи и то да десет година прије кандидовања за члана Комисије или предсједавајућег овог тијела није обављао функцију посланика, делегата, одборника, градоначелника, начелника општине, члана владе или савјетника на било којем нивоу власти у БиХ.

Због лошег законског рјешења којим се регулише и одлучује о евентуалном сукобу интереса, већ неколико пута реаговали су и из Европске уније тражећи да се то питање уреди на квалитетнији начин.

- Предвиђено оснивање комисије за одлучивање о сукобу интереса, чији ће предсједник и чланови бити бирани од стране Парламентарне скупштине БиХ путем јавног конкурса, с тим да кандидати неће моћи бити они који су чланови или су били у чланству неке партије у посљедњих пет година.

- За члана комисије не може бити именовано лице које је носилац јавне функције.

- Десет година прије кандидовања за члана комисије или предсједавајућег овог тијела није обављао функцију посланика, делегата, одборника, градоначелника, начелника општине, члана владе или савјетника на било којем нивоу власти у БиХ.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Еееее

16.05.2019 08:10

Па то паттијасима татним и поратним и не одговара ама никакоооооо!!!па они се боре да тако и остане !!!

ОДГОВОРИТЕ