Виландер у БГ: За нас је тенис био страст, сад је бизнис!

Бивши играч сада коментатор Еуроспорта, гостујући у Београду упоредио тенис некад и сад, причао о Ђоковићу, Надалу и Федереру, али и својим оштрим коментарима. . .

Тенис 15.05.2019 | 13:09
Виландер у БГ: За нас је тенис био страст, сад је бизнис!
Матс Виландер обележио је један део тениске историје. Освојио је седам гренд слем трофеја (по три Аустралијан Опена и Ролан Гароса и УС Опен, али никада Вимблдон), укупно 33 АТП трофеја, а у периоду од септембра 1988. до јануара 1989. године 20 недеља био је на првом месту листе најбољих тенисера.

Након завршетка каријере, није постао тренер, иако је имао понуду да преузме Дејвис куп селекцију Шведске, већ је игром случаја почео да ради као коментатор тениских мечева. Са успехом тај посао обавља већ годинама на Еуроспорту у емисији "Гем, Шет и Матс".

Каже да никада није размишљао о томе да ће то радити, јер је то оно што тенисери највише "мрзе" - коментар о њиховој игри.

Виландер је гостујући у Београду испричао многе занимљиве ствари из своје каријере, али и признао да зна да важи за оштрог критичара и да због тога није баш популаран, укључујући и у Србији, јер је често знао да изнесе замерке на рачун игре Новака Ђоковића.

РОЏЕРЕ, ИМАШ ОДГОВОРНОСТ!

Пар година није Федерер играо Ролан Гарос, и прошле године "Л'екип" објави неки текст како Федерер недостаје том турниру, новинарима, другим играчима, свакоме ко гледа тенис… Да се разумемо, он стари, телу није лако. Али то није ОК, тенис је важнији Федереру, него Федерер тенису. Причамо о једној од највећих игара свих времена, која гради изванредне личности, баш ме брига ако Федерер има и 50 година, ако осваја турнире, има да игра на Ролан Гаросу! Написао сам то, и много њих ми је рекло да се слаже, али да нису смели то да кажу или напишу "јер је ипак у питању Федерер". Овде се ради о тенису. И играчи то знају, али им дође агент и каже, овај новинар те не воли, или онај… А када би послушали то што ми причамо, схватили би да то није лично, већ се ради само о тенису. Не о једном Федереру који се одмара. Он има одговорност према спорту којим се бави.

"Почео сам да коментаришем као играч, гледајући играче. Сећам се, мислим да је било полуфинале или можда финале Ролан Гароса, играо је Роџер против Рафе. И Федерер је био ужасан, у смислу форме. Гледаш га, и видиш да нема не као минималну шансу, већ нема НИКАКВУ шансу да га победи. Сви који гледамо, то знамо. Зна и сам Роџер. И после смо се нашли у бару за коментаторе, Џон Мекинро, Џон Лојд и још неколико нас, и сви смо углас рекли: 'Можете ли да верујете да Федерер, са онако агресивним стилом игре и онаквим волејем, није ниједном пришао мрежи? Покушава некакве високе бекхенде? Шта му је, шта он мисли, што не проба нешто што ће заправо и упалити?!'.Бесни смо били, заиста, па ми смо ту због доброг тениса. И после одлазим у просторије за играче, зауставља ме амерички новинар, пита ме шта мислим, ја му кажем - Федерер је данас изашао на терен без му*а. Да, то је ружна реч, али је изашла из мене, то је једино објашњење када неко не покушава све што је у његовој моћи да би променио губитничку формулу. Федерер ми се после тога није јављао неколико месеци. Касније смо разговарали на УС Опену, и рекао је да зна да постоје људи који мисле да он има Надалов синдром. Искористио сам прилику да му се уживо извиним на телевизији за речи које сам изговорио,рекао сам 'тако је, ја сам један од тих људи'. И то је то, али ја се нећу извињавати за нешто што видим својим очима", испричао је Виландер.

Он је направио поређење између тенисера некада и сада, и навео да су разлике огромне. Објаснио је да некада најбољи млади играч није ни био сигуран да ли ће се професионално бавити тенисом, док данас је у том добу укључена већ читава "машинерија" око њега.

"Данас су уз талентоване играче одмах укључени агенти, ту су и родитељи, друштвене мреже имају много утицаја... Нисам ни размишљао о томе да је то ствар од које може да се заради, тек касније сам схватио 'О, да, од овога може да се живи", нисам сањао о томе да освајам гренд слемове, не, ја сам само играо тенис јер то волим, и мислио о томе да не волим да губим. А ако не губиш онда добијаш мечеве и освајаш гренд слемове...", упростио је Виландер ствари.

Рекао је да је то колико је тенис сада на потпуно другом нивоу, комплекснији и по питању ствари које су укључене око њега. Виландер је рекао да је у његово време ретко ко имао привилегију да ангажује тренера, већ је један стручњак бринуо о више тенисера, да је физиотерапеут био привилегија, а да о исхрани, која је сада врло битан фактор, нико није ни размишљао.

"Бјорн Борг је јео шницлу и помфрит, и то пре меча", навео је Виландер.

"Данас тенисери не тренирају дуже или напорније него што смо ми то радили, али тренирају боље, воде рачуна о опоравку, масажи, исхрани... У моје време ако изгубиш меч, вратиш се у лоби хотела и тамо затекнеш друге губитнике. Покупимо се и изађемо негде... на пиво. А пошто смо сваке недеље губили, то значи и да смо излазили", рекао је Виландер.

Виландер је објаснио и колико је важно да играч свима покаже да може да буде најбољи на свакој подлози. "То је 'огромна ствар', то је важно јер нема одређеног стила који мораш да изведеш на свакој појединачној подлози, мораш да играш својим стилом, који 'ради' на било којој подлози. Мораш да познајеш своју игру, не мора бекхенд овако, а форхенд онако, већ мораш да знаш шта је твоја снага. Новак игра истим стилом на свакој подлози. Да, волео бих да га видим како сервира волеј на Вимблдону, али опет, добро је за игру да имаш исте победнике на свим подлогама, јер очигледно игра никада није била тако глобално позната и популарна, као што је данас, из три разлога. То су Роџер, Рафа и Новак. Четврти разлог је тај што су рекети данас већи, а лопте спорије, и можеш да играш са основне линије на свим површинама".

"Мислим да нам је било забавније него данашњим играчима. Али другачије је. Када одеш у просторије за играче осамдесетих година прошлог века, видиш 20 играча и 20 других људи. А данас, ту је 20 играча и још стотину других људи. Сада на једног играча долази још троје, четворо или петоро људи. Наравно, играчи одлазе на вечеру са својим тимом, много чешће него што одлазе са другим играчима. Ми нисмо имали тимове. Ја сам имао једног тренера, који је тренирао четири играча, и то добра, али смо првих четири године делили тренера, и било нам је забавно. Тако да, нисам сигуран, али јесам срећан што сам играо тада када сам играо. Мислим да ми ово данас не би одговарало, да имам толико људи који су стално око мене, којима је стало, понекад им је сигурно стало више до победе, него играчу. Мени то не би била добра ситуација, ни за кога, и нисам сигуран да бих је добро поднео. Тако да јесам импресиониран њиховим животима, који су налик бизнису, али сигуран сам да стигну и да се забаве", рекао је Виландер и додао да је тенис сада посао.

"Ми смо играли због забаве, страсти, јер то волимо... нисмо имали обавезу ни према коме - спонзорима, агентима, било какве уговоре и зато смо могли да направимо паузу када смо желели. Сада је то посао, а за нас је била само страст".

Виландер је споменуо и Новака Ђоковића, истакавши да је његова улога у развоју тениса велика и да има огроман утицај на младе нараштаје.

"Бјорн Борг је нама показао да је могуће доћи из Шведске и бити одличан тенисер. То Новак ради за децу у Србији, због њега мисле 'ако Новак то може, могу и ја'. И он је само људско биће, мада, понекад се запитам да ли је, превише је добар. Начин на који се креће, као да није са ове планете. Још један начин на који су Борг и Ђоковић слични, због којег мислим да је Новак и важнији, можда не важнији, али ће имати већи утицај на ниво српског тениса у будућности. Разлика је, он никада не греши, он игра тенис тако што натера противника да промаши. Побеђује тако што стиже сваку лопту, јер је хитар, напорно тренира, не умара се, и опоравља се. А сада, у последњих неколико година, побеђује тако што је ментално јачи, боље се понаша, има бољи говор тела од свог противника. То су ствари које свако може да изведе. Свако дете може вредно да вежба, да има добар став, да игра тенис тако да не греши. Али оно што не може свако, то је да има добре шаке. То је некоме подарено, подарила га је природа, или ко већ… ".

"Бјорн Борг учинио је да тенис изгледа лако. Буди тих, имај добар став, тренирај вредно, немој да грешиш. Ја то могу. Новак је исти такав. И због тога Роџер Федерер неће бити велики утицај на тенис у Швајцарској. У смислу популарности, хоће. Али ако не играш баш као Роџер, нећеш бити професионалац, то је скоро немогуће, мораш да будеш надљудско биће да би играо као он. Када је у питању Надал, не можеш тек тако да изградиш страст коју он има. Било би неприродно, и претешко, да играш као Надал. Али Новак? Да, свако ко учи децу тенису рећи ће - играј као Новак. То је најбољи начин, технички најисправнији", објаснио је бивши играч.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар