Потребан опрез и након поплава

С обзиром на то да метеоролози за наредне дане прогнозирају стабилизацију времена, за очекивати је да се поплаве почну повлачити.

Република Српска 15.05.2019 | 00:02
Потребан опрез и након поплава
Након тога је, како кажу у Институту за јавно здравство РС, потребно спровести мјере санације објеката и подручја која су била под водом.

Нина Родић Вукмир, начелница Службе за епидемиологију у ИЈЗ, каже да је, због могућности мијешања са канализационом водом, обавезно чишћење и дезинфекција зидова и подова просторија у које је доспјела поплавна вода.

– Треба бацити загађене предмете и материјале који се не могу очистити и дезинфиковати. Одјећа и обућа могу се очистити и опрати, а дјечје играчке опрати и дезинфиковати, али најбоље би их било бацити. Такође, треба бацити сву храну која је дошла у директан контакт са поплавном водом – наглашава Вукмирова.

Додаје да од комуналних предузећа треба тражити услугу чишћења оштећених септичких јама и испирање канализационог система.

Такође, ако је бунар био поплављен, вода у њему може бити здравствено неисправна, јер је дошло до мијешања са поплавном водом. Да би се утврдило да ли је бунарска вода исправна за пиће, потребно ју је лабораторијски испитати и обавити асанацију бунара, која подразумијева довођење постојећих бунара у исправно стање, у техничком и хигијенском погледу.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 0

Оставите коментар