Причу око НАТО-а започео је СНСД

- Та политичка одлука може бити "Да" или "Не". Ништа између тога није реално. Додик, односно његова политичка партија, започели су о причу о МАП-у, подносећи својевремено захтјев за МАП. На њима је да то питање заврше. Сами су започели - сами морају завршити, категоричан је Иванић.

Босна и Херцеговина 14.05.2019 | 15:59
Причу око НАТО-а започео је СНСД
Бивши члан Предсједништва БиХ и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић у разговору за Вијести.ба наглашава да за активацију МАП-а мора постојати политичка одлука.

Та политичка одлука може бити "Да" или "Не". Ништа између тога није реално. Додик, односно његова политичка партија, започели су о причу о МАП-у, подносећи својевремено захтјев за МАП. На њима је да то питање заврше. Сами су започели - сами морају завршити, категоричан је Иванић.

Коментаришући став предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да војници Оружаних снага Трећег пјешадисјког пука Република Српска буду обучени у униформе ВРС, Иванић је рекао да Трећи пјешадијски пук наставља традицију Војске РС и на својој униформи већ има обиљежје Војске РС.

"То за мене уопште није спорно, тако је дефинисан законски и тако треба да буде. Које униформе ће облачити - то питање регулисано је правилима и законима. Ако није предвиђено да се користе униформе Војске РС, онда Додик мора обезбиједити да то буде промијењено и прихваћено. Ако је кориштење униформе Војске РС предвиђено, онда не видим ниједан од разлога да се то оспорава.

Суштина је како је законски то ријешено. Дакле, ако је омогућено, не видим разлог зашто би се то оспоравало, јер је природно. Ако није омогућено, онда очекујем да ће Додик са својим партнерима, с којима очито добро распоређује функције, успјети договорити и питање униформи. Дакле, на њему је", рекао је Иванић.

 Сто се тише формирања  Савјета министара БиХ и инсистирања на МАП-у, Иванић каже да је то посебна прича.

"Свима је познато да сагласност око тог питања не постоји, посебно између СДА, ХДЗ-а и СНСД-а, као структура које би требало да формирају власт, према ономе што се до сада види. Тај проблем они ће сваки пут наглашавати и свака ствар ће се користити за афирмацију једне или друге политике. Сматрам да је увлачење МАП-а у наше интерне ствари непотребно. МАП је, сам по себи, контроверзна ствар за владајуће. Стичем утисак да су се они запетљали, те да нико не може направити искорак и доћи до неког рјешења. Додик упорно инсистира да МАП-а неће бити, као што и бошњачки политичари упорно инсистирају да ће МАП-а бити", казао је Иванић.

Он каже да заиста не види рјешење у овом тренутку, тим прије што ми нико од њих не дјелује да је спреман тражити рјешење или компромис.

"Сви искључиво инсистирају на својим ставовима. Мислим да ће МАП остати као врло озбиљна тема и даље, те као главни разлог зашто ће бити јако тешко очекивати формирање новог сазива Савјета министара БиХ у овим околностима", казао је Иванић, подсјешајући да је Додик, односно његова политичка партија, започела причу о МАП-у, подносећи својевремено захтјев за МАП.

"На њима је да то питање заврше. Сами су започели - сами морају завршити. Како ће то урадити - ја заиста у овом тренутку не знам". рекао је Иванић.

Освћући се на могућност да високи представник поново користи бонска овлаштења, Иванић је рекао да је новина  да се након дуго времена, након осам година најмање, поново почело појављивати позивање на бонска овлашћења.

"Генерално мислим да бонска овлашћења нису добро рјешење и против њих сам. Тешка политичка порука је да 25 година након успостављања мира и Дејтонског споразума долазите у позицију да се морају користити бонска овлашћења. Сматрам да ће потрајати још дуго времена прије него што се овај механизам евентуално поново употријеби", казао је иванић.

Сматра да позивање на бонска овлашћења представља једну врсту упозорења актуелним владајућим структурама и то не само једној.

"Наиме, уколико се буду користила бонска овлашћења, мислим да ће бити искоришћена у смислу законских рјешења. Биће потребно времена да се постигне сагласност. Ако би се ишло на евентуалну промјену политичара, вјероватно би то било много балансираније него што је то до сада био случај. Не очекујем да ће се икада више десити да само једна страна буде изложена овом механизму", казао је Иванић.

Што се тиче наводног списка неподобних у Републици Српској, који је сачинила власт, Иванић каже: -

Ако тако нешто постоји... Ипак, не вјерујем да постоји. Колико год да је власт у РС изгубљена, не мислим да је изгубљено у тој мјери да се бави оваквим стварима. То би значило да се преко Савјета за заштиту уставног поретка РС праве листе домаћих непријатеља, што је најцрња могућа ствар која се нигдје на свијету не догађа, па се надам да се неће догодити ни у РС.

Но, да постоји негативан став режима према свакоме ко мисли другачије и да се за то злоупотребљавају јавни сервиси, нешто је на шта смо навикли. То је већ годинама присутно у РС и само то је по себи неприхватљиво, а камоли да постоји злоупотреба институција попут Савјета. Надам се да се власт у РС не бави тиме", казао је Иванић.

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ДМ

14.05.2019 14:12

Бице са униформом као И заставом.Трла баба лан да јој продје дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколити

14.05.2019 16:13

Само их треба соколити,заиграо се Баја на двије столице зарад спаса властите гузице,обецао и Русима и Американцима да је са њима,једва цекам епилог.Само не по народу вец по њему,ако прихвати Нато нема бијега у Русију,а ако не онда је готов за вијек и вијекова,и он и породица.Само га соколити да је премудар,препаметан и данон то једини мозе и зна ријесити.Сјести и цекати епилог.Гордијев цвор завеза сам себи око врата,бице занимљиво размрсавње истог.

Name

Горан

14.05.2019 16:24

Причу сада завршити, не у Нато.

Name

ТИТО

14.05.2019 20:55

СВАКА ЦАСТ ЗА ИВАНИЦА

Name

Јоја

14.05.2019 14:48

па одакле их извлаците забога ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИстоцноСарајево111

14.05.2019 14:51

Народ је уз тебе 300 000 људи у РС је гласало за тебе и Бог зна колико јос висе, сто је покрадено!! За 3 године скинут це те СНСД са свих нивоа власти, Ти, Драско, Вукан, Мектиц људи који имају срце и које воле свој народ и Републику Српску!!! И онда кад то буде остат цу овде са својом зеном и 2 дјеце а ако то не буде слуцајно, РС остаје без јос 4 становника!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.05.2019 18:06

Боље иди.Ниста не губимо са твојим одласком,тако неписменим.

Name

Изборни закон

14.05.2019 19:55

Све истина.

Name

123

14.05.2019 15:05

Зар није СДА потегао то питање,не формирањем СМ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борсц

14.05.2019 15:48

мило ти и твој тато син сите униформу каква вам одговара знај ја имоји синови сигурно је висе нецемо обуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Ј.С

14.05.2019 16:36

Треба вама свима финанције укинути па би ви радили а не овако 20 година иста прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

овдје

14.05.2019 17:42

моземо да бирамо измедју Лавине и Поплаве .

Name

Скакац

14.05.2019 18:05

Да се мозда Младене не надас да це НАТО лобисти смјенити Додика због овога,тако да би Ти засјео?Пуно се бавис том темом.Мислим да Ти то ипак није намјера,али досадни сте и Ти и Црнадак са упорним турпијањем тог слуцаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

14.05.2019 18:24

Ста ти уради за вријеме своје владавине ниста добро за србе а сто се тице спискова кои су неподобни у РС то је потекло од БН само завадају народ зато и подрзавају само муслимани и саљу овакве поруке мука ми је од вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манипулисес

14.05.2019 19:57

Долази вам крај.

Name

перо

14.05.2019 19:42

Па ако ти је мука све остале новине су резимске цитај и узивај али хоцес да цацкас па си мало и радознал. Сигурно си неки паразит у администрацији па није ни цудо сто ти је мука али се мало стави у козу оних који немају ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

14.05.2019 19:48

Иваниц је био господин и за то је био само један мандат није никад лагао народ и зато је морао изгубити.

ОДГОВОРИТЕ