Како ће изгледати Пељешки мост

Посљедњи 148. пилон Пељешког моста прије два дана забијен је на морско дно чиме је завршена прва фаза градње овог капиталног инвестиционог пројекта.

Регион 13.05.2019 | 19:43
Како ће изгледати Пељешки мост
Овим поводом Хрватске цесте објавиле су промотивни филм који по први пут доноси 3Д симулацију будућег пута преко Пељешца.

Највећи инвестициони пројекат у Хрватској подијељен је у четири фазе, а садржи изградњу 32,5 километара пута од чвора Комарна до чвора Доли. Пут садржи два вијадукта, два тунела и четири моста од којих је највећи Пељешки.

Саобраћајну плоху на мосту чине двије пута од који сваки има коловозну траку ширине 3,5 метара и зауставну траку ширине 2,5 метара. Предвиђене су и двије ивичне траке ширине пола метра, а ту је и безбједносна и вјетрозаштитна ограда. Укупна ширина моста је 22,5 метара.

Висина пилона је 40 метара, а постигнута је пуна симетрија моста. Најдужи пилони дуги су 128 метара и израђују се у фабрикама у Кини те их контролишу хрватски инжињери. 

Како је тло прекривено глиненим наслагама било је потребно предвидјети чврсте темеље који ће продријети све до чврсте стијене испод наслага.

Градитељи сматрају да су настојали да осмисле савремен, али и економичан мост који ће представљати један од симбола савремене Хрватске, преноси "Клиx.ба".  



(Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

15.05.2019 12:46

Ваљда неће сметати БХ ратној морнарици??

ОДГОВОРИТЕ