Како се узимају суплементи

Помоћна лековита средства и додаци исхрани могу да изазову проблеме с варењем. Гвожђе је најбоље узети на празан стомак, а и витамине А, Д, Е и К је боље не пити уз храну.

Здравље 13.05.2019 | 13:37
Како се узимају суплементи
УКОЛИКО се узимају на неправилан начин, одређене врсте витамина и минерала могу да изазову гастроентеролошке проблеме. Последица узимања неких суплемената може да буде непријатан осећај у стомаку, мучнина, болови и дијареја, тврде научници из Лангон медицинског центра на Универзитету у Њујорку.

Због тога је потребно повести рачуна о неколико ствари.

НА ПРАЗАН СТОМАК ИЛИ УЗ ОБРОК

Има нутријената које организам боље може да искористи ако их узимате уз оброк. Али постоје и неки суплементи које је боље узимати независно од оброка. Витамини који су "киселијег" састава, попут витамина Ц или фолата, могу да изазову мучнину ако их узимате на празан стомак. Витамини раствориви у мастима, као што су витамини А, Д, Е и К, за разлику од неких других, боље се искористе ако их не узимате уз храну.

Гвожђе се најбоље апсорбује ако се узима на празан стомак. Ипак, мултивитамини који садрже много гвожђа или суплементи гвожђа, могу да изазову мучнине, ако их узимате гладни. Због тога је боље да гвожђе узимате уз храну, него да га попијете на празан стомак и осећате се лоше.

ДОБРЕ И ЛОШЕ КОМБИНАЦИЈЕ

Имајте у виду да неки витамини и минерали боље делују у комбинацији, док неке друге комбинације могу да умање апсорпцију. Гвожђе се, рецимо, боље апсорбује ако се узима у комбинацији са витамином Ц, али ако га узимате са калцијумом, ефекат ће бити супротан.

СА ЛЕКОВИМА

Витамини у комбинацији са одређеним лековима, могу да изазову негативне ефекте. Зато је важно да проверите са својим лекаром које витамине смете да узимате заједно, као и да ли постоји могућност да витамини утичу на дејство терапије која вам је преписана, уколико узимате неке лекове.Постоје, рецимо, истраживања која сугеришу да се нежељена дејства мултивитаминских препарата чешће јављају ако је ниво естрогена повишен, што може да се деси ако жена узима пилуле за контрацепцију.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар