ФРА: Путуј Европо и не чекај на Марсељ!

Кошмар Олимпик Марсеља: Без Европе следеће сезоне! Некадашњи шампион Старог континента гледаће евро такмичења само на ТВ-у. Лион ће крајем маја вероватно навијати за Челси.  Лион се грубо поиграо с имењаком! Велодром демолиран од стране гостију, Радоњић замењен на полувремену.

Фудбал 13.05.2019 | 09:51
ФРА: Путуј Европо и не чекај на Марсељ!
Амбициозни почетак и разочаравајући крај сезоне Олимпик Марсеља.

Екипа Рудија Гарсије доживела је у недељу увече пораз због којег дефинитивно неће играти европска такмичења у сезони 2019/20:

Марсељ - Лион 0:3 (0:1)
/Корне 24', 86', Дембеле 84'/

Домаћин је на Велодрому "везао" и трећу утакмицу без тријумфа и зато у предстојећа два кола неће моћи да "добаци" до четвртог места - једине преостале позиције која води у Лигу Европе 2019/20.

Головима двоструког стрелца Гналија Корнеа и Мусе Дембелеа, гости из Лиона остварили су значајан тријумф и дошли надомак освајања треће позиције, последње која доноси пласман у Лигу шампиона (ЛШ) следеће сезоне.

Ако Челси буде победио Арсенал, Лион ће ући директно у групну фазу ЛШ, а у супротном играће квалификације. Наравно, све под условом да "овери" освајање трећег места у дуелима против Каена и Нима.

Са друге стране, проблеми Марсеља су много, много тежи. Амбициозно сложена Гарсијина екипа није изборила евро визу, што се Олимпику последњи пут догодило у сезони 2015/16, када је био 13. на табели.

Ове сезоне издвојен је значајан новац за појачања, доведени су везиста Роме Кевин Стротман за 25 милиона, штопер Ред Бул Салцбурга Дује Ћалета Цар за 19 милиона, крилни нападач Црвене звезде Немања Радоњић за 12 милиона, леви бек Астон Виле Џордан Амави за 10 милиона, Марио Балотели стигао је зимус из Нице као слободан играч... 

Упркос великим плановима, Олимпик је подбацио, а навијачи су после недељног пораза показали љутњу и изазвали нереде, због којих је полиција морала да баци сузавац.

Радоњић је био стартер у нападу уз Балотелија и Окампоса, али ни после 22 наступа за клуб из Марсеља није успео да постигне гол. Мучном наступу домаћих допринео је и Ћалета Цар, који је при резултату 0:1 добио директан црвени картон у 67. минуту.

Да ли ће Монако опстати?

Два кола пре краја, Монако је први изнад црте за испадање, са истим бројем поена као и први тим испод границе - Каен. "Кнежеви", шампиони из 2017, нису победили у последњих седам мечева.

Четврто место остало је једино доступно за Европу и Сент Етјен ће га препустити Монпељеу само у случају великог обрта. Преостале две карте за ЛЕ већ подељене:

- Стразбур се квалификовао за Лигу Европе (2. рунда квалификација) освојивши Лига куп Француске.

- Рен се пласирао у групну фазу Лиге Европе освојивши Куп Француске. Преостало место узеће Сент Етјен или Монпеље.

Требало је ово да буде дерби кола, али је недостатак квалитета у екипи Олимпика из Марсеља и недисциплина условила да гледамо шампионски плес Лиона на Велодрому. Гостујући тим савладао је ужасног ривала са чак 3:0 и одлепио се на четири бода предности у односу на великог ривала Сен Етјен у трци за треће место и пласман у квалификације за Лигу шампиона.

Могао је тим Бруна Женезиоа и убедљивије да слави вечерас, али је пре другог гола ВАР спречио да фантастични Максвел Корне дође до хет-трика.

Све се вечерас у игри гостију окретало око овог сјајног крилног фудбалера који је са два гола трасирао пут свом тиму ка важном тријумфу, а поред њега у стрелце се у финишу уписао и Муса Дембеле, па је Лион потврдио класу на буњишту великог противника.

Што се тиче Марсеља, његове амбиције су дефинитивно замрле у 67. минуту када је због потезања с леђа искључен хрватски дефанзивац Дује Ћалета Цар. Лион је тај поклон знао да искористи и до краја заслужени тријумф учини убедљивијим.

Играо је вечерас за Марсељ и Немања Радоњић, али се као и током целе сезоне није снашао. Руди Гарсија га је заменио већ после првих 45 минута, па је Србин све ближи неславном рекорду пошто ни у 17. лигашком наступу ове сезоне није постигао гол.

Такође, овим поразом Олимпик Марсељ се опростио и од Лиге Европе пошто два кола пре краја има седам бодова мање у односу на четвртопласирани Сент Етјен па је сезона и званично проглашена као - неуспела. 

ФРАНЦУСКА 1 - 36. коло

Петак

Сент Етјен - Монпеље 0:1 (0:0)
/Лаборд 64/

Субота

Анже - ПСЖ 1:2 (0:1)
/Таит 88 - Нејмар 20, Ди Марија 58/

Амијен - Тулуз 0:0

Дижон - Стразбур 2:1 (1:0)
/Тавареш 40, Хвон 90 - Ајорке 68/

Каен - Ремс 3:2 (3:1)
/Нинга 14, Фајр 40, Гулбије 45 - Думбија 37, Зенели 82

Ница - Нант 1:1 (0:1)
/Сар 55 - Мутусами 29/

Ним - Монако 1:0 (1:0)
/Рипар 9/

Недеља

Рен - Генган 1:1 (1:0)
/Сар 15 - Менди 87/

Лил - Бордо 1:0 (1:0)
/Реми 27/

Марсељ - Лион 0:3 (0:1)
/Корне 24, 86, Дембеле 84/

Табела Лиге 1 уочи последња два кола: ПСЖ 88, Лил 72, Лион 66, Сент Етјен 62, Монпеље 58, Олимпик Марсељ 55, Ница 53, Ним 52, Ремс 49, Нант 47, Стразбур 46, Рен 46, Анже 45, Бордо 38, Тулуз 38, Амијен 35, Монако 33, Каен 33, Дижон 31, Генган 26.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар