Вучић у Скопљу: Србија је јака!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у македонском Собрању после свечности инаугурације Стеве Пендаровског за првог председника Северне Македоније, да Србија жели да гради мостове пријатељства између два народа.

Србија 12.05.2019 | 15:11
Вучић у Скопљу: Србија је јака!
Вучић је рекао да ће у току ове године Пендаровском упутити позив да дође у Београд.

"Важно је да су наша политичка и економска сарадња добра, расте трговинска размена између Београда и Скопља", казао је Вучић и додао:

"Желимо да градимо мостове пријатељства између наше две земље и два народа!"

Поводом позива патријарха Иринеја да присуствује Сабору СПЦ председник је изразио огромну захвалност.

"Верујем да присуство Сабору где ћу моћи да одговорим на свако питање и кажем шта мислим јесте од великог значаја за дијалог", навео је Вучић.

Председнику Србије данас нико не издаје наређења

Председник Вучић поручио је данас да је Србија независна, слободна и суверена земља и да за разлику од неких прошлих времена, данас нико не сме да се усуди да председнику нити било ком другом грађанину Србије издаје налоге и наређења.

"Поносам сам што водим такву земју. Не постоји светски амбасадор или званичник који може да ми лупа на врата и да их отвара ногом, као што су то некада радили", рекао је Вучић новинарима у Скопљу поводом оптужбе бившег председника ДС Бојана Пајтића да избори зависе од тога када ће Вучић да "испуни задатак страних газда и призна независност Косова".

"Аутопројекција је чудо. Сећа се он својих времена, док су били на власти и када су морали пред сваку седницу владе и парламента да пошаљу странцима дневни ред да им одобре, а то данас није случај". подвукао је Вучић.

Поновио је да је Србија слободна земља и нагласио да, осим обећања свом народу да ће се борити за интересе грађана, ником никада ништа није обећао што, каже, опозиција зна и што је страшно нервира.

"Већ пет година слушате како је Вучић ту само да испуни нешто. Кад их неко Вучићев буде победио на неким следећим изборима и обезбедио континуирану власт, јер Србију уводимо у бољу и другачију будућност, они ће и даље да кукају како после 15 година морам нешто да испуним", рекао је Вучић.

Оценио је да такве оптужбе долазе када немате никакву политику и када не знате шта ћете од беса и мржње.

Вучић је подсетио да је Косово прогласило независност 2008.године када је, каже, Пајтић био "бог и батина" у Србији, као и Драган Ðилас и Вук Јеремић, и додао да тада ништа нису предузели.

"Послали су два саопштења и наставили да се свађају између себе, а од када сам на власти, више земаља је повукло него што је признало незавсност Косова. Ваљда и то нешто говори", закључио је Вучић.

Председник Србије је о паради у Нишу рекао да је одржана из три важна разлога, од којих је један да људи могу да виде напредак војске.

"Показали смо све оно што ми правимо, до Милоша, Лазара 3, Норе хаубице од 155 милиметара, што продајемо и Кипру и на томе зарађујемо новац. Људи су могли да виде нове униформе, да људи имају и летње чизме, нове шлемове, пушке, панцире. Неко је то морао да заради", казао је Вучић.



Вучић о Лазаревићу: И то кажу они који су нас бомбардовали?

Председник Вучић приметио је данас, поводом критика на његов рачун због учешћа генерала Владимира Лазаревића у обележавању Дана победе, да тако нешто коментаришу они који су бомбардовали нашу земљу.

Лазаревић, који осуђен и одслужио казну у Хашком трибуналу, учествовао је у маршу Бесмртног пука.

"Шта бих могао на то да кажем? И то кажу људи који су бомбардовали ову земљу и убијали нашу децу? Све то оставите по страни, нешто друго је важније ту кад је по среди регион", рекао је Вучић и приметио да је код дела земаља у региону видео нервозу поводом параде.

"Код неких нисам видео нервозу јер хоће да граде добре и пријатељске односе са Србијом, али јесам у Приштини и сарајевским медијма који су измишљали. Ниједног секуда нисам изговорио реч ватра, они су свуда ставили, цитирајући Тита негде - а ја сам намерно чак и из Титовог цитата избегао ту реч да искористим - они су то ставили у први ред, као да је неко некоме претио, иако није...", каже он.

Он каже да је други разлог то што је посвећена пажња и враћен понос свима који су од деведесетих година бранили нашу земљу.

"По први пут се Србија поноси својим херојима. Мислим да се сваки нормалан човек поносио. Трећа ствар је да је та парада показала националну и економску консолидацију Србије", истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је приметна нервоза у региону након параде у Нишу.

"Постоје неки у региону који би желели слабу Србију. Ја им се извињавам што није тако и што Србија напредује", нагласио је Вучић.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Србија

12.05.2019 13:15

Ланац је јак онолико колико је јака његова најслабија карика, а власт је у Србији најслабија карика

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

12.05.2019 14:12

Србија одавно није у ланцу бивше Југославије. Србија је сад у ланцу са: Румунијом, Бугарском и Грчком. А ту је и Мађарска.

Name

срецко

12.05.2019 16:55

Србија је једина незаварена карика у ланцу и она јос није нисаким али кад потписе нато пакт онда је ланац цитав и све карике једнаке.

ОДГОВОРИТЕ