Дрвени тенк у природној величини

Млади таџикистански столар који живи у Русији, после три године неуморног рада, завршио је дрвену верзију легендарног совјетског тенка „Т-34“ за годишњу прославу којом се обележава крај Другог светског рата у Европи.

Свијет 12.05.2019 | 14:20
Дрвени тенк у природној величини
Мухамадшариф Џалилов живи у руском граду Тули, историјском центру оружарске индустрије који се налази јужно од Москве. На предлог пријатеља одлучио је да направи дрвени тенк.

На овај необичан подухват, којим је могао да се бави само у слободно време, млади столар је утрошио три године рада, а за куповину материјала потрошио је око пола милиона рубаља (800 хиљада динара).

„Није поента у новцу, већ у узбуђењу које осећам док то радим. Оно што други троше на пиће и цигарете, ја трошим на тенк. То ми причињава задовољство“, каже Џалилов у изјави за локалну телевизију Теле Тула.

Мухамадшариф потиче из познате столарске породице у Таџикистану, а у Тули живи већ седам година. Тврди да није морао да гледа било какве нацрте већ да има све „у глави“. Међутим, често је одлазио до тенка „Т-34“ који се налази у парку у Тили како би узео мере, што је сумњичаве пролазнике навело да позову полицију.

Најтеже му је било да ради на гусеницама и точковима. Такође, једина ствар коју није могао сам да уради је да покрене тенк. На срећу, успео је да убеди ујака, механичара, да му помогне.



План је био да тенк поклони председнику Русије Владимиру Путину на Дан победе, а све у духу „вечног таџичкистанско-руског пријатељства“. Нажалост, то се није догодило.

На друштвеним мрежама се појавио предлог да се дрвеном тенку додели почасно место у новооснованом меморијалном парку у Тули, а портал Тулске новости наводи да градско веће разматра ту могућност.

Мухамадшариф Џалилов
У међувремену, дрвени „Т-34“, опремљен звучницима чека, прилику да се провоза улицама Туле у пратњи војне музике, што је највећа Џалилова жеља. Пошто је за то потребна дозвола саобраћајне полиције, млади столар је покренуо процедуру.



Џалилова реплика тенка „Т-34“ није први овакав модел у Тулуском региону. Пензионер Алексеј Молчанин, из оближњег града Новомосковска, пре неколико година направио је модел тенка за свог унука, али не у пуној величини и не од дрвета, већ од челика.

(ББЦ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зр

12.05.2019 13:15

Додику направити такав један. Зали битанга за ВРС а он и СНСД је укинули.

ОДГОВОРИТЕ