Крију запослене, дипломе, станаре

Избјегавањем откривања информација о запосленима, података о ситицању дипломе, као и тога ко користи апартмане у административном центру, Влада Републике Српске ради супротно од премијеровог обећања да ће њен рад бити транспарентан за све.

Република Српска 12.05.2019 | 12:05
Крију запослене, дипломе, станаре
"Имамо озбиљну намјеру да Влада што више буде сервис наших грађана. Све што будемо радили биће транспарентно и да наши документи буду у електронској форми", рекао је премијер Радован Вишковић излажући свој експозе.

Од тада до данас прошло је више од пола године, а судећи по бројним примјерима ово обећање још није испуњено. У прилог премијеровом обећању не иду ни многе притужбе новинара, грађана, али и народних посланика.

На захтјев народне посланице Влада РС није дала списак запослених, већ систематизацију радних мјеста без имена и података о стицању дипломе.

Када је Министарство привреде и предузетништва РС израдило документ који се зове Приједлог мјера за унапређење пословања за период од 2019 до 2021. посланица је одговор чекала 10 дана, јер документ није објављен на сајту.

Ни ми нисмо имали више среће, јер нам је на наше питање ко користи апартмане у Влади одговорено да те информације нису за јавност (!), иако јавност то по Закону о слободи приступа информацијама има право знати.

Она која је имала лоша искуства са отвореношћу Владе РС свакако је народа посланица ПДП Јелена Тривић. Она већ мјесецима безуспјешно покушава да добије податке о дипломама запослених, који јој ни након неколико послатих упита, чак и потврде да на то има право, нису достављени.

"Сваки премијер на почетку оптимистично уђе у свој посао и најављује многе измјене у односу на раније функционисање. Међутим, с обзиром на то да је то иста власт, неке праксе се настављају. У ових 150 дана рада Владе није дошло до неких значајнијих промјена у контексту њеног транспарентнијег функционисања", рекла је Тривићева додајући да људи из Владе праве будалу од ње достављајући јој податке које уопште није тражила.



Она наглашава да ће ПДП предложити рјешење које се односи на јавно објављивање трошења новца из буџета.

"Наш став у ПДП је да сједнице Владе требају бити отворне за јавност, осим за она питања која су од важности и безбједносног интереса. Било би добро да се сједнице Владе снимају као што је случај са Народном скупштином Републике Српске, а не да Влада послије сједнице изда штуро саопштење, често чак и без прес конференције", рекла је она.

Слично као и Тривићева, задовољан није ни народни посланик СДС, Миладин Станић.

"Вишковић нема појма куда ово све води. Влада ради нетранспарентно. Све што сједи тамо је увезано у корупцију и само гледају како ће извући што више новца у своје џепове", оштар је Станић.



Додаје да није оптимистичан када је у питању овај мандат, тврдећи да се ништа неће промијенити.

"Проблем је што Вишковић нема одријешане руке да уради нешто што би можда могао и знао да уради", додао је Станић.

Жунић: Увијек може боље

За разлику од оштре опозиције и њихови лоших искустава, посланици владајуће коалиције, свјесни да увек може боље, кажу да су поприлично задовољни радом Владе и нивоом отоврености.

"Не знам шта бих рекао. Наравно да увијек може боље, али није толико страшно колико неки говоре", рекао је кратко посланик СНСД Игор Жунић.

Транспарентност рада Владе Српске једнији је похвалио народни послнаик СП, Горан Селак, који тврди да је потпуно задовољан досадашњим искуством.

"Према мојим досадашним искуствима, као и искуствима клуба СП, сви документи и материјали се достављају благовремено и верујем да ће тако бити и убудуће", рекао је он. 

Свитлица: Морају бити отворенији

Уредник инфо-редакције портала Мондо, Жељко Свитлица, каже да нема осјећај да је Влада транспарентнија него раније, те да је у редовној комуникацији коју новинари воде с Владом, махом са службеницима са односе с јавношћу, све исто већ пар година.

"Најчешће, у добијању одговора из било ког министарства нема великих проблема. С тим да нећу октрити топлу воду ако кажем да добијање одговора не значи увијек и добијање података", рекао је он.

Додје да овдје има и новинарске кривице јер „нама увијек треба било какав одговор што прије, и онда је то некакав компромис у смислу: ‘дајте ми бар нешто, да попуним текст'”.

"Транспаретност зависи од области за коју се интересујете. Тешко је из званичних извора добити информације које ”коштају милионе марака”, о сумњивим фондовима који купују ресурсе или о пословању ИРБ-а, пословању пропалих банака, а лакше је добити из неких, условно речено, `мање важних области`", објаснио је Свитлица.

Сматра да Влада и сви њени органи треба да буде много отворенија и да је до било које информације могуће доћи са пар кликова, поготово до информација о трошењу новца.

"На крају крајева, шта и ако знамо све податке? Нпр. о фамозним наплатним рампама у Гламочанима знамо и да су саграђене на мјесту гдје нису требале да буду. Удеси на том мјесту односили су животе и на крају су након много перипетија уклоњене. На све је потрошено неколико милиона КМ и на крају – ником ништа", закључио је он.

Момић: Није ни горе, ни боље

Новинар Гласа Српске, Дарко Момић, сматра да би грубо било рећи да је рад Владе Републике Српске нетранспарентан, али свакако да није довољно транспарентан.

"То што из Бироа за односе са јавношћу Владе РС на вријеме стижу најаве догађаја и саопштења о активностима премијера и министара није нешто чиме треба да се хвале, јер је то напросто њихова обавеза", рекао је он.

Додаје да, када је ријеч о добијању одговора на питања, стање се ни по чему не разликује у односу на раније Владе Српске.



"Сви ми новинари знамо који портпароли се труде да свој посао раде максимално професионално, а који су преко ноћи заборавили да су некада и сами били новинари", каже он.

Додаје да смо јако далеко од тога да сједнице Владе Републике Српске буду отворене за јавност, што је пракса у многим европским земљама, али не види зашто би био проблем да јавно доступни буду сви акти које усвоји Влада или да стенограми и записници са сједница Владе Српске буду јавно доступни и на сајту Владе РС.

"На новогодишњем пријему за новинаре сам питао премијера Радована Вишковића шта мисли о пракси из неких земаља у којима члан Владе по избору новинарске заједнице или професионалних удружења једном мјесечно долази на брифинг пред новинаре и уреднике који га решетају о свему и свачему. Премијер је рекао да новинарска заједница или удружење упути такву иницијативу према Влади, а да он нема ништа против тога да то постане пракса и код нас", испричао је он.

Момић закључује да транспарентност Владе није ни боља ни гора у односу на претходне, али “и ми би могли да извршимо мало јачи притисак да ствари промијенимо у своју, односно у корист јавности”.

(српскаинфо)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Јаффа

12.05.2019 10:09

Важно је да је тај секташ и одан водји и клану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сервис

12.05.2019 10:42

Које се све врсте услуга прузају у тим зградама владе?

Name

Ре сервис

12.05.2019 11:25

Сексуалне услуге. У мозак.

Name

ПРОДАНИ

12.05.2019 11:44

Дарко Момић

Name

Не крију "дипломе"

12.05.2019 10:15

Све сами Апеирони, НУБЛ-ови, Прометеји (Прометеј - поспрдно назван "Бањалуцки Харвард") и остали Клинцови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

12.05.2019 10:15

Апартмане користе разне трпсче. И наградјене разним дипломама и разним звањима на која се незнају потписати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

12.05.2019 10:29

Мафија! Како другачије именовати ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гангстер Влада

12.05.2019 10:37

Све је то с коца и конопца с купљеним дипломама запослено преко странака.Ил директно.Преко кревета. Расирених ногу.Ма дајте.Па ту да додјес с дипломом Стенфорда или Јејла посао нецес добити.И то да нам креира развој.Оце.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????

12.05.2019 12:00

Па ни са државном дипломом не значи да је бољи од овог са приватном, ево самно раде два момка један је завржио државни један приватни овај што је завршио приватни три пута бољи од овог што је завршио државни śто значи ако се трудиш и учиш није битно да ли си завршио државни или приватни факултет. Наравно ако диплома није стечена преко ноċи (купљена) то је нешто друго

Name

За ????

12.05.2019 12:32

А који факултет ти имас заврсен?

Name

Цорлеоне

12.05.2019 13:40

Највећи лоповлук је на државним факултетима. Ту корупција станује. У РС данас постоје приватни факултети којима по организацији, квалитету образовања и начину стицања знања државни нису ни до чланака. Додуше, има приватних факултета који само продају дипломе, а такве су основале странке у власти да пљачкају грађане.

Name

За мафијаса

13.05.2019 06:11

Сви наси приватни факуктети продају дипломе, не с...и

Name

Мирослав

12.05.2019 10:41

Читам прије неколико дана , кад су у ХР најавили провјеру диплома код просвјетни радника , одма 200 људи дало отказ , па и код нас би могка бити таква најава , само да се види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.05.2019 10:42

Да сте у праву ви који приговарате ви би били власт, овако је то само оцајницки коментар према свему сто се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

царлито

12.05.2019 10:43

Треба поднијети тузбу због прикривања информација које је Влада дузна да даје јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ЦАРЛИТО

12.05.2019 11:05

КОМЕ ПОДНИЈЕТИ ТУЖБУ? СЕКТА СВОЈЕ НЕ СУДИ. ВЛАДУ ПРЕТВОРИ ЛИ У ЈАВНУ КУЋУ. ЦРВЕНИ КВАРТ. ВИШКОВИЋ БИ МОЖДА ХТЈЕО НЕШТО АЛИ ОН ЈЕ ТУ ФОРМАЛНА ФИГУРА. БРИНЕ О ВОЗИЛИМА, ПРЉАВА, ЧИСТА, ГУМЕ. СРАМОТА, АЛИ ТА СРАМОТА ДОДИКУ НЕ СМЕТА ЈЕР СЕ ОН БОРИ ЗА ВЛАСТ У СРБИЈИ УМЈЕСТО ВУЧИЋА. ПАРЕ МУ УПЛАЋУЈЕ ВИДОВИЋКА НА РАЧУН. БИСЕРКА САМО ГОВОРИ ШТО ДОДИК НАПИШЕ. БЕЗ БОНСКИХ ОВЛАШТЕЊА И СМЈЕНЕ СЕКТЕ НЕМА СПАСА. ТИХЕ УБИЦЕ НАРОДА.

Name

Модрицанин

12.05.2019 10:47

Не знас ти Тривицка ни свој посао радити а камоли како дрзава треба функционисати. Да знас свој посао радити неби одлазила у политику која је потпуно друга област од економије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

12.05.2019 11:24

Ре, Каква си ти будала, па ко је мјеродавнији од др. Економије да критикује ову власт. Можда неки менаџери са купљеним дипломама као ти...

Name

одсада па надаље и убудуће

12.05.2019 11:44

За бескрајно глупог човјека рећи ћу МОДРИЧАНИН

Name

Модрицанин

12.05.2019 13:39

Ја немам никакав проблем са тиме ако сам глуп и нека буде тако ако је теби лаксе. Оцито је да би ти волио да будес паметан као и особа о којој смо коментарисали.

Name

ре

12.05.2019 10:47

Како и којом преваром добише ови лопови и овај пут изборе у РС , када ништа паметно и нормално годинама не раде за пропали и гладни народ и борце РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реее

12.05.2019 12:24

Само кукате.. Па како опет покрадени избори... Увијек било и бице: ко губи има право да се људи... Исфрустрирани сте.. Радите несто

Name

Жана

12.05.2019 11:37

Ми можемо, све док је СНСД на власти, сањати да ће нам по било којем питању бити боље. Да ли би нека друга странка била боља то се не зна, али се са сигурношћу се може тврдити да од ових горих нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

12.05.2019 11:48

Јавност рада владе није ни боља, ни лошија, говорите српским језиком и пишите ћирилицом, јебала вас транспарентност, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танго

12.05.2019 12:01

Док препостени ПДП-овци посаде ДИФ-овце на прво радно мјесто директор јавног предузеца. Ово препуцавање опозиције с позицијом је ругала се врана врани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.05.2019 13:00

Не казе се позиција, него власт. Толико о томе.

Name

Ре

12.05.2019 12:06

А да се побољша стандард градјана и становника, да се свима пружи живот достојан човјека?? О томе изгледа нико не расправља у скупштини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцани су огорцени!!!

12.05.2019 16:23

Питања се много поставило ,одговора нема.Оцито да је одавно требало направити једно велико поспремање по питању образовања и именовање,везано за прве људе на позицијеама у јавним предузецима. Свако ко долази на цело јавног предузеца доноси диплому,полозен струцни испит и остале доказе везано за тразене услове ,да мозе руководити предузецем.Ако јос доказе на којим пословима је до тада радио и добре резултате остварио, свака похвала!Поставља се питање да нам неко одговори "Да ли нпр. инзењери са заврсеним теским тех.факултетом ,стипендирани од стране дрзаве за постигнуте надпросјецне резултате (први дипломирали у генерацији)заслузују да имају радни задатак у предузецу у којем су запослени? Њихово сколовање скупо коста, велика подрска родитеља,одрицање од много цега, народ издваја новац за стипендије.Неки од тих људи до сада нису били полицки актери ,али имају ста политици понудити. Једноставно додјете у ситуацију да се морате повуци у страну.Тај "СКОРОЈЕВИЦ" , односно полодавац нема диплому ,не зна ни један страни језик ,није информатцки образован , не зна стратески програм везано за стратеско пројекте у предузецу . Ви то све посједујете,доказе имате .Једноставно, такви не разумију улозени велики вас труд, издвојено и улозено огромно вријеме ,јер они мемају колеге са факутетата , немају препоруке професора итд.Овакав послодавац се усуди да вама тако образованом посаље Уговор о раду за радно мјесто средње струцне спреме,сто је јос горе без услова за рад.Ви сте били незаобилазни инзењер за стратеска рјесења и проблеме у предузецу.Нека нам неко одговори у коју категорију безобразлука ово спада? Ако је прекопрука да је за успјех потребно:образовање , промисљени приступи,процедуре,провјерене методе,."будимо људи 'признајмо неци успјех" !!!

ОДГОВОРИТЕ