Породица Мемић о протесту у Бечу

Велики протести у Бечу за трагично страдале младиће Давида и Џенана у БиХ најављени су за сутра, 12. маја. Грађани БиХ су се организовали како би аутобусима пружили подршку породицима које траже истину о смрти два младића и то у Аустрији.  

Босна и Херцеговина 11.05.2019 | 18:18
Породица Мемић о протесту у Бечу
Тамо ће бити и породица Мемић.

– Ускоро ће бити и у Сарајеву протести. Идемо у Беч сада. Јавности је одавно познато шта се десило, како је убијен Давид, како је убијен Џенан. Вратићу се на тај дан: Ноћ мирна, тиха, Алеја освијетљена, мог дјетета нема, Алиса се не сјећа. Тужилаштво КС никада Алису није испитало како треба. Преко три године борбе, отворена истрага за убиство, јавности је јасно да се није десила саобраћајна несрећа, шта год сам износио у јавност Тужилаштво је говорило да су неистине, Суд је пресудио да није било саобраћајне несреће али борба још увијек траје – казао је Муриз Мемић, отац страдалог Џенана, за Н1.

Муриз Мемић казао је како сада чека одлуку Врховног суда након које ће знати шта даље да ради:

– Роми могу бити суђени сто пута, никада се неће доказати да је била саобраћајна несрећа. Чекам одлуку Врховног суда да закажем протесте у Сарајеву, да позовем све грађане који имају своје дијете. Ако мисле да им је дијете сигурно не требају доћи на протесте, а ко осјећа несигурно у овом граду треба да дођу и да дају подршку. Јер ја се не борим више за Џенана, борим се за другу дјецу. Не могу стати кад знам истину – истакао је он.

Упркос различитим коментарима, сестра Џенана, Аријана Мемић истакла је да је у политику ушла искључиво као глас обесправљеног народа:

– Коментари су најчешће да сам искористила убиство свога брата како бих ушла у политику. То је нешто што мене боли, наравно да то није тако. Грађани знају да је рјешавање убиства мога брата важно и кључно за будућност правосуђа у БиХ и самим тим свим нас. Сасвим је логично да ћу користити све пружене могућности да укажем на неправилности у раду тих институција – истакла је Аријана.



Породица Мемић имала је састанке и са међународном заједницом. Шта они кажу?

– Њима је стало да се ријеши стање правосуђа у БиХ, они су рекли да ће то трајати. Рекли су да се ми морамо борити, и да се они директно не могу мијешати али да ће помоћи колико је у њиховим овлаштењима. Зато ћу се ја борити, не могу корумпирани људи више бити у власти. Ова земља је пропала ако се не ријеши случај Драгичевић и Мемић –  казао је Муриз Мемић и додао:

– Страшно је што млади не читају књиге, али још је страшније што државу воде политичари који нису прочитали ниједну књигу. Нису написали ниједан рад, када објаве рад, украли су га. Нико није сигуран у овој држави. Када људи од струке кажу какво је стање у ВСТВ шта имамо даље причати. Странци су то препознали, имали смо многе састанке са Инцком, Хахом, америчком амбасадом, али треба времена – каже он. 

Дио одговорности је, кажу, на комесару Халиловићу и Вахиду Ћосићу, но они су смијењени.

– Комесар Халиловић је само показао какав је нечовјек. Кад је требао доћи на мјесто комесара рекао је све ће учинити. Он је на ту столицу дошао због Џенана а посљедњи чин који је урадио у тој столици је враћање Вахида Ћосића за свог замјеника како би га могли опет именовати за комесара. МУП је толико корумпиран да нема мјере. СДА је направио све странке у БиХ јер људи су одлазили од њих када су видјели како су корумпирани, нечасни – рекао је отац страдалог Џенана за Н1.

Аријана Мемић казала је како не планира ићи одавде иако је свјесна да јој се може десити исто што и брату, с обзиром на то да јавно износи доказе и кроз политику се труди да каже истину.

– Искрено да кажем гаде ми се неке ствари овдје, односи међу људима. Имамо сада ситуацију у Скупштини Кантона гдје сједим иза клуба СДА заступника и мучно ми је слушати Аљошу Чампару када се јави и крене причати о праву и правди а упознат је са нашим случајем – додала је и наставила:

– Убили су ми брата, сакрили његове убице и нико никог не санкционише, али ме не интересује шта ће бити са мном. Свјесна сам да ми се може десити да ме удари неки летећи комби што мијења боје. Једино ми је битно да се сазна истина у вези мог брата – казала је Аријана у јутарњем програму Н1.

Након три године борби, Муриз Мемић више нема ријечи за људе који воде овај поступак, али наставиће да се бори.

(Н1)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ГАГА

11.05.2019 16:28

ПРАВДА ЗА ДАВИДА ,ДЗЕНАНА СЛАВИСУ НИКОЛУ ЈОВАНА МАХИРА ДАЊЕЛУ ИТД

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

11.05.2019 17:01

ПОДРСКА МЕМИЦУ И ДАВОРУ СРБИ НЕМОЈТЕ ГЛЕДАТ КАКОСЕ МОЛИ БОГУ У ОВАКОЈ ТРАГЕДИ СВАСТА ЦИТАБ НА РАЗНИМ ПРОФИЛМ НЕКАСЕ СВАКО ЗАПИТ СТА КАДБИ ОН ТО ДОЗИВЕО

Name

Правдашица

11.05.2019 17:09

Борите се храбри родитељи, и ми сви да вама, недајмо да се ово кофојење зла шири и да смо покретне мете њиховим болесним умовима. Правда за Дзенана, правда за Давида!

Name

нико никановиц

11.05.2019 16:59

Све се зна а сви и даље тразе истину, какав апсурдизам. Докази су ту (бар сто се Давидове смрти тице), али се не смију објавити, или докази не доказују прицу коју треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.05.2019 15:29

А шта је истина??

Name

бејха

11.05.2019 17:04

Истина на залост, БиХ је црна рупа без дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

а да, никад

11.05.2019 17:47

А кад ће неки масовнији скуп у Сарајеву уз нападе на Бакира?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

12.05.2019 05:13

И једни и други су против Додика. Баш интересантно

Name

Ре

12.05.2019 07:12

Посети оптичара под хитно! Број протеста у РС- у је смешан у односу на Федерацију.

Name

Ре:

12.05.2019 08:06

Онда кад буде и масиван у БЛ против Додика. Јеси ли задовољан велики србине?

Name

НЕНА

11.05.2019 22:39

ПРАВДА ЗА ДАВИДА,ПРАВДА ЗА ПРОЛЕ ДРАЗЕНКА,ПРАВДА ЗА ДЗЕНАНА,ПРАВДА ЗА СВА ЗАТАСКАНА УБИСТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

12.05.2019 05:37

Сватите једном за сва времена; нема правде, нема, нити је када било, нити ће је када бити. Чуј правда. Ко је измислио правду? Да, да, ко је измислио правду, ајде да чујем?

Name

Директ

11.05.2019 23:34

Кад резим и резимска полиција у РС од Нове године не дају да ПзД протествује у Бања Луци. Нека, јос боље. Нека цитав свијет види да зивимо у диктатури тј. под диктатуром накарадног резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перун

12.05.2019 08:44

Нико их није дирао док су протествовали али брате да мени група грађана одређује хоће ли бити прославе нове године у граду или неће и да нападају полицију на дужности е то је превазишло све. Нека покушају данас у Бечу напасти полицију или нека улете на прославу дана мајки и полупају озвучење па да видиш је ли тамо диктатура или демократија.

Name

007

12.05.2019 15:30

Протести ДА,немири НЕ.

ОДГОВОРИТЕ