Руси ''намирисали': Жалили се НАСА

Русија се жалила НАСА због мистериозног мириса алкохола у Међународној свемирској станици након посете броду "Спејсикс Кру Драгон", пише "Раша тудеј".

Свијет 11.05.2019 | 16:05
Руси ''намирисали': Жалили се НАСА
"Спејсикс Кру Драгон" је очигледно донео са собом "дух забаве", заједно са залихама, и то при својој првој посети Међународној свемирској станици (ИСС).

Русија је послала жалбу НАСА о овој "чудној ситуацији".

Инцидент се догодио почетком марта, када је стигла посада "Змаја" на ИСС, изјавио је у петак за РИА Новости шеф Центра за обуку космонаута Павел Власов.

Како је то био пробни лет, брод је био без посаде и носио је терет са залихама, као и лутку астронаута уместо стварне посаде.

Трећег марта посада станице је приметила јак мирис алкохола и обавила неке тестове, при чему је открила неуобичајено високу концентрацију изопропилног алкохола у ваздуху - око 6 милиграма по кубном метру.

Пре доласка посаде "Змаја", концентрација је била само делиц́ милиграма, каже Власов.

Космонаути су морали да користе системе за пречишц́авање ваздуха, успевши на тај начин да доведу концентрацију на 2 милиграма.

Руски органи поднели су жалбу НАСА о питању изопропила. Америчка свемирска агенција потврдила је да је добила ово питање, описујуц́и инцидент као "занимљив", али не и опасан за станицу и њену посаду.

"Спејсикс", такође, сарађује у истрази мистериозне афере са алкохолом, каже НАСА.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

редовно

11.05.2019 20:55

као и увијек Американци праве Проблеме тамо гдје их нема

ОДГОВОРИТЕ