КК Приштина не одустаје од АБА лиге!

"Проблем је, јасно, политички, јер Партизан и Звезда све то гледају на политичкој основи", рекао је Ставилеци и додао да су пре две године "сви осим Србије и БиХ имали позитиван став о овој идеји".  Приштина шаље писмо намере у АБА лигу: Имамо буџет од 500. 000 евра и биће још већи, увек пуну халу, али Звезда и Партизан не дају. . . ! ”Ако не можемо у Јадранску лигу, можемо и у АБА 2 прво, али мало ко би могао да нам парира”!

Кошарка 11.05.2019 | 18:01
КК Приштина не одустаје од АБА лиге!
Председник Кошаркашког клуба Приштина изјавио је да тај клуб неће одустати од намере да заигра регионалну АБА лигу.

Блеранд Ставилеци је у интервјуу за "Спортске новости" из Загреба најавио да ће, после неуспешног покушаја из 2017. године, Приштина поново аплицирати.

"Пре две године смо урадили оно што је од нас захтевано, писали смо писма, пружали информације, а то ћемо радити и сада. Осим писма о намерама, доставићемо све неопходне документе. Што се нас тиче, ми смо спремни. Наредних дана ћемо повући неке потезе", рекао је и додао да су пре две године "сви осим Србије и БиХ имали позитиван став о овој идеји".

"Проблем је, јасно, политички, јер Партизан и Звезда све то гледају на политичкој основи", рекао је Ставилеци.

Одлуку о пријему Приштине, као и било ког клуба који учешће није изборио на терену, може да донесе само Скупштина АБА лиге. Она ће 24. маја гласати о пријему грчког Олимпијакоса, који је у међувремену озваничио кандидатуру.

Према Статуту регионалне АБА лиге, такозвано Косово није препознато као самостална држава, што значи да би Приштина морала да аплицира као представник Србије.

Прашина још се није слегла после завршеног финала Јадранске лиге и неуспелог неформалног састанка у организацији председника Будућности Драгана Бокана, а из јужне српске покрајине стижу поруке које би поново могле да уздрмају односе унутар региона.

У данима када се све гласније прича о жељи Олимпијакоса да уђе у Јадранску лигу, још један клуб истакао је јасну намеру да се укључи у ово друштво - кошаркашки клуб Приштина. Председник овог тима Блеранд Ставилеци најављује да ће у наредним данима поднети нови захтев за укључење у Јадранску лигу, што је тема коју досад нико није озбиљно схватао. Каже, пре две године су Приштину на путу ка АБА друштву спречили београдски вечити ривали...

“Пре две године смо обавили разговор с директором АБА лиге Крешом Новоселом, био је то отворен разговор и све државе које су створиле АБА лигу, изузев Србије и БиХ, биле су позитивне око идеје да се прикључимо АБА лиги”, рекао је Ставилеци за Спортске новости и додао:

”Проблем је, јасно, политички, јер Звезда и Партизан, а посебно Звезда, све то гледају на политичкој основи. А наш је став да то није идеја”.

Покушао је контроверзни бизнисмен да објасни актуелну ситуацију у региону и упоредио је с дешавањима у недавно завршеној финалној серији Јадранске лиге...

”Знамо добро колико је проблема имао овај регион, знамо каквих је проблема имала Хрватска са Србијом, али будућност је испред нас, а спорт је прилика да све те несугласице које су биле прескочимо. Спорт је најлакши за преношење порука, а иако ту сада нема наших клубова, Србија и даље све гледа кроз призму политике, што смо имали пример видети и у финалу АБА лиге. Оно је била катастрофа, за све људе који су оно гледали, ја тридесет година пратим кошарку и никада нисам ништа слично видео на паркету, као уочи те пете утакмице финала”.

Ставилеци је открио да је буџет клуба тренутно 500.000 евра, али да би значајно могао да порасте у наредном периоду, као и да је дворана увек пуна.

”Имамо уговоре са спонзорима, с најозбиљнијим компанијама које желе да улажу у спорт, који препознају у нашој идеји заједничке циљеве. У случају да заиграмо АБА лигу, или Лигу шампиона, мислим да бисмо без проблема наш прорачун удвостручили. Иза нас стоји град Приштина, публика нам је ватрена, имамо дворану у коју стане 3000 навијача, с телескопима и 3500 навијача...”

Упитан да ли ће Приштина до седнице Скупштине Јадранске лиге заказане за 24. мај послати документацију потребну за аплицирање, уследио је одговор:

”Још пре две године ми смо направили све што је од нас захтевано, писали смо писма, пружали информације, а то ћемо направити и сада. Осим тог писма намере, ми ћемо доставити све потребне материјале, документе. И наши су погледи искључиво спортски, ми на то не гледамо из призме политике. Тако да што се нас тиче, ми смо спремни, у следећим данима ћемо повући неке потезе, а волели бисмо да се на нас гледа искључиво кроз спорт, не кроз политику”, каже Ставилеци за Спортске новости.
Најављује да би Приштина имала “рекордну гледаност” ако би ушла у АБА лигу...

”Уосталом, пратимо АБА лигу, видимо и да се неке утакмице играју у дворанама које су мање од наше, а нису нити пуне, а ја сам, рецимо, сигуран да кад би Приштина ушла у АБА лигу да би она имала рекордну гледаност. И била би то добра порука, добра реклама и за све, али и за саму АБА лигу”.

Први човек Приштине каже да му не би сметало ни да се његов клуб такмичи у АБА 2 лиги.

”Пратили смо и АБА 2 лиге уназад две сезоне и ми нећемо бити ти који ће кршити правила. Ако не постоји друга опција, спремни смо кренути и кроз АБА 2 лигу. Иако, јасно је да је то такмичење нешто слабије, јер ако је некада било упитника око тога каквог је квалитета Приштина, ми смо ове сезоне показали да можемо играти с јаким екипама европске утакмице, па мислим да би само једна или две екипе из АБА 2 лиге пружили једнаки квалитет нама. Али, ако су то правила, ми ћемо их поштовати, само желимо равноправан однос”.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар