Што крију податке о набавкама?

Предузећа „Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС) и „Аеродроми Републике Српске“ одбили су да Агенцији за јавне набавке БиХ доставе податке о јавним набавкама у прошлој години.

Република Српска 11.05.2019 | 12:09
Што крију податке о набавкама?
Агенција за јавне набавке БиХ урадила је Извјештај о праћењу поступака јавних набавки за 2018. годину који показује да институције нереално планирају јавне набавке.

Од 15 анализираних институција у БиХ са великим буџетима за набавке, шест је из Републике Српске, с тим да су „Електропривреда РС“ и „Аеродроми РС“ сакрили податке о планираним и реализованим набавкама.

Агенција је међутим праћењем портала јавних набавки утврдила да је „Електропривреда РС“ закључила прошле године уговоре вриједности 2,2 милиона, те директне споразуме од око 234.000 КМ.

Предузеће „Аеродроми РС“ је закључило уговоре вриједне више од пола милиона, те директне споразуме од око 206.000 КМ.

За разлику од ова два предузећа, друге анализиране институције у РС нису криле податке, па је тако утврђено да је Универзитетско – клинички центар РС лани планирао набавке од 56,9 милиона КМ, а да су на крају године реализоване набавке биле за 6,8 милиона ниже.

„Аутопутеви РС“ су током 2018. године намјеравали да путем јавних набавки потроше 174,3 милиона КМ, али им то није пошло за руком па су набавке биле мање за 142,8 милиона.

Њихове колеге у „Путевима РС“ план од 91,8 милиона КМ такође нису испоштовали, па су јавне набавке овог предузећа лани биле за 49,1 милион мање.

Анализиране су и набавке Фонда здравственог осигурања РС планиране вриједности 342,4 милиона КМ. ФЗО није испунио план набавки у вриједности од 129 милиона.



Из Агенције за јавне набавке су навели да су анализирани подаци за 15 уговорних органа са великим буџетима за набавке, уз податке објављене на Порталу јавних набавки за девет мјесеци 2018. године, те да су анализом уочене велике разлике између планираног и реализованог, што је показатељ нереалног планирања.

„Планови набавки су, у већини случајева, усвојени у другом кварталу 2018. године. Просјечан број измјена планова за ових 15 уговорних органа је 5,6 и то је показатељ лошег планирања. Просјечан број планираних преговарачких поступака без објаве обавјештења је 6,3 поступака, док је према подацима са Портала јавних набавки за посматрани период реализовано просјечно 7,53 поступка“, истакли су у Агенцији.

Додали су да се из података за посматрани период долази до показатеља који указују на лоше планирање, лошу реализацију за прва три квартала у 2018. години, већи број преговарачких поступака без објаве обавјештења у односу на планирано и мали број додјељених уговора у посматраном периоду.

Агенција за јавне набавке предложила је Савјету министара БиХ да усвоји закључак да се Законом о јавним набавкама детаљно дефинише планирање набавки и реализација уговора, као и пратећим правилницима.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Директ

11.05.2019 13:01

Лука Петровиц крије прљаве послове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.05.2019 13:58

Па засто би поново давали кад Агенција има све те податке јер свака јавна набавка иде преко сајта Агенције за јавне набавке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

11.05.2019 13:59

не крију него не дају. Јер им се тако мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудари

11.05.2019 20:19

Па у нас Прокин јаци нег директор.

ОДГОВОРИТЕ