Ко ће платити дуг фирми у стечају?

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ФОНД ПИО) РС потраживао је на крају прошле године 90,6 милиона КМ од фирми у стечају, а досадашња искуства су показала да је наплата дуга од ових фирми изузетно мала.

Република Српска 11.05.2019 | 12:04
Ко ће платити дуг фирми у стечају?
Према евиденцијама Фонда укупна потраживања по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на крају 2018. су износила 462 милиона КМ. Највећа дуговања за доприносе за ПИО имају здравствене установе у РС које су и лани наставиле да гомилају дуг, али велики дуг имају и пропале фирме.

Подаци Фонда показују да је дуг фирми у стечају и ликвидацији у прошлој години смањен, али разлог за то је отпис након што дуг није могао бити наплаћен.

„Потраживања Фонда од предузећа над чијом имовином је покренут стечајни или ликвидациони поступак износила су 90,6 милиона КМ и мања су за 11,7 милиона него 2017. године. Смањењу ових потраживања у великој мјери је допринијело поступање Фонда по рјешењима Пореске управе о отпису стечајних потраживања у дијелу који се односи на камате“, наведено је у извјештају.

Пореска управа РС, на основу рјешења судова, сваке године отписује милионске дугове фирмама код којих је закључен стечај. Само у прошлој години ПУРС је, након окончања стечаја, овим фирмама отписала 63,1 милион потраживања.

Када су у питању здравствене установе РС, подаци Фонда показују је њихов дуг у прошлој години наставио да расте и премашио је 128 милиона.

„Дуговања здравствених установа по основу неплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на крају 2018. године износила су 128,4 милиона КМ и већа су за седам милиона КМ у односу на годину раније. Од 69 здравствених установа за само њих 19 се може рећи да редовно измирују своје обавезе“, наводи се у извјештају.

Извјештај Фонда открива и да чак половина локалних заједница у Српској не уплаћује доприносе редовно.

„Укупна дуговања 32 локалне заједнице по основу неплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на крају 2018. године износила су 2,6 милиона КМ и већа су за 38.885 КМ у односу на 2017. годину, док 31 локална заједница редовно измирује своје обавезе“, додаје се у извјештају.

Потраживања Фонда друштава са ограниченом одговорношћу износе 112,9 милиона КМ, од самосталних предузетника 86,3 милиона, док потраживања од предузећа којима је одобрено одгођено плаћање износе 110 милиона КМ.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бања

11.05.2019 10:54

Додиг оње толико паметан даце то он санирати прицом.теско се нама......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.05.2019 12:40

Све це то народ, кроз све веце порезе и све веце задузење, платити. Резим брља, мрља и краде, а народ плаца тудје греске. Из овог има излаза. Протести су ријесење. Није лако, али непротествовати знаци слагати се са оваквим стањем, које уз то постаје све тезе. Тезина ланаца постаје неиздрзива. Неко мора стати на пут овом (накарадном) стању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу .....

12.05.2019 13:38

Јаке ми Пореске управе? Њемачког Финанзамта се боје ко змије, можеш све ал да не платиш држави обавезе е то не можеш па да си и цар. Ово у РС је спрдачина од управе. Сви видимо да филмаши синовима купују бијесна аута, а овамо дужни држави милионе.

ОДГОВОРИТЕ