Чиме узрокујемо наслаге стомака

Према посљедњим истраживањима, људима средњих година заиста је теже изгубити наслаге око трбуха, и мушкарцима и женама. Чак и они који су у младости били мршави, у средњим годинама могу се драстично проширити. Хормони све диктирају.

Здравље 10.05.2019 | 21:38
Чиме узрокујемо наслаге стомака
У тридесетим годинама живота ниво хормона у тијелу опада. То је разлог зашто и метаболизам почиње спорије радити, а што он спорије ради, људи се више дебљају. Тада се, наиме, сагоријева мање енергије и похрањује више масноћа у тијелу. Истраживачи су открили да то код просјечног мушкарца и жене узрокује додатних 450 до 900 грама сваке године, и то у доби од 35. до 55. године живота.

Код мушкараца

Висок ниво тестостерона одговоран је за одржавање витког и мишићавог изгледа кад су млађи. То се догађа зато што тај мушки хормон веже масно ткиво и избацује га из тијела те се не гомила око струка. Помаже и при изграђивању мишића, убрзава метаболизам и смањује ризик од појаве дијабетеса, јер одржава осјетљивост на инзулин.

Али, након 30. године, ниво тестостерона природно се почиње смањивати за, отприлике, један посто годишње. То подстиче тијело да похрањује масти, посебно на подручју стомака, што није само естетски него и здравствени проблем, јер повећава ризик од болести срца и дијабетеса.

Мишићно ткиво

Женско тијело има њежну равнотежу прогестерона и естрогена током плодног раздобља живота. Познато је да виши ниво естрогена повећава настанак масног ткива. Код млађих жена ниво оба хормона је подједнака. Но, од 35. године живота нивои оба хормона се смањују, што на крају води до менопаузе.

Ниво прогестерона смањује се брже, што узрокује формирање масних наслага око струка. Пад нивоа хормона доводи до смањивања мишићне масе и код мушкараца и код жена. А како је мишићно ткиво један од главних потрошача глукозе у тијелу, долази до тежег губитка сувишних калорија, што води до гомилања наслага на стомаку. 

Јести редовно

Људи који прескачу оброке, често имају утисак да не једу много и није им јасно како и зашто никако не могу смршати. Прескакањем оброка организму шаљемо поруку да је вријеме глади те оно почне складиштити енергију у облику масног ткива, умјесто да је троши. Зато је важно редовно јести пет оброка дневно. Распоређујући храну на тај начин, подстичете метаболизам и бољу потрошњу енергије.

Довољно сна

Једно важно правило за одржавање витке линије је добро се наспавати. Многа истраживања доказала су да се људи који не спавају довољно, чешће боре с вишком килограма, брже их накупљају и теже мршају. Утврђено је, наиме, да се људи који спавају мање од седам сати током ноћи, чешће тјеше висококалоричном храном, најчешће кад су исцрпљени и кад осјећају снажан пад енергије.

Потребна физичка активност

Стручњаци предлажу 20 минута интензивне физичке активности три пута седмично. Иако прилагођавање јеловника чини 70 посто посла до мршављења, нема резултата без вјежбања. Уз редовних пола сата ходања дневно, довољно је убацити два до три 20-минутна тренинга јачег интензитета седмично. То може бити брже ходање, трчање, вожња бицикла, пливање или вјежбе снаге у интервалима. Интервални тренинг подразумијева двије минуте брзог трчања па минут лаганог џогинга или хода или 10 трбушњака, након којих ћете се одморити, уз понављање четири до седам пута.

Тањир супе

Како бисте појели мање, прије ручка или вечере поједите тањир супе, а уз сваки од та два оброка припремите и велику здјелу салате. Супа и салата напуниће желудац па ћете требати мање друге хране.

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар